
webmaster
Recept med Sötmandel
Näringsvärden
Vikt-Volym
Sötmandel används i många bakverk och efterrätter. Ofta används finhackad, grovhackad eller malen, men också flagad mandel som dekoration.
Sötmandel kan köpas hela, som på bilden, eller hackad, eller flagad.
Hacka sötmandel kan man göra enkelt med en vass kniv. Man kan också använda mixer eller matberedere.
Ibland vill man få bort skalet och då skållar man och skal mandeln. Skållningen innebär att man kokar upp vatten och häller i mandeln och låter koka 1 minut. Därefter tar man av kastrullen från plattan och häller av vattnet samt häller på kallt vatten för att kyla ner och sedan häller man av det också. Därefter är det lätt att få bort skalet.
Sötmandel är också nyttiga och goda att äta som de är.
Tänk på att kasta bort mandlar som ser dåliga ut och spotta ut de som smakar dåligt. De kan vara giftiga.
Om du vill göra ditt eget mandelmjöl så kan du mala sötmandel i en mandelkvarn. 1 dl sötmandel ger då 1,3 dl mandelmjöl.
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av sötmandel.
Energi: | 609 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 13 g |
Protein: | 20 g |
Fett: | 52 g |
Fibrer: | 7 g |
Engelskt namn:
almondFinns i affären:
Bland bakgrejer.GI tips:
Mandel har lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Torrt i rumstemperatur eller kylskåp. Förslut öppnade påsar så håller de sig längre och blir inte hårda. Se bäst före datum.Pris:
Ca 20 kr för 200 gErsätt med:
HasselnötterKonvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
| Nötter, frön |