Stort tack för dina toppenrecept! Lyckas alltid med dem! Så goda resultat!
Morotskaka

Ingredienser:
- 3 st (ca 200 g) morötter
- 0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
- eller hasselnötkärnor
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller råsocker
- 1 tsk kanel
- ev. 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl matolja
Glasyr:
- 100 g färskost naturell
- 0,5-1 dl florsocker
- ev. 1 tsk pressad citron
- eller pressad lime
Utrustning:
-
matberedare
eller rivjärn - 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
-
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.
Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.
(Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)
Smord och bröad form med löstagbar kant. -
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Skala morötterna.
Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.
- 3 st (ca 200 g) morötter
- 0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
- eller hasselnötkärnor
Morötter och mandel i matberedare. Morötter och mandel finhackat. -
Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.
Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.
Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller råsocker
- 1 tsk kanel
- ev. 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt olja och vetemjöl.
Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.
Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.
Olja och vetemjöl tillsatt. Morotskaksmeten klar. -
Häll smeten formen.
Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.
(Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)
Ogräddad morotskaka. Morotskakan i ugnen. -
Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.
Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.
Morotskakan färdiggräddad. -
Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.
- 100 g färskost naturell
- 0,5-1 dl florsocker
- ev. 1 tsk pressad citron
- eller pressad lime
Färskost, florsocker och pressad lime. Glasyren blandad och klar. -
Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.
Glasyren utbredd på morotskakan.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Stort tack för dina toppenrecept! Lyckas alltid med dem! Så goda resultat!

webmaster
Hoppas att du svarar. Jag vill göra denna morotskaka men tycker att 20 cm form är för lite. Jag har 23 cm form kan jag göra den i den? Isåfall borde jag inte ha mera ingredienser då?
MVH Bertil
Jag började baka det hör förra veckan gjorde som det stod i receptet men vad är detta för recpet inte kan man blanda ägg, socker och torra ingredienserna tillsammans man ska vispa socker och ägg skillt och vispa 30 sekunder är nog allt för lite jag gjorde receptet 2 gånger och det blev bara pannkaka väldigt missnöjd med detta!! Hur har ni fått det att bli till en ordentlig morotskaka?
Bra recept.
Lade till lite mald kardemumma.
Den här gången använde vi Icas färskost och den var tyvärr lite vattnig. Nästa gång ska vi använda philadelphia färskost.
Mitt tips är dock att ta dubbelt så mycket färskost och mer citron! Sen får man köra florsocker på känn. MUMS!
Kanske bäst att göra i långpanna? och frysa styckvis. Men om man ska frysa en hel rund är det nåt speciellt att tänka på. Hur frysa den? I plastpåse? Hur fort tinar en hel kaka?. Har du nåt annat bra förslag på fikakaka.
Hälsn Ingegerd
Jag undrar om kan man baka morotskaka utan ägg också eller van kan jag lägga istället ägg.

webmaster
Ni har glömt i ingrediensen 0.5 tsk Bikarbonat !!!
Mvh
Alice

webmaster

webmaster