Morotskaka

En mycket god morotskaka som är superenkel och går snabbt att göra i matberedare, men går även att göra för hand. Morötterna gör att kakan blir saftig. Len och fin färskostglasyr som passar perfekt med kakan och smälter i munnen! Servera till fika eller dessert!
morotskaka
Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

Laktosfritt - Byt ut philadelphiaosten mot soja-cream cheese.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

    Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    (Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord och bröad form med löstagbar kant
    Smord och bröad form med löstagbar kant.
  2. Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

    Skala morötterna.

    Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

    Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.

    morötter och mandel i matberedare
    Morötter och mandel i matberedare.
    morötter och mandel finhackat
    Morötter och mandel finhackat.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.

    Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.

    Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.

    ägg, strösocker, kanel, ingefära, vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt olja och vetemjöl.

    Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.

    Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.

    olja och vetemjöl tillsatt
    Olja och vetemjöl tillsatt.
    morotskaksmeten klar
    Morotskaksmeten klar.
  5. Häll smeten formen.

    Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.

    (Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)

    ogräddad morotskaka
    Ogräddad morotskaka.
    morotskakan i ugnen
    Morotskakan i ugnen.
  6. Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.

    Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.

    morotskakan färdiggräddad
    Morotskakan färdiggräddad.
  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.

    färskost, florsocker och pressad lime
    Färskost, florsocker och pressad lime.
    glasyren till morotskaka
    Glasyren blandad och klar.
  8. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

    Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.

    glasyren utbredd på morotskakan
    Glasyren utbredd på morotskakan.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (76 g): 245 kalorier, 28 g kolhydrater, 13 g fett, 3 g protein

Variationstips

Om man är allergisk eller inte gillar nötter eller mandel så kan dessa uteslutas.

Hållbarhet och förvaring

Morotskakan går bra att frysa (med glasyr) och håller sig då 3-6 månader. Annars kan den förvaras i kylskåp ca 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Birgitta
Kan jag byta ut oljan mot smält smör? I så fall, samma mängd?
Stort tack för dina toppenrecept! Lyckas alltid med dem! Så goda resultat!
Svar till Giggi Skrivet av Susanne
Du kan göra den i en 23 cm form. Faktiskt så tror jag att den form jag har på bilden är 22 cm i diameter så jag uppdatera det i receptet. Man kan även räkna om mängderna i receptet om man vill ha en större kaka.
Skrivet av Giggi
Hej Susanne
Hoppas att du svarar. Jag vill göra denna morotskaka men tycker att 20 cm form är för lite. Jag har 23 cm form kan jag göra den i den? Isåfall borde jag inte ha mera ingredienser då?
Skrivet av Mari Hellström
Jättegod och enkel att göra i matberedaren. En favorit!
Skrivet av Peter
Toppenrecept. Har gjort den flera gånger och utan frosting. Den är så god i sig själv.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest