Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Morotskaka

Morotskaka

En mycket god morotskaka som är superenkel och går snabbt att göra i matberedare, men går även att göra för hand. Morötterna gör att kakan blir saftig. Len och fin färskostglasyr som passar perfekt med kakan och smälter i munnen! Servera till fika eller dessert!
morotskaka
Mycket god morotskaka med färskostglasyr. Passar bra till fika eller efterrätt.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 1,5 timmar varav 45 minuters jobb
Mängd: 1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

Laktosfritt - Byt ut philadelphiaosten mot soja-cream cheese.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

    Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    (Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord och bröad form med löstagbar kant
    Smord och bröad form med löstagbar kant.
  2. Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

    Skala morötterna.

    Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

    Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.

    morötter och mandel i matberedare
    Morötter och mandel i matberedare.
    morötter och mandel finhackat
    Morötter och mandel finhackat.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.

    Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.

    Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.

    ägg, strösocker, kanel, ingefära, vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt olja och vetemjöl.

    Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.

    Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.

    olja och vetemjöl tillsatt
    Olja och vetemjöl tillsatt.
    morotskaksmeten klar
    Morotskaksmeten klar.
  5. Häll smeten formen.

    Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.

    (Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)

    ogräddad morotskaka
    Ogräddad morotskaka.
    morotskakan i ugnen
    Morotskakan i ugnen.
  6. Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.

    Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.

    morotskakan färdiggräddad
    Morotskakan färdiggräddad.
  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.

    färskost, florsocker och pressad lime
    Färskost, florsocker och pressad lime.
    glasyren till morotskaka
    Glasyren blandad och klar.
  8. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

    Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.

    glasyren utbredd på morotskakan
    Glasyren utbredd på morotskakan.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (76 g): 245 kcal, 28 g kolhydrater, 13 g fett, 3 g protein

Variationstips

Om man är allergisk eller inte gillar nötter eller mandel så kan dessa uteslutas.

Hållbarhet och förvaring

Morotskakan går bra att frysa (med glasyr) och håller sig då 3-6 månader. Annars kan den förvaras i kylskåp ca 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Birgitta
Kan jag byta ut oljan mot smält smör? I så fall, samma mängd?
Stort tack för dina toppenrecept! Lyckas alltid med dem! Så goda resultat!
Svar till Giggi Skrivet av Susanne
Du kan göra den i en 23 cm form. Faktiskt så tror jag att den form jag har på bilden är 22 cm i diameter så jag uppdatera det i receptet. Man kan även räkna om mängderna i receptet om man vill ha en större kaka.
Skrivet av Giggi
Hej Susanne
Hoppas att du svarar. Jag vill göra denna morotskaka men tycker att 20 cm form är för lite. Jag har 23 cm form kan jag göra den i den? Isåfall borde jag inte ha mera ingredienser då?
Skrivet av Mari Hellström
Jättegod och enkel att göra i matberedaren. En favorit!
Skrivet av Peter
Toppenrecept. Har gjort den flera gånger och utan frosting. Den är så god i sig själv.
Skrivet av Bella
Älskar
Skrivet av Indira
Väldig god morotskaka. Jag gör alltid med denna recepten och kakan är alltid så saftig och mjuk . Ingredienser är väldigt bra balanserade. 👌
Skrivet av Bertil Möller
Hej har bakat denna Morotskaka flera gånger och den blir jätte god. Jag bor i Thailand så den går åt som smör i solen.

MVH Bertil
Skrivet av Jullis
Hej!
Jag började baka det hör förra veckan gjorde som det stod i receptet men vad är detta för recpet inte kan man blanda ägg, socker och torra ingredienserna tillsammans man ska vispa socker och ägg skillt och vispa 30 sekunder är nog allt för lite jag gjorde receptet 2 gånger och det blev bara pannkaka väldigt missnöjd med detta!! Hur har ni fått det att bli till en ordentlig morotskaka?
Skrivet av Milagros
super! enkelt och färdigt på några minuter!!! gott!!! tack för att ni delar ett sånt recept!
Skrivet av Eva
Tänkte prova det här receptet nu men är fundersam över den lilla mängden florsocker i glasyren. Kan den verkligen stelna? I ett annat recept som jag gjort efter tidigare ska det vara 4 dl florsocker + 60g smör till samma mängd Philadelphia.
Skrivet av Camilla
Om jag vill göra muffins istället är det något jag behöver tänka på?
Skrivet av Lisbeth Gråbo
Älskar morotskaka.
Bra recept.
Lade till lite mald kardemumma.
Skrivet av Ann-K L
Morotskakans dag! Naturligtvis vänder jag mig till recepten.se då. Vilken lycka att upptäcka att den går att fixa i matberedaren! Och sedan så pedagogiskt, så det bara inte går att göra fel. Den absolut godaste morotskaka jag ätit, TACK!!
Skrivet av Tindras mamma
Min 12 åring bakade denna goda kaka. Tyvärr så missade vi att läsa kommentarerna om färskosten så frostingen blev misslyckad. Den gick inte att rädda med dubbla mängden florsocker ens och vi hade gjort dubbel sats för att vi alla i familjen älskar ett tjockt lager frostig, det blev ett tjockt lager söt sås istället *blä* haha.
Den här gången använde vi Icas färskost och den var tyvärr lite vattnig. Nästa gång ska vi använda philadelphia färskost.
Skrivet av Marcus
Bästa morotskakan, bakat den otroligt många gånger.

Mitt tips är dock att ta dubbelt så mycket färskost och mer citron! Sen får man köra florsocker på känn. MUMS!
Skrivet av Ramatoulie
Hej jag älskar ditt recept den vara jätte god❤️❤️❤️💗💗
Skrivet av May
super god, tack för receptet.💗
Skrivet av Ingegerd
Letade efter "frysa morotskaka" Har aldrig bakat morotskaka men tänker inte leta efter fler recept efter allt gott folk skriver om denna. I maj ska jag i samband med ett evenmang, som pågår i fyra dagar. sälja kaffe och nåt tilltugg. Tänkte morotskaka, kladdkaka, Silviakaka. All bakning måste förberedas veckor innan då jag har ett vanligt civilt jobb och inte hinner att baka nån dag innan.
Kanske bäst att göra i långpanna? och frysa styckvis. Men om man ska frysa en hel rund är det nåt speciellt att tänka på. Hur frysa den? I plastpåse? Hur fort tinar en hel kaka?. Har du nåt annat bra förslag på fikakaka.
Hälsn Ingegerd
Skrivet av Pardeep
Hej!
Jag undrar om kan man baka morotskaka utan ägg också eller van kan jag lägga istället ägg.
Svar till Alice Jonasson Skrivet av Susanne
Nej det är ingen bikarbonat i mitt recept, det är endast bakpulver. (Bakpulver är för övrigt en blandning av bikarbonat, en syra och stärkelse. Läs mer om bakpulver.)
Skrivet av Alice Jonasson
Hej hej,,,
Ni har glömt i ingrediensen 0.5 tsk Bikarbonat !!!

Mvh
Alice
Svar till Katarina Skrivet av Susanne
Glasyren ska inte bli rinnig, det är ju bara 1 tsk vätska i den. Detta är alltså en frosting. Om den blir rinning så måste det vara vätska från färskosten i så fall. Häll av vätskan från den om den separerat eller köp en annan sorts färskost som är fastare i konsistensen t.ex. Philadelphia eller Arlas färskost. Kul att du tyckte om receptet!
Skrivet av Katarina
Till Malin och andra som kanske undrar varför glasyren är så rinnig: En förklaring kan vara att det är just glasyr, inte frosting som en del recept visar. Frosting ska vara fast i formen och ligger ovanpå bakverket, glasyr ska snarare rinna ut över ytan. Jättegott recept för övrigt, väldigt uppskattat!
Svar till enti Skrivet av Susanne
Det känns lite som att man bör ha morötter i en morotskaka, eller? 😉
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl