Saffranskolakakor

Ljuvligt goda småkakor som smakar kola och saffran är dessa saffranskolakakor. De är riktigt svåra att sluta att äta, jag vet inte hur många jag åt när jag skulle fotografera dem. Detta är verkligen lättbakade och goda kakor som jag rekommenderar.
saffranskolakakor
Tid: ca 50 min varav 20 min i ugnen
ca 50 st

Ingredienser:

Garnering:

Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 18 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit mjukt (det går fortare om man delar smöret i mindre bitar).

    Arbeta ihop smör och strösocker till en jämn smet. (Jag använder elvisp med vispar till detta och även övriga steg i receptet.)

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  2. Mortla gärna saffranet med ca 1 tsk strösocker för att få fram saffranssmaken bättre.

    Tillsätt saffran, vaniljsocker, bakpulver och ljus sirap och arbeta ihop till en jämn smet.

    saffran mortlat med 1 tsk strösocker
    Saffran mortlat med 1 tsk strösocker.
    saffran, vaniljsocker, bakpulver, sirap tillsatt
    Saffran, vaniljsocker, bakpulver, sirap tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en grovt smulig deg. Det kan ta ett par minuter. Först blir det små smulor som sedan blir större.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då blir det alldeles för mycket mjöl. Väg det istället eller häll upp det i litermått. Om kakdegen inte går att få ihop till en deg så har du tagit för mycket mjöl. Den kan då räddas genom att tillsätta mera smör, olja eller lite vatten.)

    vetemjölet tillsatt
    Vetemjölet tillsatt.
    kakdegen klar att tryckas ihop
    Kakdegen klar att tryckas ihop.
  4. Tryck ihop den grovsmuliga smeten till en kakdeg. Dela degen i 4 lika stora delar (om du gör en sats).

    kakdegen
    Kakdegen.
    kakdegen i 4 delar
    Kakdegen i 4 delar.
  5. Rulla ut varje degdel till ca 40 cm breda och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Eftersom kakorna flyter ut så lägg dem med så mycket avstånd mellan som möjligt.

    (Man kan lägga alla 4 st på en plåt, nu lade jag bara 2 st per plåt, det blir lite mindre marginal om man har alla 4 på samma så risken finns att kakorna kan flyta ihop lite grann då.)

    kakdegen utrullad
    Kakdegen utrullad.
  6. Grovhacka mandeln till garneringen.

    Platta till längderna lite grann och strö över den hackade mandeln och pärlsockret.

    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
    längderna tillplattade
    Längderna tillplattade.
    hackad mandel och pärlsocker på längderna
    Hackad mandel och pärlsocker på längderna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 18 minuter tills kakorna fått gyllene färg.

    kakorna gräddas i ugnen
    Kakorna gräddas i ugnen.
  8. Låt kakorna svalna ca 1 minut på plåten. Skär dem sedan direkt i sneda bitar. Låt sedan svalna till rumstemperatur.

    Förvara gärna i plåtburk. Kakorna går även bra att frysa, se förvaringstips.

    färdiggräddade saffranskolakakor
    Färdiggräddade saffranskolakakor.
    saffranskolakakor skurna i sneda bitar
    Saffranskolakakor skurna i sneda bitar.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (15 g): 71 kalorier, 9 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. De kan även förvaras i t.ex. en plåtburk i rumstemperatur och håller sig då minst 2 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ylva
Har gjort flera av dina recept och tycker att det är jättebra förklaringar på allt. Så det här har du gjort kanonbra!!!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest