Recepten.se – Recept> Småkakor> Nougatrutor

Nougatrutor

Nougatrutor är supergoda havrekakor som blir så där lagom mjuk-seg-knäckiga toppade med ett lent och fint nougattäcke. Receptet är mycket enkelt och kräver endast 15 minuters arbetsinsats.
nougatrutor
Nougatrutor, riktigt goda kakor som dessutom är väldigt enkla att göra.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 min varav 10 min i ugnen och 20 min i kylskåp
Mängd: 24 st

Ingredienser:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200°C.

    Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.

    ugnsform med bakplåtspapper
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.

    torra ingredienser uppmätta
    Torra ingredienser uppmätta.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  4. Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.

    tillsätt smält smör och sirap
    Tillsätt smält smör och sirap.
    havrekakssmeten klar
    Havrekakssmeten klar.
  5. Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.

    kaksmeten plattas ut
    Kaksmeten plattas ut.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddad havrekaka
    Färdiggräddad havrekaka.
  7. Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.

    Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.

    använd osthyvel
    Använd osthyvel eller kniv.
    nougaten fördelas
    Nougaten fördelas.
  8. Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.

    smält nougat breds ut
    Smält nougat breds ut.
    mönster görs med en gaffel i nougaten
    Mönster görs med en gaffel i nougaten.
  9. Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.

    (Låt svalna i rumstemperatur först eftersom det är olämpligt att ställa in varma saker i kylskåp, men har du tillgång till matkällare eller om det är kallt ute så kan du kyla ner kakan direkt.)

    nougaten har stelnat
    Nougaten har stelnat.
  10. Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.

    Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.

    Lägg nougatrutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen eller frysen.

    kakan skuren i rutor, nougatrutor
    Kakan skuren i rutor, nougatrutor.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (28 g): 136 kcal, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein

Hållbarhet och förvaring

Förvara nougatrutorna i kylskåp där de håller sig minst 3 veckor. Går även bra att frysa där de håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Christel Linne
Hej! Kan man göra kakan i en pajform? Så gästerna kan ta så mycket de vill ha?
Skrivet av Britt-Marie Stenkvist
Hej,
Vilket mjöl kan man byta vetemjölet mot, så de blir glutenfria?
Vänliga hälsningar
BM Stenkvist
Skrivet av Lena
Tack för ett toppenrecept. Det var både enkelt och gick snabbt att baka. Alla som fått smaka på den blev förtjusta och imponerade av min bakkonst.
Skrivet av Sandy
Smakade inte mycket mer än nougat
Svar till Mariver Skrivet av Susanne
Om du väljer en mindre form blir kakans area mindre och höjden på kakan blir högre och därför får du en längre gräddningstid och den kan skilja ganska mycket. Areans förändring i procent blir ofta mer än man tror när man tar en form som kanske bara ser lite mindre ut. Så att du fick ha den mycket längre tid i ugnen är inget konstigt.
Skrivet av Mariver
Gött men jag behövde ha den mycket längre i ugnen. Föredrar att baka denna i en långpanneform. Mer nougat per ruta 😉
Skrivet av Cher0
Du får full pott, 'All Star' innan jag hunnit testa att göra dem ens🤪 Men jag är helt övertygad de kommer gå hem hos Alla som jag tänker bjuda dem på, inkl mej själv oxå😉 Såg ut att vara Svårt att misslyckas mä dem./ Kram från Cher0
Skrivet av Malin
Tack så mycket för ett bra recept
Skrivet av isabella
mums!
Skrivet av Ulla Holmgren
Jag vill ha recept på all mat
Skrivet av Tove
Ett av mina återkommande bakrecept. Älskas av alla man bjuder det på. Enkelt att bara ta glutenfritt mjöl och havregryn också. Blir lika gott :)
Skrivet av Carin Ängmo
Jättegoda kakor och dessutom enkla att göra! Toppen recept!
Barnbarnet, killen på 13 år: "Mormor , de där kakorna vill jag ha receptet på !"
Skrivet av Hadicha
Kakorna blev underbart goda! Tack så mycket. Jag hade ingen nougat så bytte ut mot mörkchoklad och lite mjölk. Tack för reseptet♡♡♡
Skrivet av Abdikarin Mohamed
tack för dina super bra och väldigt bra upplagt, du gör det riktigt bra ska du vet
mvh abdikarim
Svar till Anne Skrivet av Susanne
Det står i receptet. Läs gärna igen och om det är något som du tycker är otydligt och jag kan förbättra får du gärna skriva det!
Skrivet av Anne
Jag glömde ha i sirapen. När skulle man ha haft den?
Skrivet av Anonym
Super goda
Svar till Lotta Skrivet av Susanne
Tack så mycket snälla du vad roligt att läsa! Trevlig helg!
Skrivet av Lotta
Bara älskar din sida! Jag tittar på den väldigt ofta och har provat flera recept. Pedagogisk och bilderna är bra. Tack för all tid du lägger ner på det här. Trevlig helg!
Svar till Annelie Skrivet av Susanne
Trevligt! Roligt att höra! Tack för att du skrev!
Skrivet av Annelie
De här kakorna var så himla goda och gjorde succé på fredagsfikan på jobbet!!
Svar till Melker Backlund Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om nougatrutorna!
Skrivet av Melker Backlund
Det var jätteenkelt och gott.
Svar till Liliann Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Liliann
OBS! Om någon är glutenintolerant måste man byta ut vetemjölet till ett glutenfritt alternativ tex potatismjöl eller någon glutenfri mjölmix. Havregrynen måste också bytas ut till Ren Havre.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl