Nougatrutor

Ingredienser:
- 100 g smör
- 4,5 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk vetemjöl
- 2 msk ljus sirap
Garnering:
- 250 g nougat
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Sätt på ugnen på 200°C.
Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.
- 100 g smör
Smält smör. -
Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.
Ugnsform med bakplåtspapper. -
Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.
- 4,5 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk vetemjöl
Torra ingredienser uppmätta. Torra ingredienser blandade. -
Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.
- 2 msk ljus sirap
Tillsätt smält smör och sirap. Havrekakssmeten klar. -
Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.
Kaksmeten plattas ut. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.
Grädda i ugnen. Färdiggräddad havrekaka. -
Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.
Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.
- 250 g nougat
Använd osthyvel eller kniv. Nougaten fördelas. -
Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.
Smält nougat breds ut. Mönster görs med en gaffel i nougaten. -
Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.
(Låt svalna i rumstemperatur först eftersom det är olämpligt att ställa in varma saker i kylskåp, men har du tillgång till matkällare eller om det är kallt ute så kan du kyla ner kakan direkt.)
Nougaten har stelnat. -
Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.
Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.
Lägg nougatrutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen eller frysen.
Kakan skuren i rutor, nougatrutor.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Vilket mjöl kan man byta vetemjölet mot, så de blir glutenfria?
Vänliga hälsningar
BM Stenkvist

webmaster
Barnbarnet, killen på 13 år: "Mormor , de där kakorna vill jag ha receptet på !"
mvh abdikarim

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster