Recepten.se – Recept> Godis> Fudge

Fudge

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen.

Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.

Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!

Så lyckas du med fudge

Följ bara instruktionerna och använd helst termometer för att veta när fudgen är klar. Man kan även göra kulprovet.

fudge
Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Mängd: ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör fudge så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

    instruktion steg 1 fudge
    Smörpapper i form.
  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

    instruktion steg 2.1 fudge
    Grädde och socker.
    instruktion steg 2.2 fudge
    Rör under tiden.
  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

    instruktion steg 3.1 fudge
    Mät smetens temperatur.
    instruktion steg 3.2 fudge
    Koka till 122°C.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

    instruktion steg 4.1 fudge
    Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
    instruktion steg 4.2 fudge
    Rör kraftigt.
  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

    instruktion steg 5 fudge
    Häll smeten i formen.
  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

    instruktion steg 6 fudge
    Stelnade massan.
  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

    instruktion steg 7 fudge
    Skär i bitar.

Information och tips

Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

Näringsvärden

Näringsvärde per fudge, beräknat på 1 sats = 50 st (11 g): 45 kcal, 5 g kolhydrater, 2 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Planeringstips

Gör inte dubbel sats.

Hållbarhet och förvaring

Förvara fudge-bitarna i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anna
Den blir bara alldeles för lös och seg. Går ej att skära. Jag kokade den till 122 grader.. kan jag värma på den igen eller är det bara att slänga??
Skrivet av Arvid
Super god fudge som nästan är helt oemotståndlig att sluta äta av. Dessutom kan man modifiera receptet genom att ta bort kakaon och lägga till en extra matsked vaniljsocker för att få en mer vaniljaktig fudge.
Skrivet av chris
hej! nu har jag gjort fudge med kakao enligt receptet för andra året i rad! De blir jätte goda,jag har dessa två år tredubblat satsen och använt mej av termometer för rätt konsistens.Det hela tog från det att grädden och sockret kokat upp 2,5 timmar,jag la några tiokronors mynt på spisplattan för att förhindra att det hela skulle brännas vid! De blev perfekta!
Tack för ett bra recept!
Skrivet av JDFL
Hej jag är en man som aldrig bakat nåt i hela mitt liv och provade detta och det blev jättegott. Tack så mycket ska prova andra recept med
Skrivet av Kerry Fredriksson
Underbar fudge bara mmmmmmm
Skrivet av Ellinor
Tack för ett jättebra recept! Gör denna fudge varje jul och barnen älskar den. Gör utan nötter och med apelsinskal. Enkelt o gott!!
Skrivet av Ulrika
Fungerar receptet även utan kakao?🤔
Skrivet av Anna
Vi har gjort denna fudge två gånger nu på kort tid. Så himla god!
Skrivet av Maria
Gjorde denna i går. Blev besviken dock, den smulade bara sönder 😏
Skrivet av Jenny
Gör denna flera gånger varje jul, så uppskattad. I år har jag gjort den vegansk, med imat och milda och den är lika god! Toppen med lite flingsalt på.
Svar till Barbro Lundqvist Skrivet av Susanne
Det är steg 4, att man rör kraftigt. När man gör kola ska man röra försiktigt för att den inte ska sockra sig.
Skrivet av Barbro Lundqvist
Recepten till fudge och kola och beskrivning till dessa verkar lika.
Vad är det som gör att kolan blir sockrig. Jag vill ha den sockrig.
Vilket moment i tillagningen är det som jag skall tänka extra på när jag vill ha sockrig kola?
Skrivet av Ida
Blir jättebra varje gång. Supergoda, så de räcker tyvärr inte enda till jul utan att göra fler omgångar :)
Ett tips är att ha lite salt i!
Skrivet av BearPawBling
Tillägg:

Om ni vill göra dubbel sats trots råd mot detta, använd en panna med bredare botten, då distributeras värmen mer jämnt och chansen att misslyckas förminskas.
Ju bredare botten, desto bättre kontaktyta med den direkta värmen.
Skrivet av BearPawBling
Mycket bra recept.

Till er som inte lyckats få en fast konsistens;
efter att ni tagit av smeten från plattan och tillsatt de sista ingredienserna, häll inte upp den på en gång utan rör om den ordentligt tills smeten svalnar lite och kristalliserar sig på ytan. Ju längre ni rör om, desto smuligare blir smeten.
Jag har ibland gjort chokladfudge med mjölk istället för grädde då jag ofta tycker att gräddfudge blir för "rik", då har jag istället vispat smeten tills den svalnar och kristalliseras något, det har alltid fungerat.

För de som vill tillsätta färska bär - försök hitta en frystorkad version, jag tror det kan finnas i hälsoaffärer.

Tips:
Använd osaltat smör och tillsätt 1/4-1/2 tsk salt efter smak, då får du bättre kontroll över sältan.
Skrivet av Bak kokakarn
Vi har inte smakat den än för vi är inte klara.
Det tar en jävla tid för smeten att bli varm när man sänker värmen fast den ska upp i grader..
Skrivet av Veronica S.
Äntligen! Jag har provat en massa olika recept tidigare, men det är först med det här jag får till samma supergoda fudge som mormor alltid kokade när jag var barn. Finns INGET som är godare enligt mig :) Sött, knastrigt och som bara smälter i munnen. Snabbt och busenkelt att göra dessutom! Tusen tack, Susanne och Gott Nytt År!
Skrivet av Åsa
Jag har smöret i från början och kokar alltid i en gjutjärnsstekpanna. I början livligt men sänker värmen vartefter. Precis när den ändrar koncistens tar jag av från plattan rör fort ner förblandad cacao å vanillinsocker och fort ut på en plåt.klart
Jag struntar i termometer å kultest det behövs inte
Skrivet av Angelica
Missade att de stod att inte göra dubbel sats. Jag gjorde det x5 😂 men de blev bra. Så de går visst.
Skrivet av Lova henriksson
Den funkar fantastiskt! helt fantastic liksom!
Skrivet av Amanda
Går alldeles utmärkt att byta ut grädden till sojagrädde och smöret till veganskt smör, blir supergott!!
Skrivet av Eva
Min fudge stelnade inte utan blev en förtvivlat god smet man äter med sked (MUMS). Vad gjorde jag för fel då?
Svar till Anonym Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte men tror det är svårt att tillsätta riktiga jordgubbar eftersom de innehåller så mycket vätska (vatten). Kan även bli problem med syran i jordgubbarna.
Skrivet av Anonym
Jag vill göra jordgubbsfudge, utan någon choklad då. Hur gör jag? Kan man byta ut kakao mot till jordgubbar då? Ska man mosa jordgubbarna till en vätska och hälla ner det i kolan medan allt kokar? Eller använda någon slags jordgubbssmaksättning?
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Ja fudge är verkligen sött det håller jag med om och gillar man inte så sött så finns det annat julgodis som jag rekommenderar t.ex. rischoklad, ischoklad och chokladtryffel. God Jul!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl