Fudge
Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen.
Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.
Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!
Så lyckas du med fudge
Följ bara instruktionerna och använd helst termometer för att veta när fudgen är klar. Man kan även göra kulprovet.

Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 50 g smör
- 0,5 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- ev. 50 g (1 dl) hackad sötmandel eller nötter
Utrustning:
-
Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.
Smörpapper i form. -
Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
Grädde och socker. Rör under tiden. -
Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.
Mät smetens temperatur. Koka till 122°C. -
Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.
Rör kraftigt tills smöret smält.
- 50 g smör
- 0,5 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- ev. 50 g (1 dl) hackad sötmandel eller nötter
Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel. Rör kraftigt. -
Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.
Häll smeten i formen. -
Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.
Stelnade massan. -
Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.
Skär i bitar.
Läs gärna:
- Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Tack för ett bra recept!

webmaster
Vad är det som gör att kolan blir sockrig. Jag vill ha den sockrig.
Vilket moment i tillagningen är det som jag skall tänka extra på när jag vill ha sockrig kola?
Ett tips är att ha lite salt i!
Om ni vill göra dubbel sats trots råd mot detta, använd en panna med bredare botten, då distributeras värmen mer jämnt och chansen att misslyckas förminskas.
Ju bredare botten, desto bättre kontaktyta med den direkta värmen.
Till er som inte lyckats få en fast konsistens;
efter att ni tagit av smeten från plattan och tillsatt de sista ingredienserna, häll inte upp den på en gång utan rör om den ordentligt tills smeten svalnar lite och kristalliserar sig på ytan. Ju längre ni rör om, desto smuligare blir smeten.
Jag har ibland gjort chokladfudge med mjölk istället för grädde då jag ofta tycker att gräddfudge blir för "rik", då har jag istället vispat smeten tills den svalnar och kristalliseras något, det har alltid fungerat.
För de som vill tillsätta färska bär - försök hitta en frystorkad version, jag tror det kan finnas i hälsoaffärer.
Tips:
Använd osaltat smör och tillsätt 1/4-1/2 tsk salt efter smak, då får du bättre kontroll över sältan.
Det tar en jävla tid för smeten att bli varm när man sänker värmen fast den ska upp i grader..
Jag struntar i termometer å kultest det behövs inte

webmaster

webmaster