Recepten.se – Recept> Småkakor> Skurna pepparkakor

Skurna franska pepparkakor

Jättegoda skurna franska pepparkakor som går snabbt och lätt att baka utan att kavla! Perfekta att servera till jul, advent, och lussefikat. Ett recept som rekommenderas för den som vill göra sina egna pepparkakor men inte har tid eller tålamod att kavla.
skurna pepparkakor
Jättegoda skurna pepparkakor där man gör en pepparkaksdeg som man skär i tunna skivor. Man slipper allt jobb med att kavla!
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 min effektivt arbete (minst 3 timmar i kylskåp)
Mängd: ca 100 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 7-12 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och sirap.

    Låt smöret bli rumsvarmt, dela gärna i mindre bitar så går det fortare. Hacka mandeln i nästa steg under tiden.

    smör, socker, sirap
    Smör, socker, sirap.
  2. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.

    sötmandel
    Sötmandel.
    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
  3. Rör ihop smöret (som nu helst ska vara rumsvarmt), strösockret och sirapen.

    (Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp som du kan använda genom hela receptet tills degen är klar. På bilderna använder jag min assistent med vispskål och mördegsvisp.)

    smör, strösocker, sirap blandat
    Smör, strösocker, sirap blandat.
  4. Tillsätt bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel.

    Rör ihop.

    bikarbonat och kryddor tillsatt
    Bikarbonat och kryddor tillsatt.
    ihoprört
    Ihoprört.
  5. Tillsätt den hackade mandeln och rör ihop till en jämn smet.

    hackad mandel tillsatt
    Hackad mandel tillsatt.
    rör ihop
    Rör ihop.
  6. Mät upp mjölet i litermått eller väg det (så att du inte tar för mycket, vilket man oftast gör om man gräver med decilitermått).

    Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp. När degen börjar gå ihop och det blir stora smulor så kan man trycka ihop den till en klump för hand.

    vetemjöl uppmätt
    Vetemjöl uppmätt.
    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    pepparkaksdegen klar
    Pepparkaksdegen klar.
  7. Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar ca 4-5 cm i diameter.

    forma till rullar
    Forma till rullar.
  8. Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar.

    (Rullarna håller sig åtminstone 2 veckor i kylen. De går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.)

    inlindade i plastfolie
    Inlindade i plastfolie.
  9. Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper.

    Tänk på att pepparkaksdegen bör vara kylskåpskall när du skär, annars så deformeras de lätt och går även sönder lättare. Så låt inte degen vara framme längre än nödvändigt i rumstemperatur. Blir den för mjuk så lägg in den i kylen eller frysen en stund.

    Tips: Försök att skära pepparkakorna i samma tjocklek. Om de blir i olika tjocklek sortera de tunna och tjocka för sig och grädda dem för sig på olika plåtar. Annars kommer de tunna bli brända och de tjocka blir mjuka i mitten om de inte gräddas tillräckligt länge. Tänk på att gräddningstiden blir mycket kortare för de tunna pepparkakorna. Mina tunna pepparkakor blev klara efter ca 7 min medan de tjockare tog 11-12 minuter.

    skär skivor med en vass kniv
    Skär skivor med en vass kniv.
    ogräddade skurna pepparkakor på plåt
    Ogräddade skurna pepparkakor.
  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C (gäller även varmluft) ca 9-10 min för "normaltjocka", 11-12 min för lite tjockare men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter så håll koll.

    färdiggräddade skurna pepparkakor på en plåt
    Färdiggräddade pepparkakor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per pepparkaka (10 g): 47 kcal, 6 g kolhydrater, 2 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Skurna pepparkakor kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

Planeringstips

Gör degen kvällen innan.

Hållbarhet och förvaring

Förvara gärna i plåtburk med lock, där håller de sig minst en månad. De går också bra att frysa.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Cecilia Schippa
Absolut godaste pepparkakorna
Skrivet av Karin
Bästa receptet !!!
Höga betyg av mina vänner som smakat och sååå enkla att göra. Bra beskrivning
Svar till Eva Hansson Skrivet av Susanne
Nej jag tror inte det blir bra. Lantbrödsmjöl passar till matbröd, inte småkakor.
Skrivet av Eva Hansson
Hej! Kan jag använda Lantbrödsmjöl istället för vanligt vetemjöl?
Svar till Harmtje Cronholm Skrivet av Susanne
Tack för bra tips om man har en skärmaskin!
Skrivet av Harmtje Cronholm
När degen har legat i kylen och har stelnat skivar jag
kakorna med skärmaskin. Då blir dom exakt lika tjocka.
Svar till Cissi Skrivet av Susanne
Tack, jag har nu lagt till det.
Skrivet av Cissi
Ni kanske även kunde skriva vetemjölets vikt, när ni rekommenderar att väga istället för att mäta?
Svar till Pia Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Svar till Magnus Skrivet av Pia
Magnus, ett bra knep somnat brukar göra är att frysa degrullarna innan jag skär den i skivor. Sedan skär jag den med elektrisk skärmaskin. De blir riktigt tunna och spröda.
Svar till Magnus Skrivet av Susanne
Det kan vara så att du tar för mycket mjöl. Väg upp mjölet istället så att du får exakt rätt mängd. Annars kan det också bero på att du inte har en tillräckligt bra och vass kniv. Degen ska ju vara hård när man skär i den. Det är också viktigt att man tar degen direkt från kylskåpet där den legat minst 2 timmar så att den verkligen är hård när man skär. Låter man den ligga framme för länge, om man t.ex. är för långsam så blir degen för mjuk och går också lätt sönder. Hoppas att något av dessa tips hjälper. Skriv gärna och berätta och prova gärna igen. God Jul!
Skrivet av Magnus
Hej,

Varje gång jag gör skurna pepparkakor så blir själva degen ganska hård och spröd och därför väldigt svår att skära. Det är nästan alltid så att en kanten går av på varje kaka. Jag följer receptet till punkt och pricka men aldrig riktigt lyckats. Har du något tips på vad jag kan göra?
Svar till Anitaballazs Skrivet av Susanne
Gör vanliga pepparkakor.
Skrivet av Anitaballazs
Jag tål inte nötter i alla pepparkakor
Skrivet av Ann
Superlätta att göra och försvinnande goda.
Svar till Therede Skrivet av Susanne
Bikarbonat ger lite sprödare konsistens än bakpulver. Du kan läsa mer om bikarbonat (tänk på att du alltid kan klicka på ingredienserna i ingredienslistan för att läsa mer om dem). På sidan om bikarbonat står också hur mycket mer bakpulver man ska ta istället. Jag har dock inte provat att baka dessa pepparkakor med bakpulver istället så jag kan inte säga hur stor skillnad det blir.
Skrivet av Therede
Kan man använda bakpulver istället för bikarbonat? Blir det isf någon skillnad?
Svar till Bella Skrivet av Susanne

Du måste ha en bra och vass kniv. Sedan måste degen verkligen vara kall och hård. Lägg in den i frysen om den inte är tillräckligt hård. Är man inte tillräckligt snabb när man skär så kan degen bli för mjuk efter ett tag. Ta då en paus och lägg in degen i kylen eller frysen en stund.

Undvik även att ta för mycket mjöl i degen. Tänk på att mäta upp genom att hälla vetemjölet (eller väga), inte gräva med decilitiermått för då tar man lätt för mycket.

Skrivet av Bella
Hej! Pepparkakorna blev väldigt goda, men jag förstår inte varför de var så svåra att skära för mig. Följde receptet och lät rullarna ligga i kylen under natten men degen föll sönder när jag började skära. Någon som vet hur det kunde bli så?
Skrivet av Aina
Skärmaskin heter det nog. De finns i olika prisklasser.. det är väl bäst om man har någon mormor el. farmor som man kan låna av.
Skrivet av Janne
Riktigt smarriga! Passar utmärkt med grönmögelost och glögg!!
Skrivet av Susanne
Svar till Aina: Det låter ju himla smart! Är det en skärmaskin du har, som man även kan skiva kött och bröd med? Skriv gärna en länk till en sådan maskin du har eller kontakta mig via kontaktformuläret.
Skrivet av Aina
Jag har använt en skinkskärare till att skära kakorna.. då blir alla exakt lika tjocka och det går jättesnabbt. =)
Skrivet av Susanne
Svar till Sofia: Du kan utesluta mandeln.
Skrivet av Sofia
Kan man byta ut sötmandeln mot nåt annat??
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl