Skurna franska pepparkakor

Ingredienser:
- 2 dl (125 g) sötmandel
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk ingefära
- 2 tsk malda nejlikor
- 2 tsk kanel
- 6 dl (360 g) vetemjöl
Utrustning:
- ev.
köksmaskin med vispskål och enkelvispar
eller elvisp med vispar eller degkrokar - plastfolie
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 7-12 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
-
Mät upp smör, strösocker och sirap.
Låt smöret bli rumsvarmt, dela gärna i mindre bitar så går det fortare. Hacka mandeln i nästa steg under tiden.
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
Smör, socker, sirap. -
Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.
- 2 dl (125 g) sötmandel
Sötmandel. Grovhackad mandel. -
Rör ihop smöret (som nu helst ska vara rumsvarmt), strösockret och sirapen.
(Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp som du kan använda genom hela receptet tills degen är klar. På bilderna använder jag min assistent med vispskål och mördegsvisp.)
Smör, strösocker, sirap blandat. -
Tillsätt bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel.
Rör ihop.
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk ingefära
- 2 tsk malda nejlikor
- 2 tsk kanel
Bikarbonat och kryddor tillsatt. Ihoprört. -
Tillsätt den hackade mandeln och rör ihop till en jämn smet.
Hackad mandel tillsatt. Rör ihop. -
Mät upp mjölet i litermått eller väg det (så att du inte tar för mycket, vilket man oftast gör om man gräver med decilitermått).
Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp. När degen börjar gå ihop och det blir stora smulor så kan man trycka ihop den till en klump för hand.
- 6 dl (360 g) vetemjöl
Vetemjöl uppmätt. Vetemjöl tillsatt. Pepparkaksdegen klar. -
Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar ca 4-5 cm i diameter.
Forma till rullar. -
Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar.
(Rullarna håller sig åtminstone 2 veckor i kylen. De går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.)
Inlindade i plastfolie. -
Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper.
Tänk på att pepparkaksdegen bör vara kylskåpskall när du skär, annars så deformeras de lätt och går även sönder lättare. Så låt inte degen vara framme längre än nödvändigt i rumstemperatur. Blir den för mjuk så lägg in den i kylen eller frysen en stund.
Tips: Försök att skära pepparkakorna i samma tjocklek. Om de blir i olika tjocklek sortera de tunna och tjocka för sig och grädda dem för sig på olika plåtar. Annars kommer de tunna bli brända och de tjocka blir mjuka i mitten om de inte gräddas tillräckligt länge. Tänk på att gräddningstiden blir mycket kortare för de tunna pepparkakorna. Mina tunna pepparkakor blev klara efter ca 7 min medan de tjockare tog 11-12 minuter.
Skär skivor med en vass kniv. Ogräddade skurna pepparkakor. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C (gäller även varmluft) ca 9-10 min för "normaltjocka", 11-12 min för lite tjockare men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter så håll koll.
Färdiggräddade pepparkakor.
Näringsvärden
Tips & tricks
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Höga betyg av mina vänner som smakat och sååå enkla att göra. Bra beskrivning

webmaster

webmaster
kakorna med skärmaskin. Då blir dom exakt lika tjocka.

webmaster

webmaster

webmaster
Varje gång jag gör skurna pepparkakor så blir själva degen ganska hård och spröd och därför väldigt svår att skära. Det är nästan alltid så att en kanten går av på varje kaka. Jag följer receptet till punkt och pricka men aldrig riktigt lyckats. Har du något tips på vad jag kan göra?

webmaster

webmaster
Du måste ha en bra och vass kniv. Sedan måste degen verkligen vara kall och hård. Lägg in den i frysen om den inte är tillräckligt hård. Är man inte tillräckligt snabb när man skär så kan degen bli för mjuk efter ett tag. Ta då en paus och lägg in degen i kylen eller frysen en stund.
Undvik även att ta för mycket mjöl i degen. Tänk på att mäta upp genom att hälla vetemjölet (eller väga), inte gräva med decilitiermått för då tar man lätt för mycket.

webmaster

webmaster