Mazarinkladdkaka med chokladganache

Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm bittermandelarom
- 200 g mandelmassa
- 1,5 dl vetemjöl
Chokladganache:
- 2 dl vispgrädde
- 200 g mörk choklad
- 25 g smör
- ev. ca 20 g mandelspån
Servering:
- ev. 5 dl vispgrädde
Utrustning:
- elvisp med vispar
- mandelkvarn eller rivjärn
- 1 st form med löstagbar kant / springform 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret har smält så smälter resten av befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt så att inte äggen riskerar att koagulerar och bli äggröra i steg 4.
- 150 g smör
Drygt hälften av smöret har smält. Smöret har smält. -
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.
Smord och bröad form. -
Riv mandelmassan. Jag använder en mandelkvarn.
- 200 g mandelmassa
Riven mandelmassa. -
Tillsätt ägg, strösocker, salt, vaniljsocker och bittermandelolja till det smälta smöret i kastrullen. Vispa med elvisp med vispar till en jämn smet.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm bittermandelarom
Ägg, strösocker, salt, vaniljsocker och bittermandelolja tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt den rivna mandelmassan och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
- 1,5 dl vetemjöl
Mandelmassa och vetemjöl tillsatt. Smeten blandad och klar. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 19 minuter.
Låt svalna. Gör därefter chokladganachen och bred ut ovanpå.
(Ett tips för att få kakan att svalna snabbt är att ställa den på frysklampar.)
Smeten i formen. Mazarinkladdkakan färdiggräddad. -
Koka upp grädden. Tag bort kastrullen från värmen.
- 2 dl vispgrädde
Grädden kokar upp. -
Lägg i choklad och smör. Rör om till en jämn smet.
- 200 g mörk choklad
- 25 g smör
Choklad och smör tillsatt. Chokladganachen är blandad och klar. -
Häll chokladsmeten över kladdkakan och bred ut den. Dekorera eventuellt med mandelspån.
Låt stelna i kylskåp minst en timme.
- ev. ca 20 g mandelspån
Chokladganachen ovanpå mazarinkladdkakan. Dekorerad med mandelspån. -
Tag bort den löstagbara kanten på formen.
Vispa grädden medelhårt till serveringen om du vill ha det.
Servera, ät och njut!
- ev. 5 dl vispgrädde
Chokladganachen har stelnat. Mazarinkladdkakan serveras.