Recepten.se – Recept> Efterrätter> Baileys & Kahlua tårta

Baileys & Kahlua tårta

Baka den här goda chokladtårtan smaksatt med Baileys och Kahlua.
Baileys & Kahlua tårta
Tårta med Baileys & Kahlua. Garnerad med vindruvor och flagad choklad.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme effektiv tid
Mängd: 12 bitar

Ingredienser:

Botten:

Fyllning 1:

Fyllning 2:

Garnering:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 50 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Botten:

  1. Smält chokladen i mikro eller vattenbad.

    mörk choklad
    Mörk choklad.
    smält mörk choklad
    Smält mörk choklad.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

    smord bröad form
    Smord bröad form.
  3. Lägg smör och socker i en bunke och låt gärna stå framme en stund så smöret blir mjukt.

    Rör ihop till en jämn smet med elvisp.

    smör och socker
    Smör och socker.
    smör och socker blandat
    Smör och socker blandat.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Vispa gärna 3-5 sekunder med elvisp för varje ägg.

    tillsätt ett ägg i taget
    Tillsätt ett ägg i taget.
    vispa
    Vispa.
  5. Blanda bakpulver och vetemjöl. (Alternativt vispar du i bakpulvret först, 3-5 sek med elvisp.)

    Häll i detta och den smälta chokladen i smeten. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

    vetemjöl och bakpulver blandat
    Vetemjöl och bakpulver blandat.
    tillsätt mjölblandning och choklad
    Tillsätt mjölblandning och choklad.
    blanda
    Blanda.
  6. Bred ut smeten i formen.

    Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 50 minuter.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    utbredd smet i formen
    Utbredd smet i formen.
  7. Låt den färdiga tårtbottnen svalna under bakhandduk.

    färdig tårtbotten
    Färdig tårtbotten.
  8. Fyllning:

  9. Tag bort den löstagbara kanten från formen. Skär tårtbottnen i två eller tre delar med hjälp av en brödkniv.

    dela med en brödkniv
    Dela med en brödkniv.
  10. Lyft över den understa delen av tårtbottnen till ett tårtserveringsfat.

    Bred på aprikosmarmeladen. Om du har skurit din tårtbotten i 3 delar lägger du på den mittersta delen.

    utbredd aprikosmarmelad
    Utbredd aprikosmarmelad.
  11. Vispa grädden. Blanda i Baileys och socker.

    Bred en fjärdedel av gräddblandningen (antingen ovanpå marmeladen om du gjort 2 delar av din tårtbotten eller ovanpå mittendelen om du gjort 3 delar av din tårtbotten).

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    utbredd grädde
    Utbredd grädde.
  12. Lägg på den översta tårtbottnen. Bred på två tredjedelar av gräddblandningen runtom tårtans kant och ovanpå.

    två tredjedelar av grädden
    Två tredjedelar av grädden.
    grädden utbredd
    Grädden utbredd.
  13. Garnering:

  14. Hacka mandeln.

    sötmandel
    Sötmandel.
    hackad sötmandel
    Hackad sötmandel.
  15. Blanda den hackade mandeln med så mycket av Kahluan att den blir kladdig. Garnera sedan kanten med den (eftersom mandeln är kladdig så fastnar den lätt i grädden, bara att trycka dit).

    Blanda resten av Kahluan med resten av den vispade grädden och bred eller spritsa den ovanpå tårtan.

    hackad mandel blandad med kahlua
    Hackad mandel blandad med Kahlua.
    den kladdiga kahlua-mandeln fastnar i grädden
    Den kladdiga Kahlua-mandeln fastnar i grädden.
  16. Garnera med vindruvor och/eller flagad choklad (skär med osthyvel).

    tårtan klar att servera
    Tårtan klar att servera.
    en tårtbit
    En tårtbit.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (128 g): 446 kcal, 32 g kolhydrater, 32 g fett, 6 g protein

Planeringstips

Låt gärna den hackade mandeln stå och safta sig i kahluan några timmar eller över natten så absorberas all vätska av mandeln. På så sätt får mandeln mer kahlua-smak och fäster ännu lättare på sidan av tårtan.

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylskåp. Där håller den sig minst 5 dagar, men är godast efter ca 1 dygn så gör gärna tårtan kvällen före servering.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Tackar! Roligt att höra! :) Fina dekorationer, kul att se!
Skrivet av Anna
Tårtan är helt klart en hit! Alla älskade den. Här är en bild av hur jag dekorerade den. Tyvärr var inte ljuset så bra på bilden. (Jag länkade till ditt recept också Susanne.)
Skrivet av Lena
Bakade den till Nyåret och jag säger bara: Sååååå Goooood!
Skrivet av Krisitna
Tack för svar. Nu bakar jag den här tårtan till nyårsaftonen.
Svar till Kristina Skrivet av Susanne
Ja det går jättebra!
Skrivet av Kristina
Kan det fungera med hjortronsylt istället för aprikos?
Svar till Sanna Skrivet av Susanne
Tack för en bra fråga! Det står faktiskt 18 cm i originalreceptet som jag utgått ifrån men den formen jag brukar använda är ca 22 cm i diameter (en IKEA standard form) och faktiskt så tror jag inte att formstorleken spelar så stor roll. Det kan säkert gå bra med 28 cm också. Kanske att den blir klar några minuter tidigare då.

Men jag ändrar nu till 22 cm i receptet nu eftersom det är det som jag själv använt och det är också en mera vanlig diameter som de flesta har en form som passar och har man som sagt en form som är något större eller mindre så fungerar det också! Tack igen!
Skrivet av Sanna
ska det verkligen vara en form som är 18 cm i diameter? inte 28?
Skrivet av Susanne
Svar till Greta: Tack för bra tips! Jag har skrivit in det i receptet!
Skrivet av Greta
Jättegott ! Jag lät min hackade mandel stå och safta sig i kahluan över natten, och på morgonen hade all vätska absorberats av mandeln. Den fäste sedan lätt på sidan av tårtan.
Skrivet av Eva Maria
Alla mina gäster ville ha receptet! Underbar
Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Ja du kan ta någon annan smaksättning eller bara utesluta baileysen. Det blir gott ändå med grädde till aprikosmarmeladen. Om du vill ersätta kahluan också behöver du något annat som är fuktigt och lite kladdigt. Aprikosmarmelad utspädd med lite vatten fungerar nog. Istället för aprikosmarmelad kan man ta hallonsylt.
Skrivet av sara
Kan man använda nåt annat istället för baileys (likör)
Skrivet av Patrik
Grymt god tårta!
Ta det försiktigt med Kahluan i mandelkrosset då spritsmaken lätt slår igenom. Jag klantade mig och smälte smöret, men det gick bra ändå. Blev lite mer kladdkake-konsistens på botten.
Skrivet av Susanne
Svar till Ulle-Li: Skräp i marmeladen har jag aldrig varit med om. Jag har köpt Bobs aprikosmarmelad i refillförpackning.
Skrivet av Ulle-Li
Åt denna super goda tårta i helgen. Men nästa gång ska jag nog "sila" marmeladen så att barnen inte behöver sitta å plocka ut "skräp" ur munnen! Och jag ska inte snåla på grädden heller...
Skrivet av Susanne
Svar till Åsa: Nej, det ska inte smältas. Rör så att det blir en jämn smet bara.
Skrivet av Åsa
"Rör matfett och socker poröst" - ska man smälta margarinet?
Skrivet av Susanne
Svar till Majsan: Om chokladen är varm så är det viktigt att du ställer in smeten direkt i ugnen när du blandat alla ingredienser eftersom värme gör att bakpulvret börjar "jobba". Sedan gäller det som med all sockerkakssmet att man inte rör i smeten för länge. Rör inte mer än att allt är blandat och inte mer än på lägsta hastigheten på elvispen så att man inte har sönder äggtrådarna.
Skrivet av Majsan
JAg har gjort tårtan två gånger och båda gångerna sjönk den ihop i ugnen efter en stund. VARFÖR ?
Skrivet av aaa
ohh good
Skrivet av jenny
om man tar baileys med mint så blir den ljuvlig
Skrivet av Caroline
Fyller år nu på fredag så jag ska baka denna då =)
Skrivet av My Borgström
Ja eller hur det vattnas ordentligt i munnen.. kan knappt heller bärga mig tills jag bakar den..!! favoritingredienser alltihopa... *slickar om munnen*
Skrivet av sofia
som den chokladtok jag är blir jag helt tossig när jag läser receptet. ska visst baka inom en snar framtid...med färska jordgubbar! *mums*
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl