Bred en fjärdedel av gräddblandningen (antingen ovanpå marmeladen om du gjort 2 delar av din tårtbotten eller ovanpå mittendelen om du gjort 3 delar av din tårtbotten).
Blanda den hackade mandeln med så mycket av Kahluan att den blir kladdig. Garnera sedan kanten med den (eftersom mandeln är kladdig så fastnar den lätt i grädden, bara att trycka dit).
Blanda resten av Kahluan med resten av den vispade grädden och bred eller spritsa den ovanpå tårtan.
Näringsvärde per bit (128 g): 446 kcal, 32 g kolhydrater, 32 g fett, 6 g protein
Planeringstips
Låt gärna den hackade mandeln stå och safta sig i kahluan några timmar eller över natten så absorberas all vätska av mandeln. På så sätt får mandeln mer kahlua-smak och fäster ännu lättare på sidan av tårtan.
Hållbarhet och förvaring
Förvara tårtan i kylskåp. Där håller den sig minst 5 dagar, men är godast efter ca 1 dygn så gör gärna tårtan kvällen före servering.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Anna
️ Skrivet av Susanne
Tackar! Roligt att höra! :) Fina dekorationer, kul att se!
️ Skrivet av Anna
Tårtan är helt klart en hit! Alla älskade den. Här är en bild av hur jag dekorerade den. Tyvärr var inte ljuset så bra på bilden. (Jag länkade till ditt recept också Susanne.)
️ Skrivet av Lena
Bakade den till Nyåret och jag säger bara: Sååååå Goooood!
️ Skrivet av Krisitna
Tack för svar. Nu bakar jag den här tårtan till nyårsaftonen.
webmaster
Svar till
Kristina
️ Skrivet av Susanne
Ja det går jättebra!
️ Skrivet av Kristina
Kan det fungera med hjortronsylt istället för aprikos?
webmaster
Svar till
Sanna
️ Skrivet av Susanne
Tack för en bra fråga! Det står faktiskt 18 cm i originalreceptet som jag utgått ifrån men den formen jag brukar använda är ca 22 cm i diameter (en IKEA standard form) och faktiskt så tror jag inte att formstorleken spelar så stor roll. Det kan säkert gå bra med 28 cm också. Kanske att den blir klar några minuter tidigare då.
Men jag ändrar nu till 22 cm i receptet nu eftersom det är det som jag själv använt och det är också en mera vanlig diameter som de flesta har en form som passar och har man som sagt en form som är något större eller mindre så fungerar det också! Tack igen!
️ Skrivet av Sanna
ska det verkligen vara en form som är 18 cm i diameter? inte 28?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Greta: Tack för bra tips! Jag har skrivit in det i receptet!
️ Skrivet av Greta
Jättegott ! Jag lät min hackade mandel stå och safta sig i kahluan över natten, och på morgonen hade all vätska absorberats av mandeln. Den fäste sedan lätt på sidan av tårtan.
️ Skrivet av Eva Maria
Alla mina gäster ville ha receptet! Underbar
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Ja du kan ta någon annan smaksättning eller bara utesluta baileysen. Det blir gott ändå med grädde till aprikosmarmeladen. Om du vill ersätta kahluan också behöver du något annat som är fuktigt och lite kladdigt. Aprikosmarmelad utspädd med lite vatten fungerar nog.
Istället för aprikosmarmelad kan man ta hallonsylt.
️ Skrivet av sara
Kan man använda nåt annat istället för baileys (likör)
️ Skrivet av Patrik
Grymt god tårta!
Ta det försiktigt med Kahluan i mandelkrosset då spritsmaken lätt slår igenom. Jag klantade mig och smälte smöret, men det gick bra ändå. Blev lite mer kladdkake-konsistens på botten.
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Ulle-Li: Skräp i marmeladen har jag aldrig varit med om. Jag har köpt Bobs aprikosmarmelad i refillförpackning.
️ Skrivet av Ulle-Li
Åt denna super goda tårta i helgen. Men nästa gång ska jag nog "sila" marmeladen så att barnen inte behöver sitta å plocka ut "skräp" ur munnen! Och jag ska inte snåla på grädden heller...
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Åsa: Nej, det ska inte smältas. Rör så att det blir en jämn smet bara.
️ Skrivet av Åsa
"Rör matfett och socker poröst" - ska man smälta margarinet?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till Majsan: Om chokladen är varm så är det viktigt att du ställer in smeten direkt i ugnen när du blandat alla ingredienser eftersom värme gör att bakpulvret börjar "jobba".
Sedan gäller det som med all sockerkakssmet att man inte rör i smeten för länge. Rör inte mer än att allt är blandat och inte mer än på lägsta hastigheten på elvispen så att man inte har sönder äggtrådarna.
️ Skrivet av Majsan
JAg har gjort tårtan två gånger och båda gångerna sjönk den ihop i ugnen efter en stund. VARFÖR ?
️ Skrivet av aaa
ohh good
️ Skrivet av jenny
om man tar baileys med mint så blir den ljuvlig
️ Skrivet av Caroline
Fyller år nu på fredag så jag ska baka denna då =)
️ Skrivet av My Borgström
Ja eller hur det vattnas ordentligt i munnen.. kan knappt heller bärga mig tills jag bakar den..!! favoritingredienser alltihopa... *slickar om munnen*
️ Skrivet av sofia
som den chokladtok jag är blir jag helt tossig när jag läser receptet. ska visst baka inom en snar framtid...med färska jordgubbar! *mums*