Finska pinnar

Ingredienser:
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 50 g sötmandel
- 5 st bittermandlar
- 4 dl vetemjöl
Garnering:
- 0,5 st äggvita
- eller ca 0,25 st ägg
- 20 g sötmandel
- ca 2-3 msk pärlsocker
Utrustning:
-
elvisp med vispar
eller matberedare
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
-
Mät upp smör och strösocker.
Låt det stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt. Mal mandeln i nästa steg under tiden.
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Mal sötmandeln och bittermandeln.
- 50 g sötmandel
- 5 st bittermandlar
Mald mandel. -
Häll den malda sötmandeln och bittermandeln i bunken och kör med elvisp till en jämn smet.
Smör, socker, mald mandel. Jämn smet. -
Tillsätt vetemjölet. Kör med elvisp med vispar eller matberedare tills smeten har kladdat ihop sig till stora klumpar, det tar ca 1-2 minuter.
(Tips: Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga. Undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått för då packas mjölet och du kommer ta för mycket.
Om du inte får ihop degen så kan du tillsätta mera smör och/eller lite vatten, men om du mätt upp allt rätt och inte tagit för mycket mjöl så ska inte det behövas. Tänk också på att vänta tills smöret blivit rumsvarmt om det inte hunnit bli det och tänk även på att det tar ett par minuter att få ihop degen med elvisp. Det går fortare med matberedare.)
- 4 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kaksmeten klar. -
Forma degen till en klump och lägg den i en skål eller tallrik.
Plasta in den med plastfolie (så att ytan inte torkar) och ställ in degen i kylen ca 1 timme.
Kakdegen ihoptryckt. Inplastad kakdeg. -
Förbered garneringen: Vispa upp äggvitan eller ägget lite lätt.
Uppvispat ägg. -
Hacka mandeln grovt.
- 20 g sötmandel
Hackad mandel. -
Dela en sats deg i 6 bitar. Rulla ut varje degdel till fingertjocka längder ca 1.5-2 cm i diameter och ca 36 cm långa.
Dela upp degen. Rulla ut till fingertjocka längder. -
Lägg längderna tätt ihop på bakbordet.
Längderna tätt ihop. -
Pensla med den uppvispade äggvitan. Strö över den hackade mandeln och pärlsocker.
- ca 2-3 msk pärlsocker
Pensla med ägg. Hackad mandel och pärlsocker strös över. -
Dela längderna i ca 4 cm långa bitar. (Det blir alltså 9 st per längd.)
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Skär i 4 cm långa bitar. Ogräddade finska pinnar. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills kakorna fått lite färg.
(Samma temperatur och tid gäller även om du använder varmluft när du gräddar dina finska pinnar.)
Grädda i ugnen. -
Låt de färdiga kakorna svalna på plåten eller bänken utan bakhandduk. Se förvaringstips nedan.
Färdiggräddade finska pinnar.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Jag ville bara säga ett stort TACK för den här bloggen, jag misslyckades med bakning varenda gång jag försökte mig på det tills jag hittade din blogg! Igår var jag dum nog att följa ett annat recept och misslyckades igen, så nu ska jag söka efter det på din blogg istället! Tack, tack, tack!
Jag tycker att det är för mycket mjöl. 4,5 dl mjöl till 200 g smör vore lagom men sen tillkommer nästan en dl mandelmjöl. (50 g sötmandel)
En noggrann beskrivning men sockret, vart tog det vägen? Skall det bara mätas upp?

webmaster

webmaster