Glutenfri äppelpaj

Knaprig och god och alldeles underbar äppelpaj som är glutenfri och innehåller mindre socker än vanlig äppelpaj och har därför lägre GI. Den går snabbt att göra och ger väldigt lite disk, eftersom man bara strör över alla ingredienser. Vanligt vitt socker är ersatt av farinsocker eller råsocker eller sötströ. Vill man äta enligt LCHF bör man välja sötströ som innehåller noll kolhydrater.
glutenfri äppelpaj
Tid: 30 min varav 20 min i ugnen
4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

Glutenfritt - Undvik vanliga havregryn.
Vegetariskt

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skala äpplena (har du riktig bråttom strunta i det), och skär i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några "snygga" bitar).

    Lägg bitarna i en ugnsfast form. Klicka i lite smör.

    äppelbitar i ugnsform
    Äppelbitar i ugnsform.
  2. Strö över sötströ eller socker. Ta den mängd socker du vill ha, ju sötare äpplen desto mindre behövs.

    Strö över kanel eller kardemumma.

    äppelbitar med kanel
    Äppelbitar med kanel.
  3. Strö över havregryn och kokosflingor.

    Skär tunna skivor av smöret eller hyvla med en osthyvel och fördela ovanpå.

    havregryn och kokosflingor
    Havregryn och kokosflingor.
    skivor av smör ovanpå
    Skivor av smör ovanpå.
  4. Strö över farinsocker och hackad mandel.

    farinsocker och hackad mandel
    Farinsocker och hackad mandel.
  5. Grädda i ca 20 minuter i 200°C i mitten av ugnen tills äppelpajen fått fin färg.

    färdiggräddad glutenfri äppelpaj
    Färdiggräddad glutenfri äppelpaj.
  6. Låt äppelpajen svalna. Vispa grädden och servera med den.

    en bit äppelpaj serverad med vispad grädde
    En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (254 g): 715 kalorier, 36 g kolhydrater, 60 g fett, 6 g protein

LCHF Tips

Välj sötströ.

Tips för att undvika tillsatser

Använd äkta vispgrädde och äkta smör.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Thomas
Enkel, snabb o god. Har inget socker i utan ringlar bara över t ex Agavesirap. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Skrivet av Azar
Hej.
I Viktväktarrecept används ofta 80%-igt margarin istället för smör för att dra ner på antal poäng. Kan man ersätta hela eller en del av smöret i detta recept mot något "mindre" fett?
Tack på förhand!
Svar till Erik Skrivet av Susanne

Problemet är ju bara att mat och kost inte är någon exakt vetenskap och att mycket av de forskningsstudier som gjorts är bristfälliga, vilket iofs inte är så konstigt med tanke på hur komplext det är. Det finns många forskningsresultat som motsäger varandra. Även mycket av den forskning som bedrivs är också betald av de stora livsmedelsproducenterna och även om man tycker att det inte ska påverka forskningsresultaten så gör det ju ändå det till någon del.

Det är ju inte heller någon exakt vetenskap hur nyttigt något är. Dels är det relativt och dels är det ju tusen olika parametrar att bedöma varav vissa parametrar man inte ens vet om. Forskning om mat och kost är ju väldigt bristfällig i många avseenden. Därför får man inte lyssna blint på vad alla "experter" säger och inte glömma bort att använda sitt sunda förnuft!

Skrivet av Erik
Att något är naturligt är inte detsamma som att det är nyttigt. Vissa växter, svampar och djur innehåller naturligt producerade ämnen som är dödligt giftiga för oss.

De allra flesta naturliga livsmedel består av "kemisörja", d.v.s. en blandning av ett stort antal olika molekyler av vilka de flesta är illa kända.

Nyttighet bör inte avgöras av vidskepelse utan av vetenskap.
Svar till Erik E. Skrivet av Susanne

Det är väldigt lite transfetter som smör och grädde innehåller och det är som sagt naturligt.

Milda är inte en naturlig produkt, det är en kemisörja. Läs gärna innehållsförteckningen och läs om tillverkning av margarin. Självklart är det bra om det inte innehåller transfetter längre, det är ett steg i rätt riktning, men fortfarande är det en kemisörja som varken smakar bra eller kan vara hälsosamt även om tillverkaren marknadsför det som både naturligt och hälsosamt. Det är min åsikt.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest