Glutenfri äppelpaj

Ingredienser:
- 4-5 st (450 g) små syrliga äpplen
- ca 25 g smör
- ca 2 msk farinsocker
- 1-2 tsk kanel
- eller 1-2 tsk kardemumma
Smuldeg:
- 2 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- ca 75 g smör
- 1 msk farinsocker eller annat socker
- eller 0,75 msk sötströ
- 2 msk hackad sötmandel eller mandelspån eller hackade nötter
Servering:
- 3 dl vispgrädde
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
-
Skala äpplena (har du riktig bråttom strunta i det), och skär i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några "snygga" bitar).
Lägg bitarna i en ugnsfast form. Klicka i lite smör.
Äppelbitar i ugnsform. -
Strö över sötströ eller socker. Ta den mängd socker du vill ha, ju sötare äpplen desto mindre behövs.
Strö över kanel eller kardemumma.
- ca 2 msk farinsocker
- 1-2 tsk kanel
- eller 1-2 tsk kardemumma
Äppelbitar med kanel. -
Strö över havregryn och kokosflingor.
Skär tunna skivor av smöret eller hyvla med en osthyvel och fördela ovanpå.
- 2 dl havregryn
- ca 75 g smör
- 1 dl kokosflingor
Havregryn och kokosflingor. Skivor av smör ovanpå. -
Strö över farinsocker och hackad mandel.
- 1 msk farinsocker eller annat socker
- eller 0,75 msk sötströ
- 2 msk hackad sötmandel eller mandelspån eller hackade nötter
Farinsocker och hackad mandel. - 1 msk farinsocker eller annat socker
-
Grädda i ca 20 minuter i 200°C i mitten av ugnen tills äppelpajen fått fin färg.
Färdiggräddad glutenfri äppelpaj. -
Låt äppelpajen svalna. Vispa grädden och servera med den.
- 3 dl vispgrädde
En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.
Näringsvärden
LCHF Tips
Tips för att undvika tillsatser
I Viktväktarrecept används ofta 80%-igt margarin istället för smör för att dra ner på antal poäng. Kan man ersätta hela eller en del av smöret i detta recept mot något "mindre" fett?
Tack på förhand!

webmaster
Problemet är ju bara att mat och kost inte är någon exakt vetenskap och att mycket av de forskningsstudier som gjorts är bristfälliga, vilket iofs inte är så konstigt med tanke på hur komplext det är. Det finns många forskningsresultat som motsäger varandra. Även mycket av den forskning som bedrivs är också betald av de stora livsmedelsproducenterna och även om man tycker att det inte ska påverka forskningsresultaten så gör det ju ändå det till någon del.
Det är ju inte heller någon exakt vetenskap hur nyttigt något är. Dels är det relativt och dels är det ju tusen olika parametrar att bedöma varav vissa parametrar man inte ens vet om. Forskning om mat och kost är ju väldigt bristfällig i många avseenden. Därför får man inte lyssna blint på vad alla "experter" säger och inte glömma bort att använda sitt sunda förnuft!
De allra flesta naturliga livsmedel består av "kemisörja", d.v.s. en blandning av ett stort antal olika molekyler av vilka de flesta är illa kända.
Nyttighet bör inte avgöras av vidskepelse utan av vetenskap.

webmaster
Det är väldigt lite transfetter som smör och grädde innehåller och det är som sagt naturligt.
Milda är inte en naturlig produkt, det är en kemisörja. Läs gärna innehållsförteckningen och läs om tillverkning av margarin. Självklart är det bra om det inte innehåller transfetter längre, det är ett steg i rätt riktning, men fortfarande är det en kemisörja som varken smakar bra eller kan vara hälsosamt även om tillverkaren marknadsför det som både naturligt och hälsosamt. Det är min åsikt.

webmaster
och juste jag kombinerade den här receptet men smulpaj alltså blanda ihop allt utan de skalade äpplena :)

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster