Recepten.se – Recept> Efterrätter> Banan i chokladyoghurt med mandel

Banan i chokladyoghurt med mandel

Gott och enkelt med yoghurt smaksatt med choklad som toppas med mjuk banan och knaprig mandel. Ett hälsosamt recept på ett gott mellanmål eller efterrätt.
banan och chokladyoghurt, mellanmål
Banan, choklad och mandel är som alltid gott ihop! Passar perfekt som mellanmål eller en nyttig dessert.
Skriv ut   Mejla
Tid: 10 minuter
Mängd: 1 portion

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp yoghurt, kakao och sötströ eller strösocker. Blanda ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 1.1 banan i chokladyoghurt med mandel
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 1.2 banan i chokladyoghurt med mandel
    Blanda.
  2. Fördela i skålar och toppa med hackad eller hel mandel samt skivad banan.

Information och tips

GI Tips

Detta recept har lågt GI.

LCHF Tips

Välj stevia strö. Visserligen har banan lite högre GI men totalt sett blir ändå detta ett helt ok LCHF-recept. Vill man ha ännu lägre GI är ett tips att byta ut banan mot t.ex. hallon.

Variationstips

Prova annan frukt eller bär istället för banan. Sötmandel kan bytas ut mot andra nötter eller något annat knaprigt som t.ex. müsli.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Jeanette Skrivet av Susanne
Använde du någon annan sorts stevia än stevia strö? Om man tar flytande stevia kan det nämligen bli en väldigt otrevlig besk smak.
Skrivet av Jeanette
Jag använde inte mått men det kanske jag borde ha gjort, för det smakade fullkomligt vidrigt. Ser dock otroligt gott ut på bilden och eftersom receptet är så enkelt råder jag andra att testa också!
Svar till Pia Skrivet av Susanne
Jag håller med och har ändrat receptet. Även om receptet är ganska nyttigt och innehåller väldigt lite socker och är för att vara en dessert väldigt lite sött så är problemet att banan har ganska högt GI så det blir totalt sett inte tillräckligt lågt GI på det här. För att få ner GI-värdet behövs surare frukt eller bär.
Svar till Pia Skrivet av Ewa
Det är sant som Pia skriver, tyvärr.
Skrivet av Pia
Detta är inte ett GI-recept. Banan och råsocker med fruktsocker????!!!
Skrivet av Näringsterapeuten
Det där är inget GI-recept! Banan har högt GI! Fruktsockret borde uteslutas helt dessutom eftersom det förvisso inte höjer blodsockret lika snabbt som vanligt socker, men däremot lagras det lättare in som fett i kroppen...Skippar man fruktsockret och bara använder banan som sötning är det iaf bättre än att äta en massa annat skit. Men ett renodlat GI-recept kan man hursomhelst inte kalla det.
Skrivet av Ellie
Mycket smaskigt! Se upp med fruktsockret bara, det behövs inte mycket för att yoghurten ska bli söt =)
Skrivet av ida
Ser gott ut...ska göra den på våran hemkunskapläxa...då ska vi göra nåt gott och sen skriva ett recept på det. Tack så mkt=)
Skrivet av Andreas
Ser väldigt gott ut
Skrivet av Susanne
Svar till Jenny: Kakaon.
Skrivet av Jenny
Var kommer chokladen in?
Skrivet av Susanne
Svar till Elin: Det råder lite delade meningar i vetenskapen runt socker och sötningsmedel. Visserligen ger inte sötningmedel påverkan på blodsockret men det kan å andra sidan påverka mättnadskänslan och annat. Jag är ingen expert på detta utan brukar försöka använda mitt sunda förnuft tillsammans med det jag läst och det säger mig att socker i små mängder inte är så farligt vid enstaka tillfällen. Råsocker är en mindre förädlad variant än vanligt socker och är därför lite nyttigare och inte lika sött.
Skrivet av Elin
Ska man verkligen ha råsocker, på giviktkoll brukar det ju vara sockerersättnig istället?
Skrivet av åse
man behöver inte varken fruktos eller råsocker när det är banan i. det är ju sötsuget man ska bli av med.
Skrivet av ****
verkar väldigt god! ;P
Skrivet av Susanne
Banan har visserligen ett ganska högt GI, men det är bara en halv banan per portion och man ska inte heller stirra sig blind på ett enskilt livsmedels GI. Banan har ett högt mättnadsindex och tillsammans med de övriga ingredienserna i det här receptet tycker jag man kan äta det här med gott samvete som efterrätt.
Skrivet av Kristina
Är verkligen banan att rekommendera för ett recept med lågt GI???
  1
Recept och foto: Susanne Jarl