Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Kondiskakor

Kondiskakor

Mycket goda mazarinliknande kakor för den som gillar choklad och mandel.
kondiskakor
Enkelt recept på mycket goda kondiskakor med mandel och choklad som går snabbt att göra.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 20 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret.

    Placera ut aluminiumformar på en plåt.

    instruktion steg 1.1 kondiskakor
    Smält smör.
    instruktion steg 1.2 kondiskakor
    Runda aluminiumformar.
  2. Mixa eller mal mandeln först. Använd gärna matberedare eller en mixer.

    Tillsätt därefter kexen och mixa även dem. Häll mandeln och kexsmulorna i en bunke.

    instruktion steg 2.1 kondiskakor
    Mixad mandel.
    instruktion steg 2.2 kondiskakor
    Lägg på mariekex.
    instruktion steg 2.3 kondiskakor
    Mixad mandel och mariekex.
    instruktion steg 2.4 kondiskakor
    Häll i en bunke.
  3. Häll på sockret och det smälta smöret. Rör till en jämn massa.

    instruktion steg 3.1 kondiskakor
    Tillsätt socker och smält smör.
    instruktion steg 3.2 kondiskakor
    Blanda.
  4. Rör sist ner äggen med en sked. Rör ihop allt till en jämn smet.

    instruktion steg 4.1 kondiskakor
    Tillsätt ägg.
    instruktion steg 4.2 kondiskakor
    Färdig smet.
  5. Fördela smeten i formarna.

    instruktion steg 5 kondiskakor
    I formar.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.

    instruktion steg 6 kondiskakor
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakorna kallna under bakduk.

    instruktion steg 7.1 kondiskakor
    Färdiggräddade.
    instruktion steg 7.2 kondiskakor
    Under bakduk.
  8. Smält blockchokladen i en skål i mikron, eller i vattenbad på spisen eller direkt i en kastrull på spisen på låg värme under omrörning (det får inte koka för då blir chokladen grynig).

    instruktion steg 8.1 kondiskakor
    Mörk choklad.
    instruktion steg 8.2 kondiskakor
    Smält choklad.
  9. Fördela chokladen på kakorna. Bred ut chokladen på kakorna med en pensel eller använd baksidan av en sked.

    Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller svalare.

    instruktion steg 9.1 kondiskakor
    Fördela chokladen.
    instruktion steg 9.2 kondiskakor
    Bred ut chokladen.
    instruktion steg 9.3 kondiskakor
    Färdiga kondiskakor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (45 g): 223 kcal, 20 g kolhydrater, 15 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Tips & tricks

Istället för att låta kakorna kallna kan man direkt hyvla över chokladen (använd gärna osthyvel, och hyvla på sidan av chokladkakan) så smälter den direkt.

Variationstips

Använd digestivekex eller pepparkakor eller några andra goda kakor istället för mariekex.

Hållbarhet och förvaring

Kondiskakorna kan förvaras i rumstemperatur i åtminstone några dagar. Det bästa är att frysa in de kakor man inte äter upp samma dag och sedan ta upp ur frysen när man vill ha dem. Tänk bara på att de bör tina långsamt så att inte chokladen smälter. Det kan också bli lite ljusa strimmor i chokladen när man fryser dem.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lotta
Har bakat dessa kakor många gånger, jobbar i äldreomsorgen och mina gamla älskar dom. Lätta att göra. Älskar din sida🥰
Skrivet av jätte goda
enkla och goda
Skrivet av Eiwor Malmborg
Fantastiska bjudkakor.
Blev popolära bland familj och vänner.
Tack Susanne, du har alltid så fantastiska recept
Skrivet av Gia
Mina blev inte gräddade i mitten. Ändå gräddade jag dem 12-13 minuter. Har kollat att jag hade i alla ingredienser. Vad kan jag ha gjort för fel. Jag tycker de verkar supergoda men mina måste ätas ur formen med sked. Fick 20 kakor och använde över-undervärme.
Skrivet av Gunnel
Kondiskakorna är en höjdare lätta att göra och en favorit bland gästerna jag kan verkligen rekommendera dessa kakor.
Skrivet av monica Danell
super goda tack fina du
Skrivet av Lebelf Ebebelf
SÅ BRA RECEPT!!!! Jag äter dom hela tiden. BÄSTA BÄSTA FINA DU!!!!!!! Lebelf uppskattar
Skrivet av Harriet
Hejsan!
Ett litet tips ta gärna och lägg en platta med chokladen nobless på kakorna när dom kommer ut från ugnen.
Blir väldigt snyggt och finns ju en hel del smaker.
Skrivet av Susanne
Tack för alla era tips, ni som skrivit tidigare och som jag missat att svara! Jag skriver in variationstips i receptet, det går jättebra att ta andra kakor än just mariekex! Om kakorna sjunker ihop, se mitt tidigare svar till Johanna.
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Använde du större formar så det blev färre kakor? I så fall behövs längre tid i ugnen. Använde du över- och undervärme på din ugn? Det tredje jag kan tänka mig är om du rört för mycket i smeten efter att du tillsatt äggen. Man ska inte röra mer än att det är blandat. Jag har ju skrivit att man ska röra med sked och det är för att man ska vara försiktig så man inte förstör äggens "jäseffekt". Kul att du tyckte om receptet!
Skrivet av Johanna
Roligt recept att prova och perfekt för att fylla på "fryslådan" med lite hembakat.
Som en tidigare kommentar beskrev blev även mina lite kladdiga/några föll ihop lite i mitten efter gräddningen. Vad kan det bero på mån tro?
Skrivet av Fanny
Super goda, jag provade med pepparkakor på julafton blev otroligt gott men det är supergoda med Mariekex också!
Skrivet av Gun
En ny kaka för mig. Ville baka den direkt.
Jag hade inga Mariekex hemma. Jag tog Digestive.
Minskade sockret till 2 dl. Jättegoda!
Skrivet av Nethan
Hejsan!
Har bakat dessa kakorna flera ggr o de är supergoda! :) I julas hade jag i pepparkakor ist för kex o så hade jag på ljus choklad ist, o de blev med mkt goda :) Men jag har ett litet aber med dem... när jag tar ut dem från ugnen, så sjunker de alltid ihop i mitten, så det blir en stor grop :( Vad kan det vara som jag gör fel?

Tacksam för svar o sen vill jag passa på att TACKA för en mkt bra blogg!! :D
Svar till saffe Skrivet av Susanne
Ja jag har inte provat något annat och har inget bra förslag just nu. Skriv gärna om du kommer på något bra för jag gillar egentligen inte att ha färdigköpta kex som en ingrediens i kakor. Så jag vill gärna ha förslag!
Skrivet av saffe
hej vad skulle man kunna ha istället för mariekex?
Svar till Lotta Skrivet av Susanne
Tack så mycket, verkligen roligt att höra! :)
Skrivet av Lotta
hejsan!
vill först och främst tacka så jättemycket för en toppen sida, den är min personliga favorit i mat/baksajtdjungeln. Dels för att den är så lättöverskådlig, med bra bilder och beskrivningar sen gillar jag många av dina recept.
Den här lilla kondiskakan har slagit ner som en bomb hemma hos mig, folk blir som gamar när jag tar fram dom. för enkelhetens skull lägger jag också på en skiva nobless men det är mer en smaksak. Tack! mvh. Lotta
Skrivet av Minna
Jag testade att minska på sockret.. på en dubbel sats så minskade jag sockret med hela 2 dl..Det var inga problem! Kakan blev fortfarande god, dock inte lika saftig (kladdig) som innan.
Skrivet av Minna
Tycker det känns som väldigt mycket socker när man blandar det med kaksmulor och mandel... Tänkte testa att minska nästa gång... Blandade i krossade pepparkakor i degen och det blev en riktigt god saftig mjuk pepparkaka. (ca. 1 pepparkaka per kaka.)
Skrivet av A-K
Älskar när det går undan att baka :-)
Såg riktigt gott ut!
Svar till Therese Skrivet av Ollena
Tackar annars måste jag ju sticka fram till affären tänkte bara läsa om det! Nu har jag fått nog på en fråga! ;)
Skrivet av Ollena
Hur blir kakorna? Smakar dem mandel? Kramisar Ollena
Svar till Anna B Skrivet av Susanne
Ja de är verkligen perfekta att ha i frysen, håller med om de smakar bra halvtinade! Tack för tips om nougat, ska prova det! :)
Skrivet av Anna B
Jag hyvlade på nougat istället för choklad, det blev väldigt gott. Dessa kakor är perfekta "ha i frysen ifall det kommer besök" kakor. Bara att ta direkt ur frysen och lägga på kakfatet när kaffet runnit genom bryggaren har de tinat så pass att man kan äta dem utan problem...Tyckte nog nästan de var godare då t.om.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl