Recepten.se – Recept> Nötter, frön> Solroskärnor

Solroskärnor

solroskärnor
Naturella solroskärnor.

Solroskärnor är skalade frön från solrosblomman.

Solroskärnor är rika på protein, mineraler, vitaminer, nyttiga fettsyror och har en mild nötsmak. 

De används i matbröd, bakverk, sallader och müsli.

Det finns ekologiskt odlade solrosfrön att köpa.

Om man bakar bröd med bikarbonat så blir solroskärnorna gröna på grund av att bikarbonat är basiskt och under hög temperatur och med syre så reagerar det med fettsyrorna i solrosfröna. Det är helt ofarligt.

Rosta solroskärnor

Solroskärnorna blir mycket godare om man rostar dem för då kommer smakerna fram mycket mera.

Värm upp en stekpanna (utan fett) och "stek" sedan solroskärnorna på medelvärme tills de doftar gott och får en gyllene färg. Vänd runt så de inte bränns.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av solroskärnor.

Energi: 594 kcal
Kolhydrater: 13 g
Protein: 23 g
Fett: 50 g
Fibrer: 6 g

Tips och info

Engelskt namn:

sunflower seed

Finns i affären:

Solroskärnor finns bland övriga kärnor och nötter i anslutning till bakningsprodukter.

Hållbarhet och förvaring:

Solroskärnor har en hållbarhet på ca 1 år men se märkning på förpackningen. Förvaras torrt ej över normal rumstemperatur.

Pris:

ca 80 kr/kg

Köptips:

Större påsar ger oftast ett billigare kilopris än små påsar.

Ersätt med:

Andra frön t.ex. pumpakärnor, pinjenötter, sesamfrön.

Vad väger solroskärnor?

Måttomvandla solroskärnor mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av marlene
Hej
2 små frågor:
Är det verkligen nyttigt fett i solrosfrö? Omega 6 trodde jag vi redan fick lite för mycket av.
Är det nyttigare med rostade solrosfrö? Vid en matlagningskurs sas att proteinhalten vid rostade är högre. Kan det stämma?
Svar till Linus Lövberg Skrivet av Susanne
Jag håller helt med dig att man ska lukta och smaka innan man slänger mat samt att hur länge något håller sig beror på hur man förvarar det. Hållbarhetstiden jag har skrivit är ett ungefärligt värde utifrån de bäst-före-datum som brukar stå på påsarna för att man ska veta på ett ungefär hur länge något håller sig.
Skrivet av Linus Lövberg
Hållbarhet på ett år? Haha. Jag googlade och kom in på denna sidan, sitter och äter över fem år gamla solroskärningar från företaget pride, ekologiska, i min filmjölk med skivade bananer. Inga problem alls. De har stått i torrskåpet i sin påse med en klämma. Cirka 5 år.

Smaka och lukta som vanligt, frön blir lite bäska om de är dålig, du känner det på smaken. Bara spotta ut och slänga isåfall. Men ett år stämmer inte riktigt enl. min mening. Frön håller generellt väldigt länge om de står torrt och svalt. Så släng inte duglig mat.
Svar till Gunilla Skrivet av Susanne
Ja läser man på förpackningarna så är det skillnad. Det kan nog också bero på att de är rostade och inte bara saltade. Tror de är rostade i solrosolja så att saltet fastnar.
Skrivet av Gunilla
Aha, du menar bara för att dom är saltade så försvinner hållbarheten? Annat saltat brukar få längre hållbarhet. Visste inte detta men ska uppmärksamma hållbarheten nästa gång jag köper.
Svar till Gunilla Skrivet av Susanne
Tack för info. Det är skillnad på rostade och saltade solrosfrön. Den här sidan handlar om naturella solrosfrön.
Skrivet av Gunilla
På min Risenta påse med salta solrosfrökärnor står det att man ska använda dessa inom 3 dagar och de ska förvaras torrt och svalt.
Svar till kerstin flood Skrivet av Susanne
Båda namnen förekommer, men solroskärnor är lite vanligare på livsmedel medan solrosfrön är vanligare namn för oskalade kärnor som fågelfrö. Jag kommer kanske ändra till solroskärnor i den här texten framöver.
Skrivet av kerstin flood
Du skriver om solroskärnor, men skriver i stället solrosfrön!
Svar till Jon Skrivet av Susanne
Självklart! ;) Tror inte det är någon fara. Det är nog mest smaken som blir sämre. Nötter och frön som innehåller mycket fett härsknar med tiden. Så det är nog härsket fett som smakar lite tråkigt, men ofarligt vad jag vet. Däremot ska man undvika äta ruttna nötter men de smakar också riktigt illa så man spottar ut dem per automatik. ;)
Skrivet av Jon
Snyggt Susanne, googlade just på hållbarhet solroskärnor och självklart hamnar jag på din sida ;) Satte just i mig lite kärnor som var bäst före 2011, det var kanske inte så bra... Smakade inte direkt illa, men något i smaken fick mig fundera på om inte detta paket var lite väl gammalt :)