2 små frågor:
Är det verkligen nyttigt fett i solrosfrö? Omega 6 trodde jag vi redan fick lite för mycket av.
Är det nyttigare med rostade solrosfrö? Vid en matlagningskurs sas att proteinhalten vid rostade är högre. Kan det stämma?
Recept med Solroskärnor
Näringsvärden
Vikt-Volym
Solroskärnor är skalade frön från solrosblomman.
Solroskärnor är rika på protein, mineraler, vitaminer, nyttiga fettsyror och har en mild nötsmak.
De används i matbröd, bakverk, sallader och müsli.
Det finns ekologiskt odlade solrosfrön att köpa.
Om man bakar bröd med bikarbonat så blir solroskärnorna gröna på grund av att bikarbonat är basiskt och under hög temperatur och med syre så reagerar det med fettsyrorna i solrosfröna. Det är helt ofarligt.
Solroskärnorna blir mycket godare om man rostar dem för då kommer smakerna fram mycket mera.
Värm upp en stekpanna (utan fett) och "stek" sedan solroskärnorna på medelvärme tills de doftar gott och får en gyllene färg. Vänd runt så de inte bränns.
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av solroskärnor.
Energi: | 594 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 13 g |
Protein: | 23 g |
Fett: | 50 g |
Fibrer: | 6 g |
Engelskt namn:
sunflower seedFinns i affären:
Solroskärnor finns bland övriga kärnor och nötter i anslutning till bakningsprodukter.Hållbarhet och förvaring:
Solroskärnor har en hållbarhet på ca 1 år men se märkning på förpackningen. Förvaras torrt ej över normal rumstemperatur.Pris:
ca 80 kr/kgKöptips:
Större påsar ger oftast ett billigare kilopris än små påsar.Ersätt med:
Andra frön t.ex. pumpakärnor, pinjenötter, sesamfrön.Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!