Recepten.se – Recept> Småkakor> Bondkakor

Bondkakor

Klassiska bondkakor - goda, knapriga småkakor med smak av sirap och mandel. Använd riktigt smör så smakar de allra godast.
Bondkakor
Klassiska goda bondkakor, enkelt recept som är lätt att följa och lyckas med!
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 min + 2 h i kylen
Mängd: 70-100 st

Ingredienser:

Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, välj annars laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter med över- och undervärme

Baka bondkakor så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och sirap.

    Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.

    smör, socker, sirap
    Smör, socker, sirap.
  2. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv.

    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
  3. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål.

    vatten och bikarbonat
    Vatten och bikarbonat.
  4. Arbeta ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet.

    (Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.)

    smör, socker, sirap blandas
    Smör, socker, sirap blandas.
  5. Tillsätt den hackade mandeln, vetemjölet och bikarbonatet utblandat med vatten (rör i det så att inte bikarbonatet ligger på botten).

    (OBS! Var noga då du mäter upp vetemjölet. Det absolut vanligaste felet är att man tar för mycket mjöl. Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen, då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i ett litermått eller väg det på en våg.)

    vetemjöl, mandel och bikarbonat utblandat med vatten tillsatt
    Vetemjöl, mandel och bikarbonat utblandat med vatten tillsatt.
  6. Arbeta ihop degen.

    Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp. Efter hand blir degen som små klumpar och när de är som på bilden (brukar ta ca 1-3 minuter) så är det lagom att avsluta med elvispen och sedan trycka ihop degen med händerna till en klump.

    (Det ska gå lätt att trycka ihop degen till en klump. Om det inte gör det, kör lite mer med elvispen men troligtvis har du tagit för mycket mjöl. I så fall kan du tillsätta lite vatten eller tillsätta mera smör.)

    stora smulor av kaksmeten
    Nu är degen klar för att enkelt tryckas ihop till en klump med händerna.
  7. Tryck ihop degen till två lika stora klumpar.

    (Gäller en sats deg, om du gör dubbel sats så gör 4 st klumpar o.s.v.)

    kakdegen i 2 delar
    Kakdegen i 2 delar.
  8. Rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm långa, 4-5 cm i diameter.

    avlånga rullar av kakdeg
    Avlånga rullar av kakdeg.
  9. Rulla in rullarna i plastfolie och lägg in dem i kylen ca 2 timmar eller längre tid tills de blivit hårda.

    De kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom.

    inplastad kakdeg
    Inplastad kakdeg.
  10. Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 0,3-0,5 cm tjocka skivor.

    Om rullarna är för hårda, låt dem ligga framme en stund i rumstemperatur och försök sedan skära igen.

    kakdegsrulle skuren i tunna skivor
    Kakdegsrulle skuren i tunna skivor.
  11. Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper.

    Det behövs inte så mycket mellanrum, kakorna behåller formen ganska bra. Om tjockleken på kakorna blir olika vilket de oftast blir eftersom det är svårt att skära exakt samma tjocklek, sortera gärna kakorna i olika högar för olika tjocklek och lägg ut dem på olika plåtar för att sedan grädda de med ungefär samma tjocklek på samma plåt för att alla kakor ska bli perfekta.

    ogräddade bondkakor
    Ogräddade bondkakor.
  12. Grädda bondkakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 5-7 minuter tills kakorna fått en guldgul färg.

    Låt bondkakorna svalna.

    gräddade bondkakor
    Gräddade bondkakor.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka, beräknat på 85 st (9 g): 43 kcal, 5 g kolhydrater, 2 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa och håller sig minst 6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig kakorna minst en vecka om du förvarar dem i en burk med tätslutande lock eller försluten plastpåse.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anne
Mums. Jättegoda. Är inte så van med att baka kakor men detta var hur.enkel som helst
Skrivet av Lillian
Vad är det som gör att jag inte kan göra en smidig rulle av bondkakor degen. Den splittrar sej och krumlas sönder. Jag använder amerikanskt mjöl som är finare än svenska mjölet. Kan det vara orsaken?
Tackar för ett snabbt svar.
Skrivet av Anders Andreen
Hej
Mycket bra recept, enkelt att följa och kakorna blev riktigt goda.

Hälsningar och tack 😊
Skrivet av Vilma
Supergod! Gav till min mamma i present och det var uppskattat. Men jag skar de i tjockare skivor, typ dubbelt så tjocka, och det blev väldigt bra.
Svar till Kevin Skrivet av Susanne
Hej, tack, jag är ingen bagare men gör så gott jag kan ;) Det blir ingen bismak av bikarbonat. Bakpulver innehåller också bikarbonat. Man brukar ha bikarbonat i småkakor som man vill ska bli hårda och knapriga som dessa bondkakor. Bikarbonat används också i t.ex. pepparkakor.
Skrivet av Kevin
Hej, jag besöker din hemsida ofta och det märks att du är en mycket kunnig bagare. Jag undrar varför bikarbonat används i receptet fast det inte finns någon syra att reagera med, borde inte en bitter eftersmak bli kvar då?
Svar till Caroline Skrivet av Susanne
Om degen blev för smulig tog du nog för mycket mjöl. Tänk på att väga eller hälla upp mjölet när du mäter upp det och inte gräva med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket.
Skrivet av Caroline
Återstå hur de smakar. Gick efter receptet men fick en rett smulig deg så jag fick rulla ut det med lite vatten blöta händer.
Svar till Cecilia Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! Nej det är inte jag som hittat på det. Det har jag troligtvis läst i någon bok.
Skrivet av Cecilia
Som vanligt bra recept! Gjorde nu bondkakor och de blev jättebra! Förstår ju att du har mycket kunskap om bakning och matlagning men då jag aldrig tidigare i ngt recept sett att man ska blanda bikarbonat med vatten är jag lite nyfiken och undrar hur du kom på det eller fick den iden?
Svar till Helena Skrivet av Susanne
Trevligt! Hoppas det blev lyckat! :)
Skrivet av Helena
Tack för inspirationen. Dessa kommer bakas med sonen idag :)
Svar till Anonym Skrivet av Susanne
Ja man får lägga dem med lite avstånd mellan om man inte vill skära isär dem. :) Men huvudsaken att de blev goda! ;)
Skrivet av Anonym
De jäste ihop i ugnen så vi fick skära isär dem, men de var väldigt goda :)
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Vad bra att veta, tack för alla bra tips! 👍
Skrivet av Eva
Hej! Jag provade med en sats igår och drog ner sockermängden till 1,3 dl och det gick bra. Jag tog lite mer sirap och lite mer mandel. De blev lagom söta efter min smak. Jag tycker det är trevligt med lite större kakor så jag gjorde 30 st fördelat på tre plåtar. Efter drygt 10 minuter i ugnen fick de sen stå hela kvällen i eftervärmen för att bli riktigt frasiga.
Tack för ett bra grundrecept! Toppengoda bondkakor!
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Det brukar alltid gå att minska på sockret lite grann i kakrecept men sedan är det klart att förutom smaken påverkas ju även konsistensen av sockret så man kan inte ta bort för mycket. Man får prova sig fram. Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
Skrivet av Eva
Går det att dra ner på sockret utan att äventyra resultatet?
Svar till Felicia Skrivet av Susanne
Hej Felicia, vad duktig du är och kul att du skriver! Jag har inte testat att ha på något men självklart kan man prova något man gillar t.ex. choklad är ju alltid gott!
Skrivet av Felicia
Hej jag heter felicia o är 10 år. Jag Har precis bakat dina kakor själv o undrar om man kan ha på något? I så fall vad?! Ps du är bäst på att baka snälla svara snabbt! Mvh Felicia
Svar till Gunilla Stavenow Skrivet av Susanne
Tack! Jag har lagt till det nu!
Skrivet av Gunilla Stavenow
Det står att man helst ska väga mjölet. Då borde det stå hur mycket det ska väga!
Svar till Mikael Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om kakorna! Ja om degen spricker så är det nästan garanterat så att du tagit för mycket mjöl. Ta mindre nästa gång. Att du tagit för mycket kan bero på att när man mäter upp det så är det bästa att väga det eller hälla upp i litermått. Gräver man med decilitermått så packas mjölet och man tar nästan alltid för mycket mjöl då. Hoppas det löser ditt problem! (Detta tips gäller även andra recept.) Skriv gärna och berätta hur det går nästa gång du bakar!
Skrivet av Mikael
Goda kakor! Jag har alltid haft problem med att degen spricker och strular när jag ska rulla ut den. Jag använder bakmaskin så degen är mycket välbearbetad. Tips?
Svar till Tommy Skrivet av Susanne
Tack för tipset! :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl