God och mäktigt recept på tårta med mandelbottnar med smörkräm emellan. Tårtan brukar även kallas Oscar II:s tårta efter den folkkäre kungen som gillade denna tårta. Eftersom tårtan är gul passar den även bra till påsk. En stor fördel med denna tårta är att den går att förbereda och kan frysas in.
Näringsvärde per bit (82 g): 328 kalorier, 24 g kolhydrater, 23 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer
Tips & tricks
Istället för att göra en rund tårta kan man göra en rektangulär, som dessutom går fortare att göra eftersom den kan gräddas på en plåt. Bred istället ut smeten på ett bakplåtspapper i ca 25 x 35 cm. Grädda ca 25 min. Dela sedan den stora mandelbotten på mitten i två delar som du sedan breder smörkrämen mellan och ovanpå.
Variationstips
Man kan smaksätta smörkrämen med t.ex. apelsinjuice eller apelsinlikör.
Planeringstips
Tårtan går bra att förberedas dagen innan. Tårtan går även bra att frysa.
Hållbarhet och förvaring
Tårtan kan förberedas och förvaras i frysen i åtminstone 3 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Barbara
Excellent 👌
️ Skrivet av Mia Sandberg
Relativt lättbakat 👍och fantastiskt god
️ Skrivet av Kerstin Stensson
Fantastiskt god!
webmaster
Svar till
bo ulrich
️ Skrivet av Susanne
Hoppas tårtan smakar bra!
️ Skrivet av bo ulrich
Provbakat enl rec men inte smakat än (annat än slick av smet och sås - sött o gott). Som försiktig amatör gjordes såsen i vattenbad - när smöret vispas ner kan såsen värmas då o då i det svalnande vattenbadet. Nästa gång skall ha 1 msk citronjos+zest i såsen
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl