Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Lätta Mazariner

Lätta Mazariner

Lika goda som vanliga mazariner men betydligt mindre jobb. Ett riktigt bra recept som jag gjort många gånger! Sötmandel och bittermandel ger den goda mandelsmaken så att det verkligen smakar mazarin! Ett tips är att smaksätta glasyren, den kan även färgas om man vill.
Lätta Mazariner serverade
Mycket enkelt recept på mazariner! Jättegoda och väldigt lite jobb.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 45 min, varav 15 min i ugnen
Mängd: 20 st

Ingredienser:

Glasyr:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och lägg i en bunke och tillsätt strösockret.

    Låt detta stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt. Gör under tiden nästa steg.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Placera ut aluminiumformarna på en plåt.

    aluminiumformar på plåt
    Aluminiumformar på plåt.
  3. Mal sötmandeln och bittermandeln.

    mald sötmandel och bittermandel
    Mald sötmandel och bittermandel.
  4. Vispa strösocker och smöret som nu blivit mjukt till en jämn smet med elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda genom hela receptet).

    strösocker och smör ihopvispat
    Strösocker och smör ihopvispat.
  5. Tillsätt ägg, vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    ägg, vaniljsocker, bakpulver tillsatt
    Ägg, vaniljsocker, bakpulver tillsatt.
    smör, strösocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver blandat
    Smör, strösocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver blandat.
  6. Tillsätt de malda mandlarna, vetemjölet och mjölken och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvispen.

    Tänk på 1: När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.

    Tänk på 2: När du rör/vispar ihop smeten, arbeta inte smeten längre tid än nödvändigt för att den ska bli blandad.

    mald mandel, vetemjöl, mjölk tillsatt
    Mald mandel, vetemjöl, mjölk tillsatt.
    mazarinsmeten klar
    Mazarinsmeten klar.
  7. Fördela smeten i aluminiumformarna.

    mazarinsmeten fördelad i aluminiumformar
    Mazarinsmeten fördelad i aluminiumformar.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 12-15 minuter. Mazarinerna ska bara få lite färg.

    Låt mazarinerna svalna under bakhandduk.

    mazarinerna gräddas i ugnen
    Mazarinerna gräddas i ugnen.
    gräddade mazariner
    Gräddade mazariner.
  9. Häll florsockret i en liten skål och häll på juice eller vatten och rör till en jämn glasyr.

    florsocker och vatten
    Florsocker och vatten.
    glasyr till mazariner
    Glasyr till mazariner.
  10. Bred på glasyren på mazarinerna. Strö ev. på mandelspån innan glasyren stelnat. Låt glasyren stelna före servering.

    glasyren breds på
    Glasyren breds på.
    mazariner med glasyr
    Mazariner med glasyr.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per mazarin (47 g): 183 kcal, 22 g kolhydrater, 10 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Tänk på att det tar ca en timme innan glasyren stelnat ordentligt så gör glasyren till mazarinerna i god tid.

Variationstips

Testa med olika smaksättningar av glasyren. Apelsinjuice, citronsaft, apelsinsaft, flädersaft, limesaft m.m. fungerar utmärkt! Man kan även färga glasyren med hushållsfärg.

Hållbarhet och förvaring

Mazarinerna går bra att frysa UTAN glasyr. Hållbarhet i frysen är minst 3 månader. De håller sig annars minst en vecka i rumstemperatur men glasyren smälter lätt och håller sig fin endast ca 1 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Vilmer
Hej den var jätte god kan du göra med choklad i?
Skrivet av Mia
Hej! Har ingen mandelkvarn, hur mycket är 30 Mandlar i gram? Och 5?
Skrivet av Nich Cson
Fantastiskt enkla och goda. Jag gjorde på mandelmassa och i bullformar istället och det gick alldeles utmärkt. Tack för bra tips!
Skrivet av Ola Forslund
Bra upplägg.
Perfekt för nybörjare med bilderna och den enkla beskrivningen.
Nu ska här bakas.....
Skrivet av Mimi
Har gjort dessa mazariner många gånger. Men om jag ska baka en mazarinkaka istället behöver jag ändra något i receptet (mängden på ingredienserna) hur lång gräddningstid behövs det fär gräddning i bakform?
Skrivet av Jessica
Jättegoda mazariner och enkla att göra!!
Skrivet av Jeanette
Som blev supergoda men istället för bittermandel o sötmandel så rev jag mandelmassa o hade i istället. Blev kanongott. Tack för ett bra recept ☺
Skrivet av Monica Ohlsson
Hej
Mazarinerna har blivit hela släktens favoritkaka. Även för dom som normalt sett inte tycker om mazariner. Har jag lite bråttom gräddar jag smeten i en sockerkaksform i 175 grader. Precis lika populär den.
Monica
Skrivet av Louise
Vilket jättebra recept! Verkligen lätta att göra och supergoda. Dessa ska vi absolut göra flera gånger. Tack!
Skrivet av Tisha
Hej Susanne! Tack för svaret. Jag testade att göra dem gluten- och mjölkfria, som följande: 150 g kokosolja (man kan ta mindre!), 2 dl socker, 3 dl mandelmjöl (dvs 150 gr), 1/2 dl potatismjöl, 1/2 dl rismjöl, 3 ägg, 1 tsk bakpulver, 1 dl havremjölk, 1 krm salt. De blev jättebra! Aningen oljiga, jag ska dra ner kokosoljan med tanke på att mandel är fettiga i sig. :)
Svar till Tisha Skrivet av Susanne
Hej! Jag har tyvärr inte provat att göra dessa glutenfria så jag kan tyvärr inte ge dig några bra tips. Dessa mazariner blir ju mer som muffins med mazarinsmak. Det kanske går att ha i mera mandel om man vill ha mer mandelsmak. Om du provar att göra dem glutenfria med mera mandel så skriv gärna och berätta om resultatet!
Skrivet av Tisha
Hej!
Spännande recept, jag är helt galen i mazariner men tyvärr glutenintolerant. Jag hade tänkt köra normal recept och byta ut ingredienser för att göra degen med något annat, men din recept verkar lättare. Jag är dock lite förvånad att du har bara 30 gram mandel när de flesta recept använder hela 150 g, och bara 1 ägg i stället för 3 (dock har du samma mängd vetemjöl, 3 dl). Undrar just vilka proportioner av mandelmjöl / mandel / andra mjöltyper (glutinous rice, kokos, mm) jag borde använda, i och med att jag inte kan ha vete. Har du testat någon glutenfri variant själv?
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder steg för steg och tydligare beskrivning.
Svar till Katarina Skrivet av Susanne

Tack för bra tips! Jag testade att väga själv och fick det då till 25 sötmandlar = 25 g så jag skriver det. Men 30 g är ju inte jättestor skillnad, det går säkert exakt lika bra det med! Tack! :)

Uppdatering: Nu senast jag gjorde receptet tog jag 30 g sötmandel och det blev bra och jag har nu uppdaterat receptet till det.

Skrivet av Katarina
Hej! Ett litet tips bara. Jag gav ditt recept till min väninna och hon har räknat ut(testat många ggr) att
25st mandlar = 30g mandelmjöl. Går snabbt att göra dina goda mazariner med det =)
Mvh Katarina
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Du kan byta ut sötmandeln mot mandelmjöl. Mandelmjöl är ju mald sötmandel. Däremot behöver du ju även bittermandel om du ska få den där karaktäristiska mazarinsmaken med lite bitterhet från bittermandeln så jag skulle nog rekommendera dig att köpa bittermandel även om det blir gott även utan bittermandel. Även bittermandelarom fungerar.
Skrivet av Sara
Hej! Kan man byta nötterna mot typ mandelmjöl? Orkar inte gå till affären haha... :)
Svar till margareta Skrivet av Susanne
Du kan mala mandlarna i en mandelkvarn. Mandelkvarn finns att köpa i husgerådsbutiker som t.ex. Cervera. Men den mandelkvarn jag har och som jag tycker är den bästa av alla de jag provat, den finns att köpa på IKEA. Mandelmassa innehåller både mandel och socker, ca 50% av varje så då behöver sockermängden minskas och mängden mandelmassa ökas lite i så fall. Annars kan man även köpa mandelmjöl och istället för mald bittermandel finns bittermandelarom att köpa.
Skrivet av margareta
hur ska man mala mandlar? vart köper man mandel kvarn?. kan man imte ha mandelmassa istället?
Svar till Bia Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev! Roligt att höra! :) Hoppas mazarinerna smakar bra! :)
Skrivet av Bia
Tack för en underbar receptsida! Nu har jag bakat dubbel sats av dina mazariner!
Svar till emina Skrivet av Susanne
Jag tror det går bra! Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av emina
kan man använda muffinsformar ist? jag vill så gärna göra dessa men jag har ej aluminiumformar.
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Jag använder vanlig ugnsvärme (över- och undervärme) om det inte står något annat.
Skrivet av Lena
ANVÄNDER DU VARMLUFT TILL RECEPTET ELLER VANLIG UGNSVÄRME?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl