Lätta Mazariner

Ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 30 st (30 g) sötmandlar
- 5 st bittermandlar
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1,5 dl mjölk
Glasyr:
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk apelsinjuice
- eller 1,5 msk pressad lime
- eller 1,5 msk vatten
- ev. 3 msk mandelspån
Utrustning:
- mandelkvarn
- 20 st aluminiumformar
- ev. elvisp
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret och lägg i en bunke och tillsätt strösockret.
Låt detta stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt. Gör under tiden nästa steg.
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Placera ut aluminiumformarna på en plåt.
Aluminiumformar på plåt. -
Mal sötmandeln och bittermandeln.
- 30 st (30 g) sötmandlar
- 5 st bittermandlar
Mald sötmandel och bittermandel. -
Vispa strösocker och smöret som nu blivit mjukt till en jämn smet med elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda genom hela receptet).
Strösocker och smör ihopvispat. -
Tillsätt ägg, vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Ägg, vaniljsocker, bakpulver tillsatt. Smör, strösocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver blandat. -
Tillsätt de malda mandlarna, vetemjölet och mjölken och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvispen.
Tänk på 1: När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.
Tänk på 2: När du rör/vispar ihop smeten, arbeta inte smeten längre tid än nödvändigt för att den ska bli blandad.
Mald mandel, vetemjöl, mjölk tillsatt. Mazarinsmeten klar. -
Fördela smeten i aluminiumformarna.
Mazarinsmeten fördelad i aluminiumformar. -
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 12-15 minuter. Mazarinerna ska bara få lite färg.
Låt mazarinerna svalna under bakhandduk.
Mazarinerna gräddas i ugnen. Gräddade mazariner. -
Häll florsockret i en liten skål och häll på juice eller vatten och rör till en jämn glasyr.
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk apelsinjuice
- eller 1,5 msk pressad lime
- eller 1,5 msk vatten
Florsocker och vatten. Glasyr till mazariner. -
Bred på glasyren på mazarinerna. Strö ev. på mandelspån innan glasyren stelnat. Låt glasyren stelna före servering.
- ev. 3 msk mandelspån
Glasyren breds på. Mazariner med glasyr.
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Perfekt för nybörjare med bilderna och den enkla beskrivningen.
Nu ska här bakas.....
Mazarinerna har blivit hela släktens favoritkaka. Även för dom som normalt sett inte tycker om mazariner. Har jag lite bråttom gräddar jag smeten i en sockerkaksform i 175 grader. Precis lika populär den.
Monica

webmaster
Spännande recept, jag är helt galen i mazariner men tyvärr glutenintolerant. Jag hade tänkt köra normal recept och byta ut ingredienser för att göra degen med något annat, men din recept verkar lättare. Jag är dock lite förvånad att du har bara 30 gram mandel när de flesta recept använder hela 150 g, och bara 1 ägg i stället för 3 (dock har du samma mängd vetemjöl, 3 dl). Undrar just vilka proportioner av mandelmjöl / mandel / andra mjöltyper (glutinous rice, kokos, mm) jag borde använda, i och med att jag inte kan ha vete. Har du testat någon glutenfri variant själv?

webmaster

webmaster
Tack för bra tips! Jag testade att väga själv och fick det då till 25 sötmandlar = 25 g så jag skriver det. Men 30 g är ju inte jättestor skillnad, det går säkert exakt lika bra det med! Tack! :)
Uppdatering: Nu senast jag gjorde receptet tog jag 30 g sötmandel och det blev bra och jag har nu uppdaterat receptet till det.
25st mandlar = 30g mandelmjöl. Går snabbt att göra dina goda mazariner med det =)
Mvh Katarina

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster