Recepten.se – Recept> Efterrätter> Dajmtårta / Glassmarängtårta

Dajmtårta / Glassmarängtårta

En drömgod glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta. En god marängbotten med gräddig lyxig glass ovanpå som man antingen tar hackad mandel och choklad i eller dajm. Receptet är enkelt att göra och går bra att förbereda och sedan ta fram ur frysen när gästerna kommer!
dajmtårta eller glassmarängtårta
Den här glassmarängtårtan är farligt god. Underst är den söta marängbotten och ovanpå den är den goda gräddglassen som är garnerad med hackad mörk choklad.
Skriv ut   Mejla
Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb
Mängd: 12 bitar

Ingredienser:

Marängbotten:

Glass-smet:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme

Gör dajmtårta så här:

  1. Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter på medelhög värme så att de blir gyllengula och luktar nötter. Rör om då och då så de inte blir brända.

    Låt nötterna svalna och grovhacka dem.

    (Ta gärna bort det skal som lossnar men det gör inget om det är skal kvar.)

    hasselnötter rostas
    Hasselnötter rostas.
    rostade hasselnötter
    Rostade nötter med lösa skalet borttaget.
    hackade rostade nötter
    Hackade rostade nötter.
  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.

    äggvitor och äggulor
    Äggvitor och äggulor.
  3. Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin med visp.

    Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills marängsmeten är fast (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut).

    vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
    strösocker tillsatt
    Strösocker tillsatt.
    färdigvispad marängsmet
    Färdigvispad marängsmet.
  4. Tillsätt de hackade nötterna. Vänd försiktigt ner dem och rör till en jämn smet.

    Bred ut marängsmeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. (Tips: Klä formen med bakplåtspapper om du vill att den ska lossna extra lätt. Den lossnar utan också men kanterna på marängbotten blir lite fulare eftersom lite av ytan fastnar.)

    hackade nötter tillsatta
    Hackade nötter tillsatta.
    marängsmeten blandad
    Marängsmeten blandad.
    marängsmeten i formen
    Marängsmeten i formen.
  5. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150°C ca 45 minuter.

    marängbotten gräddas i ugnen
    Marängbotten gräddas i ugnen.
  6. Låt marängbottnen svalna. Det kan bildas lite sprickor men det gör inget.

    färdiggräddad maräng
    Färdiggräddad maräng.
  7. Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin med visp. Du kan använda samma vispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.

    äggulor och florsocker
    Äggulor och florsocker.
    vispade äggulor och florsocker
    Vispade äggulor och florsocker.
  8. Vispa grädden medelhårt.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  9. Hacka daim eller mandel och choklad.

    hackad choklad och sötmandel
    Hackad choklad och sötmandel.
  10. Tillsätt den vispade grädden och rör ihop till en jämn smet.

    tillsätt vispad grädde
    Tillsätt vispad grädde.
    blandad smet
    Blandad smet.
  11. Tillsätt den hackade daimen (eller hackad mandel och choklad). Rör till en jämn smet.

    hackad mandel och choklad tillsatt
    Hackad mandel och choklad tillsatt.
    glass-smeten klar
    Glass-smeten klar.
  12. Häll glass-smeten på den avsvalnade marängen och bred ut den jämnt.

    Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.

    glass-smeten på marängbotten
    Glass-smeten på marängbotten.
  13. Vid servering: Ta ut glasstårtan ur frysen. Låt stå framme i rumstemperatur ca 5 min innan du lossar formen (för att inte ha sönder den djupfrysta formen). Lyft över tårtan till ett serveringsfat.

    Dekorera med siktad kakao och/eller hackad choklad eller daim.

    Låt sedan tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme före servering så blir glassen lite mjukare. (Jag brukar ha min i kylskåp om tid finns för då tinar den jämnare.)

    glassmarängtårtan på serveringsfat
    Glassmarängtårtan på serveringsfat.
    glassmarängtårta garnerad med hackad choklad
    Glassmarängtårta garnerad med hackad choklad.
    en bit glassmarängtårta
    En bit glassmarängtårta.

Information och tips

Variationstips

Hasselnötter kan bytas ut mot valnötter, puffat ris (vårgårdaris) eller Rice Krispies.

Hållbarhet och förvaring

Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader så den kan förberedas i god tid! Om inte all glasstårta går åt kan den återfrysas också och ju mindre tinad den var desto bättre blir återfrysningen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sofia
Skulle vilja göra Daimbakelser. Skulle man kunna baka maräng i muffinsplåt? Om man tar samma mängd som i Daimtårta, hur lång tid i ugnen då? (Glassen är ju lätt att ha i muffinsplåt :-) )
Skrivet av Kajsa
För lång tid och för hög värme för marängen. 3 timmar i 125 grader är min rekommendation.
Skrivet av Angry
Vill tacka för receptet på mandelmarängbotten, det är helt fantastiskt bra! Utgår alltid ifrån det när jag gör egen "almondy" eller en enklare tårtor med grädde och frukt/bär. Ökar bara antalet äggvitor och sockermängden om jag använder en större form.
Skrivet av Stina Fister
Hej
Jag undrar om marängbotten ska vara mjuk ? Jag förvntade mig en hård, fluffig maräng, men den var mjuk !
Följde receptet. Det var jättegott, men frågan är om marängen ska vara seg/mjuk eller hård ?
Tack på förhand
Skrivet av Susanna
Tack för ett bra recept! Uppskattat på makens födelsedag! Nötterna gav en god smak till tårtan!
Skrivet av Ellinor
Denna tårta är en favorit även hemma hos oss! Haft den på flera kalas genom åren när vi haft många gäster. Smidigt att kunna göra den dagen före. Jag brukar hoppa över nötter i marängen och lägga i lite bär i glassen tillsammans med daim. Tack för ännu ett bra recept!
Svar till Anne Skrivet av Susanne
Ta 1,5 dl tror jag blir bra!
Skrivet av Anne
Hej!
Du skriver att man kan använda Rice Krispies i ställer för Hasselnötter. Hur många dl ska man ta av Rice Krispies?
Svar till Marie Skrivet av Susanne
Ja det går bra med mandelmjöl istället!
Skrivet av Marie
Hej,
Kan man använda mandelmjöl i stället för hasselnötter?
Svar till Lissu Skrivet av Susanne
Det jag kan rekommendera är puffat ris (Vårgårdaris).
Skrivet av Lissu
Älskar nötmaräng, älskar glass... MEN några av mina gäster har allergier av flera slag... tror du jag skulle kunna göra marängen på kikärtsvatten och rosta solroskärnor i stället? Jag tänkte göra glass på frysta bananskivor och smaksätta den med bär eller frukt...
Svar till Snb Skrivet av Susanne
Ja marängen ska vara torr, men den ser nog torr ut även innan 45 minuter. Nu är ju inte gräddningstiden jättenoga, det gör inget om du gräddar den lite för länge, den blir kanske mer spröd då bara.
Skrivet av Snb
Glömde starta timern! Hur vet jag när marängen är redo att tas ur ugnen?
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om glassmarängtårtan och min receptsida! Grattis på födelsedagen! :)
Skrivet av Elin
Tack för snabbt svar! Tror inte heller att det spelar så stor roll, blev mest nyfiken varför det var ändrat. Tycker verkligen om din sida och den här tårtan är verkligen en favorit! 😊 Bakar flera av den idag till mitt 30-årskalas.
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Det kommer jag faktiskt inte ihåg att jag har gjort. Men det spelar inte så stor roll om du tar 4 eller 5 dl vispgrädde. Det blir ju mera glass om du tar 5 dl vispgrädde men smaksättningen blir lite mera "utspädd".
Skrivet av Elin
Har ett gammalt recept av dajmtårta sparat och där står det 5 dl vispgrädde. Hur kommer det sig att du ändrat det till 4 dl?
Svar till Karin Skrivet av Susanne
Roligt att höra att glasstårtan är en favorit! Tack för att du skrev!
Skrivet av Karin
Har lagat den här tårtan flera gånger och den är en riktig favorit. Tack för bra recept!
Svar till Kerstin Nordin Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om glasstårtan! Tack för att du skrev!
Skrivet av Kerstin Nordin
Bakade dennna underbara tårta till min mans födelsedag -och gissa om den blev populär-den var alldeles lagom till 10 personer efter middagen.
Tack för detta recept!
Kerstin
Svar till princess Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir så bra. Det är nog bättre du serverar tårtan med färska bär istället.
Svar till princess Skrivet av Susanne
Det går säkert bra med marabou daim mjölkchoklad!
Skrivet av princess
Hej! Jag funderar på att använda färska bär i mitten (på marängen)???? Ska det bli got? ???
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl