Recepten.se – Recept> Småkakor> Dumlekakor

Dumlekakor

Mycket goda mjuksega dumlekakor, kallas även dumlegrottor, som blir extra goda med det här receptet där jag har lite salt i kakdegen som ger en fin smakbrytning som lyfter fram kola- och chokladsmaken. Prova så får du se!
dumlekakor
Goda mjuksega dumlekakor som är enkla att göra med det här receptet. Använd alltid riktigt smör när du bakar för bästa resultat.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 24 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ställ upp runda aluminiumformar på en plåt.

    aluminiumformar på plåt
    Aluminiumformar på plåt.
  2. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör sedan till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  3. Tillsätt bakpulver och salt. Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)

    tillsätt bakpulver och salt
    Tillsätt bakpulver och salt.
    blanda
    Blanda.
  4. Tillsätt vetemjöl. Blanda till en jämn kakdeg.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då tar man oftast för mycket mjöl. Väg eller häll istället upp mjölet. Tar du för mycket mjöl blir det svårt att forma degen till kulor och dumlekakorna blir torrare.)

    tillsätt vetemjöl
    Tillsätt vetemjöl.
    kakdegen klar
    Kakdegen klar.
  5. Dela upp degen i 24 st (om du gör en sats) lika stora delar och forma till kulor. Lägg dem i aluminiumformarna.

    degen formad till kulor
    Degen formad till kulor.
  6. Tryck i en dumlekola i varje kaka.

    en dumlekola i varje kaka
    En dumlekola i varje kaka.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 10-12 min, det ska bubbla lite i dumlekolan.

    dumlekakorna i ugnen
    Dumlekakorna i ugnen.
  8. Direkt efter att du tagit ut dumlekakorna ur ugnen, lägg på en noblesse (som då smälter).

    Låt svalna tills chokladen stelnat. Klart!

    Förvara dumlekakorna i kylskåp.

    • 24 st Noblesse
    färdiggräddade dumlekakor
    Färdiggräddade dumlekakor.
    lägg på en noblesse
    Lägg på en noblesse.
    Chokladen har stelnat. Dumlekakorna klara.
    Chokladen har stelnat. Dumlekakorna klara.
    dumlekaka delad på mitten
    Dumlekaka delad på mitten.

Information och tips

Tips för att undvika tillsatser

Både dumlekolor och noblesse innehåller tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Förvara dumlekakorna i kylskåp där de håller sig minst en månad. De kan även frysas men då brukar chokladen bli lite missfärgad så de blir inte lika fina då men håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sara
Hej! Vilken sorts Noblesse brukar du använda? Kakorna ser grymt goda ut!
Skrivet av Julia
Mycket goda! Går alltid hem här hemma! Gick mycket bra att använda glutenfritt mjöl istället
Skrivet av Mio
Jätte bra
Skrivet av Åsa
Kan man använda en mindre muffinsform istället för aluminiumformar?
Skrivet av Anna
Hahaha🤣. En månad i kyl ? De är slut efter en vecka max! Sååå goda 😍
Skrivet av Albin
Fantastiskt recept! Har gjort det oräkneliga gånger och är alltid populärt hos vänner och bekanta!
Skrivet av Sanni
Hej! Går de att byta ut mjölet till glutenfritt mjöl?😊
Skrivet av Hanna J
De va gott! Men mitt recept e bättre
Svar till Caroline Skrivet av Susanne
Vad bra, tack för tipset!
Skrivet av Caroline
Jag testade grädda kakorna i mina silikonbakformar och det gick väldigt bra, lätta att få ur etc👍
Skrivet av ewa adolfsson
enormt bra recept
Svar till Lena Aron Gripström Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Lena Aron Gripström
Extra julsmak. Häll i pepparkakskrydda i smeten.
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet! :)
Skrivet av Anna
Följde dem fina instruktionerna & det blev ett fantastiskt resultat!
Tack för ett bra recept som jag kommer att använda många gånger :)
Svar till Jonas Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, bra att veta! Du får ta aluminiumformar nästa gång! Kul att du tyckte om kakorna!
Skrivet av Jonas
Bakade dessa igår.
Följde receptet till punkt och prickar men använde pappersformar.
Så kolan fastnade i pappret tyvärr. Men annars blev dem väldigt goda.
Skrivet av Jonas
Hej!
Håller på att baka dessa godbitar i detta nu.
Hoppas att dem blir så goda som alla säger 😊
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Om det är så att du hade svårt att få ihop degen så har du sannolikt tagit för mycket mjöl. Kakorna ska inte få någon färg (se mina bilder). Ugnsinställningarna är över- och undervärme och ugnen måste ha uppnått rätt temperatur när du ställer in plåten. Placering ska vara mitten av ugnen = tredje falsen. I en del ugnar kan mitten vara lite över eller under det som ser ut att vara mitten, är man osäker kan man räkna falsarna nerifrån. Detta är generella tips som gäller alla recept.
Skrivet av Sara
Mina kakor blev alldeles för smuliga, vad har jag gjort för fel. Dessutom så hade inte kakorna någon direkt krispig färg, är det något fel då?
Svar till Angelica Skrivet av Susanne
De håller sig minst en månad i kylskåp, men de är säkert ätbara betydligt längre än så om de mot förmodan inte blivit uppätna innan dess. 😉 De kan frysas också men då blir chokladen oftast lite missfärgad så de blir inte lika fina då. De håller sig minst 3 månader i frysen. Tack för frågan, jag ska uppdatera receptet med denna information!
Skrivet av Angelica
Hej!
Hur länge kan man förvara dom i kylskåpet? Går det inte att frysa?
Svar till Caro Skrivet av Susanne
Bättre att fråga en gång för mycket! 👍 Kul att du tyckte om dem! 😊
Skrivet av Caro
Misstänkte det men ville vara säkert. Min kompis gjorde dem och dem var såååååå goda så jag vill inte göra fel :)
Svar till Caro Skrivet av Susanne
Vanlig ugn, d.v.s. över- och undervärme är det som jag menar om jag inte skrivit något annat. Det gäller alla recept.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl