Chokladknäck
Gör denna ljuvligt goda chokladknäck - som vanlig knäck men med chokladmak, extra god med andra ord om man gillar choklad!
Så lyckas du med chokladknäck
Använd en termometer för att veta när chokladknäcken är klar, gärna i kombination med kulprovet. Tänk på att temperaturen stiger fort på slutet.
Gör aldrig dubbel sats.

Ingredienser:
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 2 msk kakao
- 0,75 dl sötmandel
- eller 0,75 dl hasselnötkärnor
- ca 2 msk smör
Utrustning:
- 100 st knäckformar
- ev. digital termometer
- ev. doseringstratt
-
Ta fram en tjockbottnad kastrull som är ganska stor. (Ta ej för liten kastrull för då kokar knäcken lätt över. Jag använder en 5-literskastrull men det går även med mindre kastruller dock tar det längre tid innan knäcken blir klar ju mindre bottenyta kastrullen har.)
Tänk också på att INTE koka mer än en sats åt gången.
-
Mät upp ljus sirap, vispgrädde, strösocker och kakao i kastrullen. Rör om.
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 2 msk kakao
Sirap, grädde, socker, kakao. Omrört. -
Låt koka upp. Låt sedan fortsätta koka på medelhög värme och rör om då och då. OBS! Se till att det inte kokar över, sänk då temperaturen.
Knäcksmeten ska sedan koka till den klarar kulprovet eller om du har en termometer så ska den visa 122°C om du vill ha mjuk-seg knäck. Vid 125°C är knäcken hård på ytan men seg i mitten och vid 130°C är den ganska hård. För att känna på konsistensen eller om du inte har någon termometer så gör då kulprovet: Ta en sked med lite av smeten och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha.
Koktiden brukar vara ca 25-60 minuter och beror på hur stor bottenyta kastrullen har. Ju större bottenyta desto fortare blir det klart.
Låt koka upp. Knäcksmeten kokar på medelhög värme. -
Under tiden du kokar knäcken passar du på att hacka mandeln eller nötterna. Använd en vass kniv.
- 0,75 dl sötmandel
- eller 0,75 dl hasselnötkärnor
Hasselnötter. Hackade nötter. - 0,75 dl sötmandel
-
Du kan om du vill rosta den hackade mandeln eller nötterna. Då får man mera mandel/nöt-smak. Rostar dem gör du genom att värma en stekpanna på medelhög värme och lägga i den hackade mandeln eller nötterna och "steka" (utan matfett) den tills den blivit gyllengul (ej bränd). Rör om med en stekspade så det inte blir bränt i botten, särskilt när du känner att det börjar dofta god mandel- eller nötsmak vilket det gör samtidigt som mandeln eller nötterna får färg.
Hackade nötter rostas. Rostade hackade nötter. -
Ställ ut knäckformar på en bricka eller plåt som tål värme, knäcken är ju ca 122-130°C när den är klar.
Knäckformar på bricka. -
När knäcken klarar kulprovet och/eller uppnått önskad temperatur, rör då i mandeln eller nötterna och smöret.
- ca 2 msk smör
Färdigkokad chokladknäck. Kulprovet. Hackade nötter och smör tillsatt. Knäcksmeten klar. -
Fördela sedan knäcksmeten i knäckformar. Häll gärna upp smeten i något med handtag för att lätt kunna hälla utan att bränna fingrarna. Ställ gärna upp knäckformarna på t.ex. en upp- och nervänd skål så blir det lättare att hälla.
(Redskap som kan användas är en doseringstratt, ett uppklippt tomt mjölkpaket, eller halvlitermått.)
(Om smeten kallnar så blir den trög och svår att fördela. Då kan man värma på den igen antingen på spisen eller i mikro.)
Knäcksmeten fördelas. -
Låt knäcken stelna och förvara sedan i rumstemperatur eller svalare i t.ex. matkällare eller kylskåp. Lägg knäcken i burkar med smörpapper mellan lagren så inte knäcken kladdar ihop.
Knäcken stelnar.
Läs gärna:
- Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!
Näringsvärden
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Småkokade i en stor IKEA kastrull på 2:an (av 6 steg) i 1h och 15 min. De blev helt perfekta. Hårda och lätta att ta ur knäckformen, smälter i munnen.
Kommer bli så uppskattat på julafton!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster