Mandelchokladtårta

Ingredienser:
Bottnar:
- 150 g sötmandel
- 4 st äggvitor
- 1,5 dl florsocker
Fyllning:
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl vispgrädde
- 150 g smör
Garnering:
- 150 g ljus choklad
- 1 dl vispgrädde
- 25 g smör
- 50 g sötmandel
Utrustning:
- elvisp
- 2 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av 2 st formar med löstagbar kant.
Rund form med fastspänt bakplåtspapper. -
Mal sötmandeln fint i en mandelkvarn.
- 150 g sötmandel
Mald mandel. -
Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Lägg äggulorna i en kastrull.
(Om det tar längre tid än en timme innan du gör krämen till fyllningen med äggulorna så täck kastrullen med plastfolie eller lägg äggulorna i en liten burk med lock så länge så att inte ytan på äggulorna torkar.)
Delade ägg. -
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att äggvitesmeten åker ut.
Vispade äggvitor. -
Tillsätt den malda mandeln och florsocker till äggvitesmeten. Vänd ner och rör försiktigt till en jämn smet.
- 1,5 dl florsocker
Mald mandel och florsocker tillsatt. Smeten blandad. -
Bred ut smeten jämnt i formarna.
Smeten utbredd i formarna. -
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna.
(Om du får in båda formarna i ugnen kan du grädda dem samtidigt.)
Färdiggräddad mandelbotten. -
Gör den gula krämen till fyllningen under tiden bottnarna svalnar. Lägg äggulorna i en kastrull om de inte redan är där och tillsätt strösocker, vaniljsocker och vispgrädde. Vispa till en jämn sås.
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl vispgrädde
Ingredienser till den gula krämen. Vispat till en jämn sås. -
Skär smöret i mindre bitar.
- 150 g smör
Smör i mindre bitar. -
Låt såsen koka upp på medelvärme under omrörning. När krämen tjocknar och det börjar bubbla är krämen klar. Tag då direkt bort kastrullen från värmen och tillsätt smörbitarna lite i taget och rör om försiktigt så att smöret smälter och blandar sig med krämen. Låt krämen svalna, gärna i ett kallt vattenbad först om du har bråttom och därefter i kylskåp.
Såsen har tjocknat. Rör ner smör. Krämen klar och ska svalna. -
När bottnarna har svalnat och krämen till fyllningen är kylskåpskall så kan man lägga ihop tårtan. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.
Kylskåpskall kräm, fast och fin. En tårtbotten på fat. -
Bred på fyllningen. Lägg på den andra bottnen och ställ in tårtan i kylskåp under tiden du gör garneringen.
Fyllningen utbredd. Andra tårtbottnen överst. -
Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen. Lägg i chokladbitarna och rör om.
- 150 g ljus choklad
- 1 dl vispgrädde
Grädden kokas upp. Chokladen i varm grädde. -
Rör om tills det blir en jämn och fin chokladsmet. Tillsätt smöret i tunna skivor. Rör om.
- 25 g smör
Jämn och fin chokladsmet. Smöret tillsatt. Smöret har smält och blandats med chokladsmeten. -
Låt svalna tills chokladganachen är lagom krämig så att den inte rinner av tårtan. Man kan ställa in den i kylskåp en liten stund för att nå rätt temperatur.
Chokladganachen har svalnat och är lagom krämig. -
Bred chokladganachen över tårtan. Hacka mandeln grovt och toppa med den. Förvara i kylskåp fram till servering.
- 50 g sötmandel
Chokladganachen utbredd på tårtan. Toppa tårtan med hackad mandel.