Äppelmosbullar

Ingredienser:
Fyllning:
- ca 1,5 dl äppelmos
- 1,5 tsk vaniljsocker
Garnering:
- pärlsocker
- eller hackad sötmandel
- eller kokosflingor
Utrustning:
-
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 50 g jäst
Smulad jäst. -
Smält smöret och häll på mjölken. Rör om och värm till 37°C.
Smält smöret. Tillsätt mjölk. -
Häll det smälta smöret blandat med mjölken över jästen och rör tills det lösts upp.
Häll över jästen. -
Tillsätt sirap, salt och kardemumma. Rör om.
- 3 krm salt
- 1 dl vit sirap
- 1,5 tsk mald kardemumma
Tillsätt kryddor och sirap. -
Mät upp mjölet i ett litermått. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för du kommer då ta för mycket mjöl.)
Arbeta in mjölet lite i taget till en blank och fin deg. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
- 7-8 dl vetemjöl
Mät upp mjöl i litermått. Lite mjöl i taget. Färdig deg. -
Placera ut bullformar på plåtar. Klicka ut smeten i bullformarna.
(Degen ska vara kladdig och det ser inte ut som bullar när man klickat ut smeten men det jämnar ut sig ganska bra så det ser ut som bullar när det jäser senare.)
Bullformar på plåt. Klicka ut smeten. -
Gör en grop i varje bulle genom att trycka till med ett mjölat finger. Tryck till ordentligt så det blir en rejäl grop nästan ner till botten.
Gör en grop. Groparna klara. -
Blanda äppelmos med vaniljsocker.
Fyll fördjupningarna i bullarna med äppelmos.
- ca 1,5 dl äppelmos
- 1,5 tsk vaniljsocker
Blanda äppelmos och vaniljsocker. Fyll bullarna. -
Låt jäsa i 30-40 minuter utan bakhandduk eftersom fyllningen är kladdig.
Färdigjästa bullar. -
Pensla om du vill med uppvispat ägg runtomkring äppelmoset, jag har inte gjort det på bilderna men bullarna blir lite finare då och mer pärlsocker fastnar.
Strö över pärlsocker.
- pärlsocker
- eller hackad sötmandel
- eller kokosflingor
Pärlsocker. - pärlsocker
-
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 minuter.
Grädda bullarna i ugnen. -
Låt äppelmosbullarna kallna utan bakduk på galler. Bullarna går bra att frysa.
Färdiggräddade. Låt svalna på galler.
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
trevlig Påsk.
Tack för receptet.
maggan

webmaster
Jag hade inte baksirap hemma när jag gjorde dessa första gången men det går bra med tre msk strösocker istället.

webmaster