Schweizernötstårta

Mycket god schweizernötstårta. Mjuk och saftig mandelbotten toppad med tryffel av schweizernötchoklad.
schweizernötstårta
Tid: ca 45 minuters jobb + 25 min i ugnen + 2 timmar att svalna och stelna
8-10 portioner

Ingredienser:

Mandelbotten:

Tryffel:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Mal mandeln.

  3. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    (Tips för kladdfri smörjning: Ta en klick smör och använd en slickepott för att smeta ut det.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  4. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker och farinsocker (eller bara strösocker).

    Vispa till en jämn och fluffig smet med elvisp.

    ägg och socker
    Ägg och socker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  5. Tillsätt vetemjöl, smält smör och mald mandel. Vispa till en jämn smet.

    mjöl, smör, mandel tillsatt
    Mjöl, smält smör, mald mandel tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  6. Häll i en smord rund form beströdd med ströbröd med löstagbar kant 22 cm i diameter.

    Grädda i 175°C mitt i ugnen i 25 minuter till gyllene färg. Låt svalna i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  7. Låt grädden koka upp. Ta bort från värmen lägg i chokladbitarna i bitar och rör om tills det smält. Rör i smöret.

    varm grädde
    Varm grädde.
    varm grädde med choklad
    Varm grädde med choklad.
    en klick smör i chokladtryffelsmeten
    En klick smör i chokladtryffelsmeten.
  8. Bred ut tryffeln på kakan och ställ den i kylen så den stelnar.

    tryffelsmeten har stelnat
    Tryffelsmeten har stelnat.
  9. Servera schweizernöttårtan med vispad grädde.

    schweizernötstårtan serveras
    Schweizernötstårtan serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (131 g): 565 kalorier, 34 g kolhydrater, 45 g fett, 7 g protein

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest