Budapestkladdkaka

Baka denna goda kladdkaka med budapestmaräng och servera med vispad grädde och hallon. En perfekt kombination av kladdig kladdkaka och budapestrulle. Jag passar på att utfärda en varning för att den blir farligt god.
budapestkladdkaka
Tid: 30 min + 40 min i ugnen och 2 timmar att stelna
12 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka:

Maräng:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter på svag värme. När drygt hälften av smöret har smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    (Så här gör vi för att inte smöret ska bli för varmt vilket är viktigt senare när äggen tillsätts. Skulle smöret bli för varmt så låt det stå och svalna en stund tills det är ljummet eller något varmare, man ska inte bränna sig om man känner med ett finger.)

    budapestkladdkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form ca 24 cm i diameter och beströ med ströbröd.

    budapestkladdkaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Dela de äggen som ska delas och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke som du senare ska vispa marängen i.

    • 4 st äggulor (äggvitorna används till marängen)
    • 4 st äggvitor (äggulorna används i kladdkakan)
    budapestkladdkaka steg 3: äggvitorna
    Äggvitorna.
    budapestkladdkaka steg 3: äggulorna
    Äggulorna.
  4. Tillsätt äggulorna, de hela äggen, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och salt till kastrullen med det smälta smöret.

    budapestkladdkaka steg 5: ingredienser i kastrullen
    Äggulor, ägg, strösocker, farinsocker, vaniljsocker, salt tillsatt i kastrullen med smält smör.
  5. Vispa med elvisp till en jämn smet.

    budapestkladdkaka steg 6: en jämn smet
    En jämn smet.
  6. Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    budapestkladdkaka steg 7: kakao och vetemjöl tillsatt
    Kakao och vetemjöl tillsatt.
    budapestkladdkaka steg 7: kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  7. Häll smeten i formen.

    budapestkladdkaka steg 8: kladdkakssmeten i formen
    Kladdkakssmeten i formen.
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa med elvisp eller köksmaskin med visp.

    • 4 st äggvitor (äggulorna används i kladdkakan)
    budapestkladdkaka steg 9: vispa äggvitorna
    Vispa äggvitorna.
  9. Tillsätt strösockret till äggvitorna lite i taget och fortsätt vispa till en fast smet.

    budapestkladdkaka steg 10: vispa i strösockret
    Vispa i strösockret.
  10. Mät upp och mixa strösocker, mandelmjöl och majsstärkelse till en jämn blandning.

    budapestkladdkaka steg 11: mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker
    Mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker.
    budapestkladdkaka steg 11: mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker mixat
    Mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker mixat.
  11. Tillsätt blandningen till de vispade äggvitorna och vänd försiktigt ner och blanda till en jämn smet med en slev eller slickepott.

    budapestkladdkaka steg 12: mixet tillsatt till vispade äggvitorna
    Mixet tillsatt till vispade äggvitorna.
    budapestkladdkaka steg 12: marängsmeten klar
    Marängsmeten klar.
  12. Bred ut marängsmeten ovanpå kladdkakan.

    budapestkladdkaka steg 13: marängsmeten utbredd ovanpå kladdkakssmeten
    Marängsmeten utbredd ovanpå kladdkakssmeten.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 40 minuter.

    budapestkladdkaka steg 14: färdiggräddad budapestkladdkaka
    Färdiggräddad budapestkladdkaka.
  14. Låt kakan svalna och kallna i kylskåp så den stelnar. Servera med vispad grädde och hallon.

    budapestkladdkaka steg 15: budapestkladdkakan färdig att servera
    Budapestkladdkakan färdig att servera.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (203 g): 637 kalorier, 65 g kolhydrater, 38 g fett, 8 g protein

Hållbarhet och förvaring

Kakan håller sig minst en vecka i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Julia
Jag har lyckats, jag har lyckats 😄🙋‍♀️. Va glad jag blev. Har slutat baka kladdkaka för att min man får alltid ont i magen efter han äter den men jag misstänkte att det var pga block chocklad som man brukar använda. Men nu hallelujah 🤣🤣 förlåt men jag har gjort lite justeringar, har minskat socker till kakan i 2dl och 1/2 på marängen. Det var jättesöt ändå så jag tänker minska mer nästa gång. I mitten var det riktig kladdig men då stelnade den i kylen. Själva marängen var nästan bränt o jag förstår att det var ugnen med det gör inget, fast det var ingen krispig men god ändå. Tack tack.
Svar till K.Azhar Skrivet av Susanne
Eftersom den fortfarande rinner i mitten efter så oerhört lång tid i ugnen så har den uppenbarligen inte gräddats ordentligt och då drar jag slutsatsen att det sannolikt är dina ugnsinställningar. Antingen har du ställt in för låga grader (175°C = 347°F, se temperaturomvandling) eller också har du glömt ställa in rätt funktion på ugnen. Det ska vara över- och undervärme, symbolen brukar se ut ungefär som likhetstecken: "=", läs gärna mer om ugnsinställningar. Annars skulle jag rekommendera att stoppa in en ugnstermometer i ugnen och kontrollera om den verkligen uppnår rätt temperatur. Återkom gärna och berätta hur det går! 😊Den här kakan ska bli som vanlig kladdkaka, den ska alltså stelna i kylskåp och inte vara rinnig. Allt det du skriver tyder på att ugnen inte varit tillräckligt varm.
Skrivet av K.Azhar
Hej, får börja med att jsg bor i USA, och har upplevt flera recept som fungerade bra hemma i Sverige men inte här. I alla fall så testade jag ditt Budapest-kladdkaka recept idag o blev rätt snopen. Följde allt till punkt o pricka tog ut kakan efter 40 min såg jättefin ut, marängen såg perfekt ut. Satte den i kylen 2 timmar enligt receptet o det spännande ögonblicket när jag skulle skära.....tur jag var ensam...."kakan" var lika flytande som den jag satt in i ugnen för ca 3 timmar sedan😢det var rinnande deg! Sjam den som ger sig, tänkte kanske något fel på ugnen. Min spis är "top of the line" dubbel-ugn Samsung bara några år gammal. Satte in kakan igen o höll noga koll på att värmen stod på rätt nummer. (Översatt från Celsius till F) bakade den nu i 50 min till.....o sedan kylskåpet igen o precis testade den igen. Den har stelnat lite men hela kakan är jättekladdig som mitten brukar vara på vanlig kladd-kaka....ska den vara så kladdig???? Vad tror du gått fel???? Dubbelbakad🙈40 min plus 50 min😑följde recept till punkt o pricka "farin socker" använde jag "light brown sugar" o alla ingredienser är ekologiska för jag litar inte på något annat här. Tacksam för dina funderingar på detta eller liknande erfarenhet från någon annan.
Tack på förhand😊

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest