Budapestkladdkaka

Ingredienser:
Kladdkaka:
- 200 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 dl farinsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,75 tsk salt
- 4 st äggulor (äggvitorna används till marängen)
- 2 st ägg
- 1 dl kakao
- 3 dl vetemjöl
Maräng:
- 4 st äggvitor (äggulorna används i kladdkakan)
- 1 dl strösocker (till äggvitorna)
- 80 g mandelmjöl
- 0,5 dl majsstärkelse
- 1 dl strösocker
Servering:
- 5 dl vispgrädde
- 500 g hallon
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter på svag värme. När drygt hälften av smöret har smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.
(Så här gör vi för att inte smöret ska bli för varmt vilket är viktigt senare när äggen tillsätts. Skulle smöret bli för varmt så låt det stå och svalna en stund tills det är ljummet eller något varmare, man ska inte bränna sig om man känner med ett finger.)
- 200 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form ca 24 cm i diameter och beströ med ströbröd.
Smord och bröad form. -
Dela de äggen som ska delas och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke som du senare ska vispa marängen i.
Äggvitorna. Äggulorna. -
Tillsätt äggulorna, de hela äggen, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och salt till kastrullen med det smälta smöret.
- 3 dl strösocker
- 2 dl farinsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,75 tsk salt
- 4 st äggulor (äggvitorna används till marängen)
- 2 st ägg
Äggulor, ägg, strösocker, farinsocker, vaniljsocker, salt tillsatt i kastrullen med smält smör. -
Vispa med elvisp till en jämn smet.
En jämn smet. -
Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Kakao och vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i formen.
Kladdkakssmeten i formen. -
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa med elvisp eller köksmaskin med visp.
- 4 st äggvitor (äggulorna används i kladdkakan)
Vispa äggvitorna. -
Tillsätt strösockret till äggvitorna lite i taget och fortsätt vispa till en fast smet.
- 1 dl strösocker (till äggvitorna)
Vispa i strösockret. -
Mät upp och mixa strösocker, mandelmjöl och majsstärkelse till en jämn blandning.
- 80 g mandelmjöl
- 0,5 dl majsstärkelse
- 1 dl strösocker
Mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker. Mandelmjöl, majsstärkelse, strösocker mixat. -
Tillsätt blandningen till de vispade äggvitorna och vänd försiktigt ner och blanda till en jämn smet med en slev eller slickepott.
Mixet tillsatt till vispade äggvitorna. Marängsmeten klar. -
Bred ut marängsmeten ovanpå kladdkakan.
Marängsmeten utbredd ovanpå kladdkakssmeten. -
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 40 minuter.
Färdiggräddad budapestkladdkaka. -
Låt kakan svalna och kallna i kylskåp så den stelnar. Servera med vispad grädde och hallon.
- 5 dl vispgrädde
- 500 g hallon
Budapestkladdkakan färdig att servera.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Tack på förhand😊