Recepten.se – Recept> Soppor> Broccolisoppa

Broccolisoppa

Jättegod mättande och krämig broccolisoppa som går snabbt och enkelt att göra med en mixer. Servera om du vill med skinka, ost eller rostade pinjenötter.
Broccolisoppa
Mycket god och enkel broccolisoppa, serverad med rostade pinjenötter.
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 min
Mängd: 2-4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Laktosfritt - Uteslut grädden eller välj laktosfri.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Börja med att skära broccolins stam i bitar.

    skär broccolistammen i bitar
    Skär broccolistammen i bitar.
  2. Koka upp vattnet och salt och lägg i broccoli-stambitarna. Låt koka 5 minuter.

    Skär under tiden resten av broccolin i bitar.

    koka upp vatten och salt
    Koka upp vatten och salt.
    koka stambitar av broccoli
    Koka stambitar av broccoli.
    broccolibuketter i bitar
    Broccolibuketter i bitar.
  3. Lägg i broccolibukett-bitarna och låt koka ytterligare 5 minuter under lock.

    (Tryck ner broccolibitarna med en sked så de hamnar så mycket som möjligt under vattenytan.)

    koka broccoli-buketterna
    Koka broccoli-buketterna.
  4. Tillsätt vitpeppar och vitlök och mixa till en slät soppa med en mixer.

    kokt broccoli
    Tillsätt vitpeppar och vitlök.
    mixa soppan
    Mixa soppan.
    mixa till en slät broccolisoppa
    Mixa till en slät broccolisoppa.
  5. Tillsätt grädde och blanda eller mixa. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar, vitlök.

    broccolisoppan färdigmixad
    Tillsätt grädde och mixa och soppan klar.
  6. Värm på broccolisoppan om det behövs.

    Servera gärna med rökt skinka eller kalkon i strimlor eller riven ost. Rostade pinjenötter eller solrosfrön är också gott i soppan.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 4 portioner (353 g): 139 kcal, 5 g kolhydrater, 10 g fett, 6 g protein, 4 g fibrer

Tips för att undvika tillsatser

Använd äkta vispgrädde.

Variationstips

Vitlök kan uteslutas. Grädde kan också uteslutas eller ersättas med mjölk. Man kan också ta mera grädde.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven soppa i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig ca 2-3 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anna
Min favoritsoppa! :) Gott, snabbt och enkelt!
Skrivet av Helena
Hej
Jättegod broccolisoppa, har gjort den tidigare men denna gång helt efter receptet förutom att jag hade svartpeppar istället för vitpeppar.. Till soppan hade vi frallor med olika sorters rökt skinka.
Skrivet av Luminita Ion
Tack för dessa enkla och goda recepten.
Skrivet av Cicci
Jag tyckte det var för lite salt så jag tog en hel grönsaksbuljong plus lite extra salt.
Svar till Helena Skrivet av Susanne
Så trevligt! Bra att veta att det blev gott även med fryst broccoli! Tack för att du skrev!
Skrivet av Helena
Jag gjorde soppan efter ditt recept, tog fryst broccoli istället för färsk. Alla i familjen åt med god aptit.
Svar till Eiwor Malmborg Skrivet av Susanne
Tack för ett bra tips, det är säkert gott om man gillar ädelost!
Skrivet av Eiwor Malmborg
Jag rekommenderar att man tar en bit ädelost och låter smälta ner i soppan innan man mixar den Ädelost passar utmärkt till broccoli. . Ljuvligt gott !!
Svar till Sus Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om den! Ja den smakar ju verkligen broccoli eftersom det är rejält med broccoli i den och övriga ingredienser medverkar ju till att lyfta fram den fina broccoli-smaken. Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Sus
Det här är nog den godaste broccolisoppan jag lagat! Älskar den intensiva broccolismaken. Såväl dotter på 2.5 år som make tog dubbla portioner. Jag tog örtsalt istället för vanligt salt, i övrigt följde jag receptet slaviskt :)
Svar till Stefan Skrivet av Susanne
Soppan har tillräckligt med smak, det är lite det som är grejen att när man inte snålar på mängden av råvaran broccoli så behövs ingen extra buljong. Det blir så otroligt gott utan, så jag rekommenderar inte att "förstöra" den med grönsaksbuljong. ;)
Skrivet av Stefan
Kan man använda grönsaksbuljong eller har soppan tillräckligt med smak?
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Ja det går bra med fryst broccoli också.
Skrivet av Sara
Kan man laga soppan med frysta broccoli ?
Svar till expert Skrivet av matmamman
Varför håller den bara 2-3 veckor i frysen?
Skrivet av Suan
Jättegod soppa!
Svar till expert Skrivet av Susanne
Tack så mycket, jag har skrivit in det i receptet!
Svar till Linda Skrivet av expert
det går att frysa in men inte mer än 2-3 veckor
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Ja det låter gott!
Skrivet av Elin
Även supergott att ha chilimarinerade räkor till!
Skrivet av Annica
Kanongod soppa! Lätt och snabb att göra.
Den blev lite för tjock för min smak, men det är ju lätt åtgärdat. Denna får jag göra fler gånger.
Skrivet av Linda
Jag glömde lite text.
Om det går att frysa in, hur länge håller den sig då?

Och går det bra att använda frysta broccolibuketter?
Kan man koka alla samtidigt då?
Skrivet av Linda
Går soppan att frysa in i en burk?
  1
Recept och foto: Susanne Jarl