Recepten.se – Recept> Efterrätter> Ostkaka med keso

Ostkaka med keso

Recept på "falsk" ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa. En mycket god och ganska nyttig efterrätt (mycket protein och lite socker och mjöl)! Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timma i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.
ostkaka med keso
Mycket god och framförallt enkel ostkaka som du gör själv med detta recept. Ostkakan blir extra god om du även använder bittermandel.
Skriv ut   Mejla
Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen
Mängd: 8 portioner

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 70 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform som rymmer ca 1 ½ liter, eller ta två mindre formar. Smörj med smör, ett tips är att använda slickepott så går det enkelt.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Vispa ägg och socker.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Mal sötmandel och ev. bittermandel i en mandelkvarn.

    instruktion steg 3.1 ostkaka med keso
    Sötmandel och bittermandel.
    mald mandel
    Mald mandel.
  4. Vispa ner den malda mandeln och vetemjölet.

    vetemjöl och mald mandel
    Vetemjöl och mald mandel.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  5. Tillsätt mjölk och keso och vispa ihop.

    • 3 dl mjölk
      • eller  grädde av valfri fetthalt (eller en blandning av mjölk och grädde)
    • 500 g keso
    mjölk, keso tillsatt
    Mjölk, keso tillsatt.
    ostkakesmeten klar
    Ostkakesmeten klar.
  6. Häll smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 1 timme och 10 min.

    instruktion steg 7 ostkaka med keso
    Grädda i ugnen.
  8. Låt den färdiggräddade ostkakan svalna och servera ljummen med färska bär eller sylt och vispad grädde.

    instruktion steg 8 ostkaka med keso
    Färdiggräddad ostkaka.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (138 g): 181 kcal, 14 g kolhydrater, 8 g fett, 12 g protein, 0 g fibrer

GI Tips

Ta lite mindre socker, ca 4 msk. Servera med färska bär och grädde utan socker.

LCHF Tips

Se recept på Ostkaka LCHF.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp, hållbarhet ca 4-6 dagar. Ostkakan kan också frysas ca 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av marcus
Blev god enligt receptet även enligt dessa förändringar:

4 matskedar rörsocker och 1 matsked Muscovadosocker

1/3 dl mjöl och 2 matskedar mannagryn

3 dl opastöriserad mjölk 4% fetthalt

godare med grädde o sylt till än att lägga i grädde direkt om man nu vill ha gräddsmak enligt min åsikt och blev riktigt lyckat med mannagryn chansningen gav en ny karaktär =)
Skrivet av Christina Aspegren
Jag har en son som är hyperallergisk mot nötter och mandel, men det går lika bra att göra ostkakan utan mandel.
Smakar faktiskt lika bra!!
Skrivet av Anitaballazs
Skicka mera recept tex ostkaka
Skrivet av Miriam
Hej,
Tack för många bra recept på sajt! När det gäller detta recept tycker jag personligen att det är lättare att mixa mandeln med lite av mjölken (att låta den dra lite först gör det ännu lättare/lenare). Mandel kan ju annars vara lite svårmixad och klibba ihop ibland.
Skrivet av Annika
Hej och tack för receptet. Jag ändrade dock lite, och i mitt tycke blev den ännu godare. Jag skallade mandeln och grovhackade den i stället för att mala (finns ocksa färdig grovhackad att köpa). Gillar lite tuggmotstand, även om den inte blir som klassisk ostkaka.

För övrigt gillar jag din receptsajt, och har sparat ner manga favoriter som jag lagar med jämna mellanrum.

Med vänlig hälsning
Annika
Skrivet av Ida
Hej jag har skrivit till dig flera ggr tidigare är mkt tacksam över dina svar på mina för dig självklara frågor. Här kommer en "dum" fråga, jag är novis på detta med ostkakor.

Jag tänkte göra ostkakorna i små miniportionsformar och grädda , men hur fryser jag sedan bäst in dem i tätslutande plastpåse om minikastrullen ? Eller ngt annat bra förslag ?

Hur tinar jag bäst upp dem sedan ? Är det långsam upptining i kylskåpet dagen före ?

Hur länge och vilken värme för enbart uppvärmning vid "efterrättsdags".

Jag hörde att då man bara ska värma redan färdigbakade produkter så skall ugnluckan vara helt öppen för annars bakas sakerna om igen ??? Det låter märkligt har aldrigt hört det tidigare !

En sista fråga (den här ggn) ditt recept här hur många miniportionskastruller tror du det blir av satsen ? Är det samma värme som gäller (varmluftsugn och vilken tid )
Sorry det blev visst flera frågor, men jag hoppas det är ok :)

Med vänlig hälsning och mkt tack för din hjälp Ida
Svar till Ida Skrivet av Susanne
Man ser det på färgen tycker jag. Se mina bilder. När jag gör halva satsen av det här receptet som i t.ex. Ostkaka LCHF så blir ugnstiden 40 minuter.
Skrivet av Ida
Hej !
Tack för ditt svar en liten fråga till hur "ser" man på ostkakan att den är färdig ? Jag menar creme brulé ska ju wobbla lite , men jag misstänker att ostkakan inte ska wobla :)
Ps ca tid ?
Må gott Ida
Svar till Ida Skrivet av Susanne
Det går att göra dem i kastruller om de tål ugn (särskilt handtaget). Kanske blir gräddningstiden lite kortare om du har många små byttor. Ja ostkakan håller sig ganska länge i kylen, men gör den gärna 1-3 dagar innan, går även att frysa. Det är nog gott med saftsås om man gillar det! Lycka till!
Svar till L. Skrivet av Susanne
Tack för tipset, även bra för de som inte tål mandel!
Skrivet av Ida
Hej !
Visst funkar det att göra ostkaka i mini kastruller ? Hur många dagar före kan man göra dem och ha dem i kylen innan "ät dagen" ? Jag funderar på att ha saftsås till min tror vi att det fungerar ?
Skrivet av L.
Hejsan! Har testat ostkakan nu. Hittade på lite själv och rostade solroskärnor, mala dem och sedan blandade i ostkakan. Det blev väldigt lyckat!
Svar till L. Skrivet av Susanne
Jag tror man kan utesluta mandeln, dock är ju mandel en karaktäristisk ingrediens i ostkaka så det blir ju inte riktigt ostkaka utan mandel kan jag tycka. ;) Men det kan säkert bli gott ändå! Kanske blir det gott med 1 tsk vaniljsocker som smaksättning? Skriv gärna hur det blev om du provar utan mandel och eventuellt med vanilj!
Skrivet av L.
Hejsan!
Har vänner som är nötallergiker, så kan man göra receptet utan mandel i? Eller behöver man ändra något i ostkakas ingredienser?
Svar till Alice Skrivet av Susanne
Tack för tipset! 
Svar till Alice Skrivet av Alice
Oh!

Kanske ska skriva något som saknades i det receptet... Det receptet ger ca 200 gram keso, men det är ganska lätt att skala för att få de 500 grammen som behövs i "ost"-kakan :)
Skrivet av Alice
Testade att göra en mjölkfri "ost"-kaka åt en vän med allergi mot komjölksprotein: Gjorde keson enligt den här sidan http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/2012/06/smorgasar-med-keso-sammanfattning.html

Och använde mjölkfritt smör, havremjölk och havregrädde i resten av receptet. Smakar verkligen som vanlig ostkaka, fast om jag skulle göra det igen så skulle jag nog ha lite mer mjöl i, för avsaknaden av löpe gjorde den lite (väldigt lite dock) annorlunda (lösare) i konsistensen.

Lade även till två kryddmått vaniljpulver bara för att det är så gott :)

... Så det går att göra helt ovo-vegetarisk ostkaka, om någon skulle vara nyfiken på det :)
Svar till Ingela Skrivet av Susanne

Ja det finns faktiskt ett recept på ostkaka med saffran!

Tack för tipset med rårörda lingon och kesella! Låter jättegott och passande!

Skrivet av Ingela
Testa lägg i ett kuvert med saffran nu till jul! Rårörda lingon och Kesella smakar utmärkt till!
Skrivet av Linnea
Om man vill göra den riktigt mager så tar man 1 ägg/ 100g keso. Sedan tillsätter man sötningsmedel vaniljsocker och mandlar. Mixa med mixerstav eller dyl In i ugnen på 200-250c i 15-20 min. En proteinrik och god rätt som passar utmärkt med färska bär.
Skrivet av Marre
Lägg till lite vanilj från vaniljstång så blir ostkakan supergod....
Skrivet av Veronica
MUMS!!! Jag mixade keson med 1 dl grädde och tog 2 dl mjölk. Och så tog jag 4 msk strösocker och 1 msk vaniljsocker. Blev supersmarrigt!!!
Skrivet av micke
Gillar man inte de klumpar som blir av keson. Ersätt 1 del mjölk med grödde och kör keso /mjölk / grädde i en mixer nån minut , blir samma konstistens som en frödinge
Skrivet av Anne
Jag har hittat en alternativ ost, osaltad Indisk ost som heter Paneer, den har precis rätt konsistens och smak att använda i "falsk" ostkaka. Denna ost är en ost som inte smälter och normalt sett används som matlagningsost i Indiska maträtter. Till svensk ostkaka kör jag den i matberedaren litegrann till lagom små oregelbunda bitar, mycket bättre smak och liknelse till riktigt ostkaka - använd istället för keso (som ju kan ge en lite konstig sur underton efter den värmts upp i ugnen - inte så med Paneer)!
Skrivet av Familjen Nordén
Mycket god och fräsch ostkaka, vi hade den i kylskåpet över natten och serverade med blåbär och grädde.
Kan rekommenderas!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl