Recepten.se – Recept> Lunch> Köttfärspaj

Köttfärspaj

Min goda köttfärspaj. Enkelt recept på matig pajdeg. God fyllning med köttfärs, paprika, champinjoner och lök.
Köttfärspaj
Min goda köttfärspaj, direkt från ugnen. Servera gärna med sallad.
Skriv ut   Mejla
Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.

Utrustning:

Ugn:

  • Pajskal: 200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
  • Hela pajen: 200 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör köttfärspaj så här:

    Pajdegen:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl och smör i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

    mjöl och smör till pajdegen
    Mjöl och smör till pajdegen.
  2. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp med degkrokar och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg. Om du gör alternativet med kvarg, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt vattnet och arbeta in det.

    pajdeg köttfärspaj
    Pajdegen.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-24 cm i diameter, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

    pajdegen uttryckt i pajformen
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
    pajdegen naggad med gaffel
    Pajdegen naggad med gaffel.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i 10-12 minuter tills det fått fin färg.

    Lägg en bakhandduk över och låt stå och svalna tills fyllningen till köttfärspajen är färdig.

    pajskalet förgräddat
    Pajskalet förgräddat.
  5. Pajfyllningen:

  6. Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.

    hackad lök, skivade champinjoner och paprika i små bitar
    Hackad lök, skivade champinjoner och paprika i små bitar.
    lök, champinjoner och paprika steks
    Lök, champinjoner och paprika steks.
    färdigstekt lök, champinjoner, paprika
    Färdigstekt lök, champinjoner, paprika.
    lök, champinjoner, paprika överlagt på fat
    Lök, champinjoner, paprika överlagt på fat.
  7. Stek köttfärsen i smör.

    köttfärsen steks
    Köttfärsen steks.
    färdigstekt köttfärs
    Färdigstekt köttfärs.
  8. Strö över vetemjöl, rör sedan runt så att köttfärsen suger upp mjölet.

    strö över mjöl
    Strö över mjöl.
    mjölet har sugits upp
    Mjölet har sugits upp.
  9. Häll på chilisås eller tomatpuré. Tillsätt köttbuljong, salt och timjan. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.

    tomatpuré, köttbuljong, kryddor och vatten tillsatt
    Tomatpuré, köttbuljong, kryddor och vatten tillsatt.
    rör om och låt småkoka
    Rör om och låt småkoka.
  10. Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

    tillsätt löken, svampen, paprikan
    Tillsätt löken, svampen, paprikan.
    köttfärsfyllningen klar
    Köttfärsfyllningen klar.
  11. Häll röran i pajskalet, strö över riven ost.

    • ca 50 g (1-2 dl) riven ost
    pajfyllningen i pajskalet
    Pajfyllningen i pajskalet.
    överströdd riven ost
    Överströdd riven ost.
  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

    gräddas i ugnen
    Gräddas i ugnen.
    köttfärspajen klar
    Köttfärspajen klar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (392 g): 662 kcal, 37 g kolhydrater, 44 g fett, 30 g protein, 5 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera gärna köttfärspajen med sallad.

Tips & tricks

Krydda med chilipeppar och vill man lite mera sting: ha i lite chili flakes.

Planeringstips

Köttfärspajen går att göra i förväg och förvara i kylskåp och sedan grädda den före servering.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven köttfärspaj kan förvaras i kylskåp minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nim
När jag laga paj 🥧. Det receptet använder den mest . Verkligen en god paj
Skrivet av Sussie
Var försiktig med saltet. Både buljongtärning och 1 tsk i köttfärsen blev lite väl mycket. Annars bra👌
Skrivet av Eva Nihlén
Pajskalet blev bra. Följde innehållet men tog kantareller istället och bacon. Slutresultatet blev så tort att det inte gick att äta. Tyvärr. Annars gillar jag dina recept.
Svar till Åsa Skrivet av Susanne
Receptet är uppdaterat med 2 msk vatten i pajdegen för att den ska bli mindre torr. Tack för feedback!
Skrivet av Åsa
Verkligen en god paj som kommer göras fler gånger MEN vattnet till pajskalet saknas i receptet så tyvärr blev pajskalet som torr sand😔
Skrivet av Anders
God smak om man kryddade upp den lite med peppar (ett måste, vit e svart) samt ett par klyftor vitlök. Pajdegen blev tyvärr bara smulor, kan bero på att det saknades två msk vatten i receptet, tänkte jag skulle göra som det stod dvs utan vatten, men nej det funkade så klart inte. Men annars så, helt ok paj.
Skrivet av Margareta
Jättegod paj. Tack för receptet!
Skrivet av Emma
Absolut bästa köttfärspajen! Bytte ut champinjoner till kantarell och lite vitlök ist för paprika. Fungerade super det med. Fem stjärnor!
Svar till Susanna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat men generellt så är det inte så kinkigt att byta ut mjölsorter i detta recept.
Skrivet av Susanna
Kan man använda kornmjöl istället för grahamsmjöl?
Svar till Fredrik Skrivet av Susanne
Ja det är stor skillnad på ostsmak om man tar "riktig" ost, särskilt en som är lagrad längre tid.
Skrivet av Fredrik
Denna pajen var riktigt lätt och god. Jag ersatte dock timjan mot oregano, samt la i chilipulver. Denna kommer jag göra igen, kanske med lite mer lagrad ost än "gratängosten".
Skrivet av Anita Säll
Fint fotat o bra beskrivning.
Tack
Skrivet av Rosanna
Mycket god paj, har gjort den flera gånger
Svar till Gunilla Skrivet av Susanne
Jag skulle ta kanske 125-150°C i ca 20 minuter om du ska värma den från kylskåpskall till varm.
Skrivet av Gunilla
Om jag gör pajen dagen innan hur värmer jag på bästa sätt när jag ska servera? Har gjort din paj många gånger och tycker den är jättegod.
Skrivet av Annette
Hej, jättebra recept.
Att degen blev torr TROR jag kan bero på för lite fett el vätska.
'Brukar ha i 2-3 msk kallt vatten.
prova igen//Annette
Skrivet av Rickard
Fyllningen blev kanongod. Dock blev något fel med pajdegen. Det vart så torrt och smuligt att det känns som att äta sand. Kommer göra om detta fast med annan pajdeg.
Skrivet av Merja
Ännu ett superbra recept, tackar. Suveränt att inte behöva äggstanning. Har inte haft kesella hemma så det har blivit vanlig pajdeg. Skaförsöka komma ihåg att köpa till nästa gång för fler gånger blir det. Har två pajer i ugnen just nu.
Skrivet av Sussi P
Hej! Jag vet inte vad som gick fel men när pajen var färdig att äta och vi började skära i den visade det sig att pajskalet var en enda smulhög trots att receptet följdes till punkt och pricka. Vad har jag gjort för fel? Smaken på pajen var annars god.
Skrivet av Emilie
Hej! Sitter och knaprar på pajen just nu, den blev jättegod! Men en liten undran; varför skall pajskalet svalna innan man lägger i fyllningen? Är det bara att det inte skall vara direkt från ugnen för att den som skall lägga sig lite, eller skall den vara kall? (passade på att göra fyllningen medan degen var i kylen nämligen).
Skrivet av patrik eriksson
Äter nu, den var jättegod, hade hamburgare istället för nötkött och bara mjöl
Svar till Bejb Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om köttfärspajen. Ja visst går det bra med bara vetemjöl också, den blir lite matigare med grahamsmjöl.
Skrivet av Bejb
Jätte god paj. Jag använde bara vetemjöl istället för att blanda med grahamsmjöl.
Svar till Annie Skrivet av Susanne
Jag håller med dig! :) Det kommer så småningom när jag får tid att fixa det! 
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl