Fransk äppelkaka

Enkelt recept på god fransk äppelkaka som är glutenfri. En mycket god äppelpaj med mycket äpplen som verkligen låter äppelsmaken komma fram.
Fransk äppelkaka
Tid: 50 minuter varav 30 minuter i ugnen med matberedare, utan matberedare lite längre tid
6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör. Servera med något laktosfritt.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ta fram smöret till äppelkakan så hinner det bli mjukt tills det ska användas senare.

    Smörj en ugnsform med smör. Tips: Använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt.

    Tvätta äpplena, skalet får gärna vara kvar.

    instruktion steg 1 fransk äppelkaka
    Smord ugnsform.
  2. Med matberedare:

    Skär bort fruktköttet från äpplena så att du kan slänga kärnhusen. Hur bitarna ser ut spelar ingen roll. Alternativt använd ett verktyg för att ta bort kärnhusen.

    Använd matberedare med skivbladet och skiva äppelbitarna.

    Utan matberedare:

    Riv eller skiva äpplena på rivjärn.

    instruktion steg 2.1 fransk äppelkaka
    Äpplen i bitar.
    instruktion steg 2.2 fransk äppelkaka
    Matberedare med skivblad.
    instruktion steg 2.3 fransk äppelkaka
    Färdigskivade äpplen.
  3. Lägg över äppelbitarna i formen.

    instruktion steg 3 fransk äppelkaka
    Äppelbitarna i formen.
  4. Med matberedare:

    Sätt på kniven i matberedaren. Häll på mandeln och hacka den fint.

    Tillsätt rumstempererat smör, socker och äggen.

    Kör med matberedaren till en jämn fin lite fluffig smet.

    Utan matberedare:

    Hacka mandeln fint.

    Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt (använd helst elvisp). Blanda ner mandeln.

    instruktion steg 4.1 fransk äppelkaka
    Sötmandel i matberedare.
    instruktion steg 4.2 fransk äppelkaka
    Hackad sötmandel i matberedare.
    instruktion steg 4.3 fransk äppelkaka
    Tillsätt smör, ägg och socker.
    instruktion steg 4.4 fransk äppelkaka
    Färdig smet.
  5. Klicka ut smeten över äpplena och bred ut den till ett jämnt lager.

    instruktion steg 5.1 fransk äppelkaka
    Smeten utklickad.
    instruktion steg 5.2 fransk äppelkaka
    Smeten utbredd.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till fin gyllenbrun färg.

    instruktion steg 6 fransk äppelkaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt den färdiggräddade äppelkakan svalna. Servera med t.ex. vispad grädde.

    instruktion steg 7 fransk äppelkaka
    Färdiggräddad äppelkaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (190 g): 354 kalorier, 34 g kolhydrater, 21 g fett, 5 g protein, 3 g fibrer

Serveringstips

Vispad grädde eller glass.

Tips & tricks

Äppelbitarna blir lätt bruna, det gör inget men man kan droppa över lite citron om man vill motverka det.

Hållbarhet och förvaring

Den färdiga pajen håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av M Sjöblom
Står det någonstans hur många portioner eller vikt i varje förpackning
Svar till Anders Skrivet av Susanne
Vikten avser hela äpplen. Det är ju enklast att väga upp allt innan man börjar.
Skrivet av Anders
Som ingenjör och utan speciellt mycket erfarenhet av bakning är det ju viktigt att mäta ordentligt - är 750 g äpplen med eller utan kärnhus?
Skrivet av Åsa
Kan man ersätta den hackade mandeln med mandelmjöl?
Svar till Bodil Skrivet av Susanne
Det stämmer inte. Jag har skrivit om hur jag gör mina recept om du är intresserad av det. Kontakta gärna mig och du har frågor på det.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest