Fransk äppelkaka

Ingredienser:
- 750 g goda äpplen
- 1 dl sötmandel
- 100 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 2 st ägg
Serveringsförslag:
- ev. 3 dl vispgrädde
Utrustning:
- pajform
- ev. matberedare
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme
-
Ta fram smöret till äppelkakan så hinner det bli mjukt tills det ska användas senare.
Smörj en ugnsform med smör. Tips: Använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt.
Tvätta äpplena, skalet får gärna vara kvar.
Smord ugnsform. -
Med matberedare:
Skär bort fruktköttet från äpplena så att du kan slänga kärnhusen. Hur bitarna ser ut spelar ingen roll. Alternativt använd ett verktyg för att ta bort kärnhusen.
Använd matberedare med skivbladet och skiva äppelbitarna.
Utan matberedare:
Riv eller skiva äpplena på rivjärn.
Äpplen i bitar. Matberedare med skivblad. Färdigskivade äpplen. -
Lägg över äppelbitarna i formen.
Äppelbitarna i formen. -
Med matberedare:
Sätt på kniven i matberedaren. Häll på mandeln och hacka den fint.
Tillsätt rumstempererat smör, socker och äggen.
Kör med matberedaren till en jämn fin lite fluffig smet.
Utan matberedare:
Hacka mandeln fint.
Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt (använd helst elvisp). Blanda ner mandeln.
- 1 dl sötmandel
- 100 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 2 st ägg
Sötmandel i matberedare. Hackad sötmandel i matberedare. Tillsätt smör, ägg och socker. Färdig smet. -
Klicka ut smeten över äpplena och bred ut den till ett jämnt lager.
Smeten utklickad. Smeten utbredd. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till fin gyllenbrun färg.
Grädda i ugnen. -
Låt den färdiggräddade äppelkakan svalna. Servera med t.ex. vispad grädde.
- ev. 3 dl vispgrädde
Färdiggräddad äppelkaka.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster
Och en grej till: Är den här verkligen fransk?

webmaster