Ost

ost
Prästost.

I recept förekommer ofta ost i riven form i sås och på pajer och gratänger.

Ost tillverkas genom ystning av mjölk. Vanligast är komjölk men även get- och fårmjölk används ofta till ost.

Efter ystningen pressas ostmassan i formar för att avskilja resterande vassle.

Ostarna får olika tillsatser beroende på osttyp.

Ostarna förses med ett hölje av t.ex. paraffin och lagras sedan varierande tid.

Ost äts som den är, som smörgåspålägg, riven över t.ex.gratänger och pizzor.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

De flesta ostsorter innehåller minst en sorts konserveringsmedel.

Laktosfritt:  Nej

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Kan vara vegetariskt

De flesta sorters ost är inte vegetarisk eftersom den innehåller animalisk löpe. Läs på förpackningen.

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ost.

Energi: 386 kcal
Kolhydrater: 1.4 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein: 26.2 g
Fett: 31 g (varav mättat fett: 20.3 g, enkelomättat fett: 7.2 g, fleromättat fett: 0.5 g)
Fibrer: 0 g
Transfett: 0.9 g
Kolesterol: 87 mg
Natrium: 430 mg

Tips och info

Engelskt namn:

cheese

Finns i affären:

I ostdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylskåp.

Pris:

Varierande priser beroende bl.a. på lagringstid.

Ersätt med:

Fetaost, getost, riven ost.

Vad väger ost?

Måttomvandla ost mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest