Recepten.se – Recept> Paj, Piroger & Pizza> Ostpaj med skinka

Ostpaj med skinka

God och enkelt recept på ost- och skinkpaj som du kan göra med vilken sorts skinka du vill och vilken sorts ost du vill.
Ostpaj med skinka
Mycket god paj med ost och skinka.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme och 10 minuter, varav 40 minuter i ugnen
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Gör först pajdegen. Mät upp smör, mjöl och vatten. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt så blir det lättare att få ihop till en deg.

    instruktion steg 1 ostpaj med skinka
    Ingredienser till pajdegen.
  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp eller matberedare.

    instruktion steg 2 ostpaj med skinka
    Pajdegen.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min i kylen).

    instruktion steg 3 ostpaj med skinka
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
  4. Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar om du inte köpt färdigstrimlad.

    (Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) bör du steka det i en het stekpanna först så det blir knaprigt. Häll av fettet, annars blir pajen för blöt.)

    • 300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
    • 200 g riven ost (gärna en lagrad med mycket smak)
    instruktion steg 4.1 ostpaj med skinka
    Riven ost.
    instruktion steg 4.2 ostpaj med skinka
    Rökt strimlad skinka.
  5. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, vitpeppar, muskotnöt och salt efter behag. Vispa med handvisp till en jämn smet.

    (Hur mycket salt man behöver beror mycket på hur salt skinkan är.)

    instruktion steg 5.1 ostpaj med skinka
    Ägg, mjölk, kryddor.
    instruktion steg 5.2 ostpaj med skinka
    Vispa ihop.
  6. Tillsätt den rivna osten och den strimlade skinkan och rör ihop allt till en smet som du sedan häller i pajskalet.

    instruktion steg 6.1 ostpaj med skinka
    Tillsätt ost och skinka.
    instruktion steg 6.2 ostpaj med skinka
    Blanda.
    instruktion steg 6.3 ostpaj med skinka
    Häll i pajskalet.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C i 35-40 minuter.

    instruktion steg 7.1 ostpaj med skinka
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 ostpaj med skinka
    Färdiggräddad paj.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (223 g): 537 kcal, 25 g kolhydrater, 37 g fett, 26 g protein, 2 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera pajen med mycket grönsaker, gärna en sallad och/eller morötter. Man kan om man vill garnera pajen med persilja vid servering.

Variationstips

Prova med olika sorts ost, t.ex. grevé eller prästost så får pajen en annan smak. Prova också gärna olika sorters skinka.

Hållbarhet och förvaring

Pajen förvaras i kylskåp och håller sig upp till en vecka. Den kan också frysas.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Sandra Skrivet av Susanne
Tack för din beräkning! Jag ska lägga till min beräkning här också, jag ser att det saknas, så tack för påminnelsen.😊 Kul att du tyckte om pajen! Tack för att du skrev! 🌸
Skrivet av Sandra
God paj! Ville dela med mig av min uträkning av antal kcal på denna rätten. Med de ingredienser jag använde (inga lättprodukter) blev varje portion 466 kcal. Jag har då räknat på att pajen är 6 portioner totalt.

Mvh Sandra
Skrivet av gilbert andersson
bra recept,blir en mycket god paj
Svar till Madeleine Skrivet av Susanne
Du ersätter skinkan med något annat som är vegetariskt och köper en ost som är vegetarisk (en del vegetarianer har dock inga problem med att äta animalisk löpe). Salta gärna lite extra eftersom skinka är ganska salt och pajen blir god om den är lite lagom salt. Om du vill ha pajen vegansk så blir det svårare, då är det nog bättre att kolla på ett annat recept. Skriv gärna och berätta vilka ingredienser du tog och hur det blev om du provar!
Svar till Bea Skrivet av Susanne
Vad kul att du tycker om min receptsida! Tack! ❤️
Skrivet av Madeleine
Hej! Hur gör man den här vegetarisk?
Skrivet av Bea
Hej!
Jag har sagt det förut, men ÅH vad jag gillar denna plats!
Så tydligt och därför enkelt.
Tack.
Kram Bea
Svar till johanna Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra det med! Möjligen att pajdegen blir lite torrare med mera mjöl men ätlig är den säkert!
Skrivet av johanna
jag skulle vara lite "snabb&smidig" och micrade smöret, det blev inte riktigt som jag tänkt mig, hälften smälte. Så jag slängde i lite mer mjöl i pajdegen och *hoppas* att det fungerar! (pajen gräddas just nu)
Svar till Mattias Skrivet av Susanne
Om du täcker den med plastfolie så den inte torkar kan den säkert stå där flera dagar om man skulle vilja det. Har du den kortare tid, max 2 timmar så tror jag inte den hinner torka även utan plastfolie. Ja pajen går bra att återvärma i ugnen, man kan även micra. Hoppas det blev gott!
Skrivet av Mattias
Hur lång tid kan man ha degen i kylen? Jag menar om jag förberett den innan jag ger mig på det andra?
Går pajer att "återvärma" i ugnen igen efter de svalnat och varit i kylskåpet eller man kan micra?
Jag testar med ädelost och strimlad rökt skinka imorgon tisdag. :) Tack för ett bra recept!
Svar till Sylwia Skrivet av Susanne
Då är det kanske bättre du gör en omelett? Annars tror jag det fastnar.
Skrivet av Sylwia
Kan man göra detta fast utan pajdegen i en form? Blir äggen fast?
Svar till Elisabeth Skrivet av Susanne
Tack, roligt att höra! :)
Svar till Ann-Sofie Söderström Skrivet av Susanne
Nej man behöver inte smörja pajformen. Det brukar man inte göra när man har en pajdeg i den. Det är ju smör i pajdegen. Jag gräddar i nedre delen av ugnen så det brukar bli första falsen.
Svar till Marlene Skrivet av Susanne
Varmluft är en funktion på din ugn som du inte behöver använda. För alla recept där inget annat anges är det över- och undervärme som gäller. Vill man använda varmluft så kan du läsa mer om ugnsinställningar i manualen till din ugn. Tips och info kring detta finns även i min app Kökshjälpen.
Skrivet av Marlene
Är det samma tid i ugnen om man använder sig av en varmluftsugn?
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Nej, följ bara receptet! :)
Skrivet av Lena
Behövs ingen förgräddning av pajskalet? :-)
Skrivet av Elisabeth
Du har en jätte fin sida med många goda recept,har lagat ost/skinkpajen och den blev kanongod.
Skrivet av Ann-Sofie Söderström
Behöver man inte smörja pajformen? Vilken fals nerfrån i ugnen gräddar du pajen på? Tacksam för svar.
Svar till Trinny Skrivet av Susanne

Man kan alltid ta lite mera mjöl om degen blir för kladdig.

Tack för feedback! :)

Skrivet av Trinny
Hej!
Jag har ingen erfarenhet på köket och har tagit några recpet ifrån dig. Kladdkaka gick det bra, men Ostpaj med skinka vet inte än, men det var svårt med pajdeg, det var för kladdig. Men vi får se, min sambo och jag ser fram emot och hoppas att du fortsätter med recept och beskrivning. Förresten, den delen älskar jag i din sida som är att VISA hur man gör för personer som jag som har ingen aning om detta.
Tack!
Svar till Emil Skrivet av Susanne
Varsågod! :)  Har du inte folie hemma kan man även ställa in en annan plåt på falsen ovanför.
Svar till Susanne Skrivet av Emil
Tack! Du har rätt, folie borde fungera :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl