Arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp eller matberedare.
Pajdegen.
Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min i kylen).
Pajdegen uttryckt i pajformen.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar om du inte köpt färdigstrimlad.
(Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) bör du steka det i en het stekpanna först så det blir knaprigt. Häll av fettet, annars blir pajen för blöt.)
300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
Servera pajen med mycket grönsaker, gärna en sallad och/eller morötter. Man kan om man vill garnera pajen med persilja vid servering.
Variationstips
Prova med olika sorts ost, t.ex. grevé eller prästost så får pajen en annan smak. Prova också gärna olika sorters skinka.
Hållbarhet och förvaring
Pajen förvaras i kylskåp och håller sig upp till en vecka. Den kan också frysas.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Sandra
️ Skrivet av Susanne
Tack för din beräkning! Jag ska lägga till min beräkning här också, jag ser att det saknas, så tack för påminnelsen.😊 Kul att du tyckte om pajen! Tack för att du skrev! 🌸
️ Skrivet av Sandra
God paj! Ville dela med mig av min uträkning av antal kcal på denna rätten. Med de ingredienser jag använde (inga lättprodukter) blev varje portion 466 kcal. Jag har då räknat på att pajen är 6 portioner totalt.
Mvh Sandra
️ Skrivet av gilbert andersson
bra recept,blir en mycket god paj
webmaster
Svar till
Madeleine
️ Skrivet av Susanne
Du ersätter skinkan med något annat som är vegetariskt och köper en ost som är vegetarisk (en del vegetarianer har dock inga problem med att äta animalisk löpe). Salta gärna lite extra eftersom skinka är ganska salt och pajen blir god om den är lite lagom salt. Om du vill ha pajen vegansk så blir det svårare, då är det nog bättre att kolla på ett annat recept. Skriv gärna och berätta vilka ingredienser du tog och hur det blev om du provar!
webmaster
Svar till
Bea
️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tycker om min receptsida! Tack! ❤️
️ Skrivet av Madeleine
Hej! Hur gör man den här vegetarisk?
️ Skrivet av Bea
Hej!
Jag har sagt det förut, men ÅH vad jag gillar denna plats!
Så tydligt och därför enkelt.
Tack.
Kram Bea
webmaster
Svar till
johanna
️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra det med! Möjligen att pajdegen blir lite torrare med mera mjöl men ätlig är den säkert!
️ Skrivet av johanna
jag skulle vara lite "snabb&smidig" och micrade smöret, det blev inte riktigt som jag tänkt mig, hälften smälte. Så jag slängde i lite mer mjöl i pajdegen och *hoppas* att det fungerar! (pajen gräddas just nu)
webmaster
Svar till
Mattias
️ Skrivet av Susanne
Om du täcker den med plastfolie så den inte torkar kan den säkert stå där flera dagar om man skulle vilja det. Har du den kortare tid, max 2 timmar så tror jag inte den hinner torka även utan plastfolie. Ja pajen går bra att återvärma i ugnen, man kan även micra. Hoppas det blev gott!
️ Skrivet av Mattias
Hur lång tid kan man ha degen i kylen? Jag menar om jag förberett den innan jag ger mig på det andra?
Går pajer att "återvärma" i ugnen igen efter de svalnat och varit i kylskåpet eller man kan micra?
Jag testar med ädelost och strimlad rökt skinka imorgon tisdag. :) Tack för ett bra recept!
webmaster
Svar till
Sylwia
️ Skrivet av Susanne
Då är det kanske bättre du gör en omelett? Annars tror jag det fastnar.
️ Skrivet av Sylwia
Kan man göra detta fast utan pajdegen i en form? Blir äggen fast?
webmaster
Svar till
Elisabeth
️ Skrivet av Susanne
Tack, roligt att höra! :)
webmaster
Svar till
Ann-Sofie Söderström
️ Skrivet av Susanne
Nej man behöver inte smörja pajformen. Det brukar man inte göra när man har en pajdeg i den. Det är ju smör i pajdegen. Jag gräddar i nedre delen av ugnen så det brukar bli första falsen.
webmaster
Svar till
Marlene
️ Skrivet av Susanne
Varmluft är en funktion på din ugn som du inte behöver använda. För alla recept där inget annat anges är det över- och undervärme som gäller. Vill man använda varmluft så kan du läsa mer om ugnsinställningar i manualen till din ugn. Tips och info kring detta finns även i min app Kökshjälpen.
️ Skrivet av Marlene
Är det samma tid i ugnen om man använder sig av en varmluftsugn?
webmaster
Svar till
Lena
️ Skrivet av Susanne
Nej, följ bara receptet! :)
️ Skrivet av Lena
Behövs ingen förgräddning av pajskalet? :-)
️ Skrivet av Elisabeth
Du har en jätte fin sida med många goda recept,har lagat ost/skinkpajen och den blev kanongod.
️ Skrivet av Ann-Sofie Söderström
Behöver man inte smörja pajformen? Vilken fals nerfrån i ugnen gräddar du pajen på? Tacksam för svar.
webmaster
Svar till
Trinny
️ Skrivet av Susanne
Man kan alltid ta lite mera mjöl om degen blir för kladdig.
Tack för feedback! :)
️ Skrivet av Trinny
Hej! Jag har ingen erfarenhet på köket och har tagit några recpet ifrån dig. Kladdkaka gick det bra, men Ostpaj med skinka vet inte än, men det var svårt med pajdeg, det var för kladdig. Men vi får se, min sambo och jag ser fram emot och hoppas att du fortsätter med recept och beskrivning. Förresten, den delen älskar jag i din sida som är att VISA hur man gör för personer som jag som har ingen aning om detta. Tack!
webmaster
Svar till
Emil
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Har du inte folie hemma kan man även ställa in en annan plåt på falsen ovanför.