Salamipaj med fetaost

Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- eller 1,5 dl (90 g) grahamsmjöl och 1,5 dl (90 g) vetemjöl
- 125 g smör
- 2,5 msk kallt vatten
Fyllning:
- 1 st röd lök
- eller 1 st liten purjolök
- 1 klyfta vitlök
- ca 120 g salami
- 150 g fetaost
- 250 g körsbärstomater
- 0,5 dl färsk hackad basilika
- eller 1 msk torkad basilika
- 2 dl riven ost
- 3 st ägg
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,75 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Utrustning:
- 1 st pajform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
-
Mätt upp mjöl och smör i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
Finfördela smöret i mjölet med hjälp av en gaffel, fingertopparna eller elvisp med vispar.
- 3 dl vetemjöl
- eller 1,5 dl (90 g) grahamsmjöl och 1,5 dl (90 g) vetemjöl
- 125 g smör
Vetemjöl, grahamsmjöl och smör i mindre bitar. Smör och mjöl blandat. - 3 dl vetemjöl
-
Tillsätt kallt vatten. Arbeta ihop till en jämn deg för hand eller med elvisp (med vispar eller degkrokar).
- 2,5 msk kallt vatten
Kallt vatten tillsatt. Pajdegen blandad och klar. -
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga med en gaffel.
Ställ in i kylskåp minst 20 minuter. Förbered fyllningen under tiden.
Pajdeg uttryckt i pajform. Pajskal naggat med gaffel. -
Skala och hacka röd lök och vitlök i små bitar.
Stek i en stekpanna i smör tills löken är genomskinlig.
Låt löken stå och svalna.
Hackad röd lök och vitlök. Röd lök och vitlök steks. -
Strimla salami, skär fetaost i tärningar, skär tomaterna i halvor. Skär basilikan i små strimlor om du använder färsk.
- ca 120 g salami
- 150 g fetaost
- 250 g körsbärstomater
- 0,5 dl färsk hackad basilika
- eller 1 msk torkad basilika
Salami, fetaost, tomater, basilika i mindre bitar. -
När löken svalnat och pajskalet stått minst 20 minuter i kylskåp, fördela löken i pajskalet.
Fördela därefter salami, fetaost, tomater och basilika ovanpå löken.
Strö över den rivna osten.
- 2 dl riven ost
Löken fördelad i pajskalet. Salami, fetaost, tomater och basilika fördelat i pajskalet. Riven ost ovanpå. -
Knäck äggen i en bunke och tillsätt vispgrädde, salt och peppar. Vispa till en jämn smet med en handvisp.
Häll äggsmeten över pajen.
- 3 st ägg
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,75 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Ägg, vispgrädde, salt, peppar. Äggsmeten blandad. Äggsmeten hälld över pajen. -
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 40 minuter tills pajen fått fin färg.
Servera gärna med en sallad.
Pajen gräddas i ugnen. Färdiggräddad salamipaj med fetaost. En bit salamipaj med fetaost serverad med sallad.
Pajdeg:
Fyllning:
Näringsvärden
Matlåda
Vill bara tacka dig för den bästa receptsidan. Idag sökte jag ett recept på paj med fetaost och fick upp ditt recept först. Jag kollar oftast på din sida om jag behöver inspiration. Du har alltid ett trevligt sätt och ett tålamod med alla kommentarer du får. Dina recept är dessutom väldigt pedagogiskt skrivna.
Tack!
Tack snälla Susanne!

webmaster