Recepten.se – Recept> GI> Ajvarkyckling

Ajvarkyckling

Jättegod och enkel kycklingrätt som kräver minimalt med arbetsinsats och smakar fantastiskt gott. Passar både som bjudrätt och till att göra matlådor av. Ajvarkycklingen passar dessutom den som följer LCHF eller GI om man väljer rätt tillbehör.
ajvarkyckling
Ajvarkyckling serverad med kokt råris och kokt blomkål, broccoli och morötter.
Skriv ut   Mejla
Tid: 75 min varav 65 min i ugnen
Mängd: 5-6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Glutenfritt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 45 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform. Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.

    (Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.)

    (Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas av blandningen man häller över i kommande steg.)

    instruktion steg 1 ajvarkyckling
    Salta och peppra.
  2. Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och vitpeppar. Vispa ihop till en jämn blandning.

    instruktion steg 2.1 ajvarkyckling
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 2.2 ajvarkyckling
    Blanda.
  3. Häll blandningen över kycklingen. Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.

    instruktion steg 3 ajvarkyckling
    Häll över kycklingen.
  4. Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

    Riv under tiden osten.

    • ca 100 g (ca 2 dl) riven ost
    instruktion steg 4.1 ajvarkyckling
    In i ugnen.
    instruktion steg 4.2 ajvarkyckling
    Riven ost.
  5. Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.

    instruktion steg 5.1 ajvarkyckling
    Ut från ugnen.
    instruktion steg 5.2 ajvarkyckling
    Strö över riven ost.
  6. Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.

    Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex. kokt ris och grönsaker.

    instruktion steg 6 ajvarkyckling
    In i ugnen igen.
  7. Ajvarkycklingen är klar. Servera med tillbehören.

    instruktion steg 7 ajvarkyckling
    Färdig ajvarkyckling.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (296 g): 575 kcal, 7 g kolhydrater, 44 g fett, 39 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

LCHF Tips

Servera utan ris.

Tips för att undvika tillsatser

Välj en ajvar utan tillsatser, köp färsk kycklinglårfilé, använd äkta crème fraiche och vispgrädde samt använd en riktig ost som du river själv.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven mat i kylen där den håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nose 33
Gott, men använd helst inte vanlig grädde om du har laktosintolerant. För det gjorde jag. 🤧
Skrivet av Janne
Tack Susanne!
Mycket enkelt och mycket gott!
Strösslade på extra ost (rätt mycket)😏
Kokt potatis och kokt blomkål till.
Ajvarkycklig är väldigt mumsigt.
Skrivet av Christer
Fantastiskt gott resultat blev det av receptet.
Helt klart en ny favorit för min del.

Christer
Skrivet av Mattis
Väldigt gott! Jag halverade mängden grädde. Såsen räckte gott ändå.
Skrivet av Emil
Det var jättegott, alla tycker om maten verkligen gott 😍,
Skrivet av Helen
Stort tack! Så himla gott!! Bytte ut vispgrädden mot matlagningsgrädde - funkade superbra. Makens kommentar var "Åh, det här är så´n mat som man äter av fast man är mätt - så gott!" Flera matlådor fixade👍
Skrivet av Fredrik
Kanon mat, gjort den flera gånger nu, men har börjat ha i broccoli o ost när man häller på blandningen, ett stort tack för en mkt god maträtt.
Skrivet av Batvic
Tack så hjärtligt för receptet! Gjorde detta för första gången och det smakade väldigt gott. Kycklingen var perfekt tillagad och föll sönder i munnen också. Nytt favoritrecept!
Skrivet av John C
Tack för receptet, det var så himla gott!
Tycker om dina matrecepter alltid så tydlig och enkelt att följas.
Skrivet av Emmsan
Så himla gott! Nya favoriten ist för tacos på fredagar 😀😉
Skrivet av Erika
Hej, här i Vasa (Finland) verkar det vara svårt att hitta ajvar från vanliga matvaruaffären 😥. Finns det nåt liknande man kan ha istället, t.ex. mild currypasta?

Tack för goda recept!!
Skrivet av Annette
De var supergott, den gör vi om!
Skrivet av Inga
Den nya favoriten! :) Tack så mycket!
Svar till Göran Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om ajvarkycklingen!
Skrivet av Göran
Mycket god, precis lagom smak och lite hetta emellan
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Är man så allergisk mot något livsmedel gäller det förstås att läsa ingrediensförteckningar extra noga.
Svar till Lotta Skrivet av Lena
Hej Lotta,
Jag vill inte skriva dig på näsan utan svara enbart som information.
Ajvar har paprika som bas. Förhoppningsvis är ingen allergisk mot det som min sambo var en gång.Han kunde ligga i timmar och vrida sig på golvet om jag råkade ha röd paprika i maten.
Ha det gott och ha en trevlig helg.
Lena
Svar till Lotta Skrivet av Susanne
Så trevligt att du fått användning för såsen på fler sätt! Låter jättegott med räkor, tack för tipset! :)
Skrivet av Lotta
Helt underbart recept! Blev sås över- kokade pasta, slängde i lite skalade räkor o vips- en ny rätt! Kommer att ha den här såsen till allt möjligt nu. Mycket godare än tex. Tomatbaserade såser tycker jag!
Tack för ännu ett kanonrecept! :)
Svar till Linda Skrivet av Anne
Jag multiplicerade receptet 5 gånger när jag gjorde till 30 pers. Om du ska göra till 10 pers så dubbla receptet. Alltså receptet gånger 2. Och ja det blev mycket sås. Och Jättegott. Lycka till
Svar till Anne Skrivet av Linda
Du skrev som momentar att du gjort ajvarkycklingen till ca 30 pers,konstig fråga men hur gör man då jag är dålig på att ändra en recept till att göra gör många eller till mindre.vill du berätta hur man gör till 9eller 10 pers räcker såsen om dem äter mycket då?
tacksam för svar
Svar till Nora Skrivet av Susanne
Jag tror det går bra om du lägger på 15 minuter i ugnen (öka första tiden från 45 till 60 minuter). Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Nora
Tänkte höra om det funkar med fryst kyckling också? Och ca en och en halv timme i ugnen som i sambal kyckling-receptet?
Svar till Therese Skrivet av Susanne
Vad bra! Roligt att höra! Tack för att du skrev!
Skrivet av Therese
Gjorde detta i lördags till lite middagsgäster. Använde 1 dl mild ajvar och 1 dl stark avjar. Blev helt perfekt! Tack!!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl