Recepten.se – Recept> Lunch> Makaronipudding / Makaronilåda

Makaronipudding / Makaronilåda

Bra recept att göra många portioner av och även använda till matlådor. Kräver ingen stor arbetsinsats men lite planering. Perfekt recept om man har julskinka eller helgskinka över.
makaronilåda / makaronipudding
Gott och enkelt recept på makaronilåda garnerad med basilikablad. Servera med grönsaker. Denna rätt kallas både makaronilåda och makaronipudding.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 1 timme, varav 15 min jobb.
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Äggstanning:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 30-40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Häll sedan av vattnet.

    instruktion steg 1 makaronipudding / makaronilåda
    Koka makaronerna.
  2. Skölj under tiden purjolöken och skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Strimla skinkan.

    Om man vill kan man sedan steka purjolöken tillsammans med skinkan några minuter i en stekpanna med en klick smör, då får man godare lök- och skinksmak men det är inte nödvändigt och kan hoppas över för att spara tid.

    instruktion steg 2.1 makaronipudding / makaronilåda
    Hacka purjolöken.
    instruktion steg 2.2 makaronipudding / makaronilåda
    Strimla skinkan.
    instruktion steg 2.3 makaronipudding / makaronilåda
    Stek gärna purjolök och skinka.
  3. Blanda de kokta makaronerna med purjolöken och skinkan i en ugnsform.

    (Beroende på vad man har för ugnsform så kan den behöva smörjas först.)

    instruktion steg 3 makaronipudding / makaronilåda
    Makaroner, purjolök, skinka.
  4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa lätt ihop.

    instruktion steg 4.1 makaronipudding / makaronilåda
    Knäck äggen.
    instruktion steg 4.2 makaronipudding / makaronilåda
    Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar.
    instruktion steg 4.3 makaronipudding / makaronilåda
    Vispa ihop.
  5. Häll över makaronerna, purjolöken och skinkan.

    instruktion steg 5 makaronipudding / makaronilåda
    Häll över.
  6. Riv osten och strö över den.

    • ca 2 dl (ca 80 g) riven ost
    instruktion steg 6.1 makaronipudding / makaronilåda
    Riv osten.
    instruktion steg 6.2 makaronipudding / makaronilåda
    Strö över osten.
  7. Grädda mitt i ugnen i i 200°C i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.

    instruktion steg 7.1 makaronipudding / makaronilåda
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 makaronipudding / makaronilåda
    Makaronipudding klar!

Kategorier

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med kokta grönsaker, t.ex. blomkål, broccoli och morötter eller en grönsallad.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Wirre
Jag gör Finsk Makaronilåda (Makaroonilaatikko) efter min Finska
mammas recept !
Obs, inga snabb makaroner !
Koka makaronerna endast halva tiden !
INGEN lök … aldrig !
I Finsk Makaronilåda är det köttfärs
istället för skinka !
Lite extra av svartpeppar !
Annars så är receptet ganska lika.
Men efter tillagning lägger jag allt i frysen i mindre portions lådor, sparar en i kylen som jag senare eller dagen efter steker i stekpanna för Makaronilåda är 100 ggr godare stekt än att bara värma i micro !
Se om siinä !!
Skrivet av Anna-Gun
Bra recept. Rensade kylen på falukorv, rökt sidfläsk o kassler. Använde gul lök o vitlök. Vi gillar lite kryddstarkt så jag kryddade med svartpeppar, timjan, basilika o en aning chileflakes. Använde mozzarella, parmesan o gratängost. Krämigt o jättegott.
Skrivet av Erik
Myket bra recept. Jag är ingen bot.
Skrivet av Amanda
Jag lagar alltid efter detta recept, blir alltid jättegott! Brukar dock ha vanlig gul lök istället för purjolök då vi föredrar det. Ett enkelt och bra recept som går att variera massor med olika sorters kött (vi gjorde på korv senast istället för skinka) och tillbehör!
Skrivet av Micke
Enkelt och bra recept, smakar jättegott, tillsatte rökt amerikansk bacon + lite Tigersås, gör en dubbel sats nu.
Skrivet av Fanny
Du har vartenda recept som jag tänker mig att jag ska testa att laga. Det gillar jag. Den blev ganska god hade dock ingen skinka i efter som att jag inte gillar det men den stekta purjolöken gav verkligen smak!
Skrivet av Magnus
Jag vill ha lingon till inte ketchup!
Svar till Oskar Skrivet av Susanne
Tack för recepttipset!
Skrivet av Oskar
Nice recept.

Jag har en annan variant att bjuda på.
Mamma och mormor är från tyskland och kallar detta för nudelauflauf =) (stavning)

Jag lägger makaroner,ost och medwurst i 2-3 lager.
Häll på äggstanningen, och toppa med ost och ströbröd så det blir en riktigt fin skorpa.

Fint med ketchup och gör sig bra till matlådor.
Svar till Susanne Skrivet av Maya
Ok tack så mycket ska prova att göra det någon dag :)
Svar till Maya Skrivet av Susanne
Du kan väl göra receptet som det står men byta ut skinka mot någon grönsak t.ex. morötter, selleri, blomkål eller bönor. Det går säkert även bra med quornbitar.
Skrivet av Maya
Om man är vegeterian ska man ändå lägga makaronerna i stekpannan???.Kan man ta något annat att lägga i stekpannan istället om du skulle kunna tipsa?
Skrivet av Viktor
Rårörda lingon passar väldigt bra som tillbehör.
Svar till Sabina Skrivet av Susanne
Det går utmärkt med grädde. Man kan också alltid blanda grädde och vatten så blir det som matlagningsgrädde eller mjölk beroende på vilka proportioner man blandar.
Skrivet av Sabina
Någon som vet om det går bra med grädde istället för mjölk? (Ska testa ikväll om ingen hinner säga att det blir äckligt!)
Skrivet av Johan
Man kan ha i stekt köttfärs med lök istället för purjon och bacon/skinkan. Det funkar fin fint med..
Skrivet av Caroline WM
Gott, lätt och snabbt =) Kan det bli så mycket bättre än så? Ja, om man trycker i lite vitlök i -mums-
Skrivet av Barbro
Jatte bra recept.....tack
Skrivet av Sandra
Brukar ha i stark korv, bacon och hotdogs. Det blir super gott! :)
Skrivet av Svin
Bacon fungerar hur bra som helst!
Skrivet av Annelie
En riktigt god och enkel maträtt som alltid fungerar! Själv använder jag vanlig påläggsskinka som jag hackar ner. Underbart gott :)
Skrivet av Lasse
Ett tips är att blanda både korv o skinka....o gärna steka det en stund med riven ost i oxå......blir verkligen super gott...
Skrivet av fatima
jag blandade korv istället för skinka och det blev verkligen jätteeeeeee goooootttttttt !! :)
Skrivet av ems
jag brukar ha i bacon eller kassler, det blir också jätte gott.. ska testa de där me kyckling låter jätte smarrigt =)
Skrivet av Pelle
Supertips är att ha i stekta tärningar av kyckling! Det var på rent test jag prövade och det smakar huuuur bra som helst :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl