Recepten.se – Recept> Ingredienskategori> Mejeriprodukter och matfett> Mjölk- och ostprodukter

| Mejeriprodukter och matfett |

Mjölk- och ostprodukter

Mjölk och ost är oumbärliga mejeriprodukter som används i både matlagning och bakning. De bidrar med smak, konsistens och näring och är grunden i många svenska recept. Här får du en översikt över olika typer av mjölk och ost samt tips på hur du bäst använder och förvarar dem.

mjölk- och ostprodukter
Några exempel på mjölk- och ostprodukter är kesella, crème fraiche, fetaost, prästost, mjölk, vispgrädde och smör.

Olika typer av mjölk

  • Standardmjölk (3%) - Har en fyllig smak och passar utmärkt till såser, grytor och som dryck.
  • Lättmjölk (1,5%) - Ett magrare alternativ som passar bra till dryck och i matlagning.
  • Minimjölk (0,1%) - Nästan fettfri, används främst som dryck.
  • Mellanmjölk (1,5%) - Ett mellanting mellan standardmjölk och lättmjölk, populär som dryck.
  • Laktosfri mjölk - Ett alternativ för laktosintoleranta.

Olika typer av ost

  • Hårdost - Lagrad ost som prästost, herrgårdsost och västerbottensost. Används på smörgåsar och i matlagning.
  • Gräddost - En mjukare ost med mild smak, perfekt på smörgåsar.
  • Färskost - Som cream cheese och kvarg. Används i bakning, desserter och som pålägg.
  • Mögelost - Som ädelost och gorgonzola. Tillför kraftig smak i såser och på ostbrickan.
  • Smältost - Mjuk ost som används på smörgåsar eller i varma rätter.

Användning av mjölk och ost

Mjölk och ost har många användningsområden i köket. Här är några tips:

  • Bakning - Mjölk används i degar och smetar för att ge mjuk konsistens. Ost kan rivas och blandas i bröddegar eller strö över gratänger, pizza m.m.
  • Matlagning - Mjölk ingår i såser som béchamel, medan ost ger smak åt gratänger, pizza och pastarätter.
  • Ostbrickor - Kombinera olika osttyper med frukt och kex för en komplett smakupplevelse.
  • Smörgåspålägg - Hårdost och gräddost är klassiska val på smörgåsen.

Förvaring av mjölk och ost

Mjölk förvaras bäst i kylskåp vid cirka 4°C och bör hållas väl försluten för att undvika smakpåverkan från andra livsmedel. Hårdost kan förvaras i kylskåp, helst lufttätt för att bevara smaken. Mjuka ostar bör också förvaras i kylskåp och konsumeras inom några dagar efter öppning, läs på förpackningen.

Hälsotips

  • Om du vill minska ditt intag av kolhydrater så innehåller oftast icke smaksatta och fetare mejeriprodukter mindre kolhydrater.
  • Vill man istället minska sitt fettintag så kan man välja magra mejeriprodukter.
  • För den som vill få i sig mera protein är kvarg, keso, grekisk yoghurt, halloumi, ost och mozzarella bra val.
  • Tänk på att smaksatta produkter kan innehålla ganska mycket socker. Icke smaksatta produkter är i princip alltid det nyttigaste alternativet.
  • Läs alltid på förpackningarna vad de innehåller.

Få fler tips och recept med mjölk och ost nedan.

Olika sorters Mjölk- och ostprodukter

Kommentarer

Vill du ha svar?
info