Äppelmuffins

Ingredienser:
- 125 g smör
- 1,75 dl strösocker
- eller 1 dl strösocker och 0,75 dl farinsocker
- 2 st ägg
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl mjölk eller grädde
Fyllning:
- 2 st äpplen
- 0,5 tsk kanel
- 1 msk strösocker
Utrustning:
- 12 st
stora muffinsformar
eller 30 st bakformar - ev. elvisp
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme (eller 175°C med varmluftsfunktion)
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir rumsvarmt.
- 125 g smör
- 1,75 dl strösocker
- eller 1 dl strösocker och 0,75 dl farinsocker
Smör och strösocker. -
Smörj en muffinspanna för 12 större muffins, eller ställ 12 st stora amerikanska muffinsformar i muffinspannan eller på en vanlig plåt (gäller 1 sats muffinssmet).
Alternativt ställer man 30 st bakformar (mindre "normal" storlek) på en plåt om man vill göra mindre storlek på muffinsen (gäller 1 sats muffinssmet).
Muffinspanna med muffinsformar. -
Rör det rumstempererade smöret och strösockret till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Smör och socker ihoprört. -
Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet för varje ägg, använd gärna elvisp.
- 2 st ägg
Ett ägg tillsatt. Båda äggen nedrörda. -
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet, använd gärna elvisp.
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
Vaniljsocker och bakpulver tillsatt. -
Tillsätt vetemjölet och mjölken och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre tid än att smeten är jämn, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder man elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet tills det är blandat (bör ta 10-20 sek).
Vetemjöl och mjölk tillsatt. Muffinssmeten klar. -
Fördela smeten i formarna så det är ungefär lika mycket smet i varje.
Muffinssmeten i formar. -
Skala äpplena och skär i klyftor som delas i något mindre bitar. Tryck ned äppelbitarna i smeten. Fördela så det blir ungefär lika mycket äpple i varje muffins.
- 2 st äpplen
Äppelbitar. Äppelbitar i muffinssmeten. -
Blanda kanel och socker och strö detta över alla muffins.
- 0,5 tsk kanel
- 1 msk strösocker
Kanel och socker blandat. Kanel och socker överstrött. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C, i varmluft 175°C, ca 15-20 minuter. Mindre muffins gräddas i ca 15 minuter.
Låt svalna. Om du använder en smord muffinspanna - lossa dem runt kanterna och stjälp upp dem.
Äppelmuffins gräddas i ugnen. Färdiggräddade äppelmuffins.
Näringsvärden
Serveringstips
GI Tips
Hållbarhet och förvaring
😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩🥰😊
Fick dock på en sats ut 12 muffins i storleken som finns i färdiga formar. Dubbelsats fungerade bra. Hela äppelklyftor med skal på ger lite mer tugg.

webmaster
Med vänlig hälsning, ME.

webmaster
Blev lite kompakt, men mycket gott med vaniljsås.

webmaster