Äppelmuffins

Baka goda stora eller mindre muffins med äpple, kanel och socker. Enkelt recept på äpplemuffins som ger mjuka och saftiga muffins.
Äppelmuffins
Tid: ca 40 min varav 20 min i ugnen
12 st stora eller 30 st mindre muffins

Ingredienser:

Fyllning:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme (eller 175°C med varmluftsfunktion)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka äppelmuffins så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir rumsvarmt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj en muffinspanna för 12 större muffins, eller ställ 12 st stora amerikanska muffinsformar i muffinspannan eller på en vanlig plåt (gäller 1 sats muffinssmet).

    Alternativt ställer man 30 st bakformar (mindre "normal" storlek) på en plåt om man vill göra mindre storlek på muffinsen (gäller 1 sats muffinssmet).

    muffinspanna med muffinsformar
    Muffinspanna med muffinsformar.
  3. Rör det rumstempererade smöret och strösockret till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    smör och socker ihoprört
    Smör och socker ihoprört.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet för varje ägg, använd gärna elvisp.

    ett ägg tillsatt
    Ett ägg tillsatt.
    båda äggen nedrörda
    Båda äggen nedrörda.
  5. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Vaniljsocker och bakpulver tillsatt.
  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre tid än att smeten är jämn, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder man elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet tills det är blandat (bör ta 10-20 sek).

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    muffinssmeten klar
    Muffinssmeten klar.
  7. Fördela smeten i formarna så det är ungefär lika mycket smet i varje.

    muffinssmeten i formar
    Muffinssmeten i formar.
  8. Skala äpplena och skär i klyftor som delas i något mindre bitar. Tryck ned äppelbitarna i smeten. Fördela så det blir ungefär lika mycket äpple i varje muffins.

    äppelbitar
    Äppelbitar.
    äppelbitar i muffinssmeten
    Äppelbitar i muffinssmeten.
  9. Blanda kanel och socker och strö detta över alla muffins.

    kanel och socker blandat
    Kanel och socker blandat.
    kanel och socker överstrött
    Kanel och socker överstrött.
  10. Grädda mitt i ugnen i 200°C, i varmluft 175°C, ca 15-20 minuter. Mindre muffins gräddas i ca 15 minuter.

    Låt svalna. Om du använder en smord muffinspanna - lossa dem runt kanterna och stjälp upp dem.

    äppelmuffins gräddas i ugnen
    Äppelmuffins gräddas i ugnen.
    färdiggräddade äppelmuffins
    Färdiggräddade äppelmuffins.

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins, beräknat på 12 stora muffins (92 g): 245 kalorier, 34 g kolhydrater, 10 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera som en efterrätt med vaniljsås.

GI Tips

Ta vetemjöl med fullkorn och byt ut strösockret mot råsocker och ta gärna lite mindre mängd socker.

Hållbarhet och förvaring

Äppelmuffinsarna går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Navid
finns det gamla receptet på denna kvar någonstans (nästan 10 år sedan)?
Skrivet av Hasse
Blev supergoda.
Skrivet av Ayja Karhatsu
Jag har gjort era choklad muffins dom va så goda och lätta att baka. Hela min familj gillade dom.
😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩🥰😊
Skrivet av Mona
Jättegoda muffins,blev 12 st stora muffinsformar. Bakade med rörsocker blev så gott 🤗🤗 ps Dina recept är riktigt 👍
Skrivet av Måneskin_fan
Super gott!!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest