Recepten.se – Recept> GI> Blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng

Mycket god och enkel gratäng med blomkål som är ett bra alternativ till potatis/ris/pasta för den som vill äta färre antal kolhydrater.
blomkålsgratäng
Mycket god blomkålsgratäng!
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter, varav 10 min i ugnen
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull, häll i vatten och lite salt och låt koka upp.

    Skär blomkålen i buketter. Lägg i det kokande vattnet låt koka ca 5 minuter.

    Häll av vattnet och lägg över blomkålen i en ugnssäker form.

    (Mängden vatten och salt i kastrullen ska vara ungefär som när man kokar potatis - lagom så att det mesta av blomkålen hamnar i vattnet så att blomkålen blir genomkokt, tänk ca 1 liter vatten och 1 tsk salt till 500 g blomkål för att ha något att utgå från.)

    blomkål skuren i buketter
    Blomkål skuren i buketter.
    blomkål, vatten och salt i kastrull
    Blomkål, vatten och salt i kastrull.
    kokt blomkål i ugnsform
    Kokt blomkål i ugnsform.
  2. Mät upp grädde, salt och potatismjöl i en skål. Pressa ner vitlöken.

    Blanda till en jämn blandning.

    Rör runt ordentligt i botten av skålen precis innan du sedan häller detta över blomkålen.

    grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök
    Grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök.
    gräddblandningen
    Gräddblandningen.
    gräddblandningen hälld över blomkålen
    Gräddblandningen hälld över blomkålen.
  3. Strö över riven ost.

    • 1-2 dl riven ost
    överströdd riven ost
    Överströdd riven ost.
  4. Grädda blomkålsgratängen mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter, tills den fått lite antydan till färg.

    i ugnen
    I ugnen.
    färdig blomkålsgratäng
    Färdig blomkålsgratäng.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (194 g): 290 kcal, 9 g kolhydrater, 25 g fett, 8 g protein, 3 g fibrer

LCHF Tips

Man kan även skippa potatismjölet för att få ner kolhydraterna till nära noll.

Tips för att undvika tillsatser

Välj färsk vispgrädde och välj en ost utan tillsatser.

Variationstips

Ta broccoli istället för blomkål. Koka dem endast 2 minuter.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven blomkålsgratäng håller sig i kylen minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sven-Erik assergård
Finns det ingen uträknad näringsdeklaration. Mängd kcal, kolhydrater, etc.
Svar till Helene Skrivet av Susanne
Nämen vad glad jag blir!! :) Tack snälla för de fina orden! :) Jag använder alltid färsk vispgrädde till allt. Tycker man det är för fett så kan man blanda med vatten. Matlagningsgrädde och andra "light-versioner" är helt onödiga produkter anser jag. Tänk även på att vispgrädde med lång hållbarhet, brukar vara 36%, innehåller tillsatsen karragenan och har en otrevlig bismak av kokt grädde eftersom den grädden värms upp till en högre temperatur. Därför använder jag som sagt alltid färsk vispgrädde. Godast och enklast så tycker jag. :)
Skrivet av Helene
Förstagångsbesökare : Vilken toppen "kokbok" Blev sittande i 2 timmar och bara förundrade mig över recepten Både ur matsynpunkt och utförande Jag tillhör generationen som lagat mat i många många år Dina recept är både moderna och likt husmanskost. Sååå imponerad
Bara en liten undran : det står grädde ( i de flesta andras recept också ) Vilken grädde menas ?
Svar till Maja Skrivet av Susanne
Varsågod! Roligt att du tyckte om den och tack för att du skrev!
Skrivet av Maja
Tusen tack Susanne, för denna enkla och ljuvligt goda gratäng! Len som sammet......
Jag använde fryst, fin blomkål och Prästost på. Sallad med dressing till. Inget högt blodsocker i kväll!
Svar till Marlene Skrivet av Susanne
Ja, skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Marlene
Kan man kanske addera torsk så det blir som en fiskgratäng?
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder steg för steg!
Svar till lena Skrivet av Susanne
Hoppas det blev gott! Skriv gärna igen och berätta hur det blev!
Skrivet av lena
Pröva idag din ajvar kyckling o blomkål. men har ingen ajvar hemma så jag tog en cajunsås jag hade. vi får se...Hoppas, det luktar så gott redan
Svar till AceE Skrivet av Susanne
Låter gott! Tack för bra tips! :)
Skrivet av AceE
Supergott!!! Körde med blomkål och broccoli, samt att jag la till ett halvt paket bacon och tog lite mindre grädde. Blev riktigt gott
Svar till Lolan Skrivet av Susanne
Låter gott! :)
Skrivet av Lolan
Fantastiskt god gratäng. Jag förhöjde smaken med att smula i lite torkade trattkantareller.
Svar till anette Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, det ska jag också prova! :)
Svar till Leena Skrivet av Susanne
Tack för superbra tips! Ska prova med curry!
Skrivet av Leena
Min mamma gör en grym blomkålsgratäng, där hon kokar den först men sedan lägger hon den i en ungform och blandar ihop grädde, mjölk och curry så mycket att det är ca 1 cm från toppen av blomkålen. Sedan in i ugnen tills den får en färg, det är den absolut godaste jag har smakat
Skrivet av anette
Använd en del av vattnet blomkålen kokats i till gratängsåsen, ger fylligare smak. Finstrimlad skinka eller kassler strödd över blomkålen innan såsen hälls över är också gott.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl