Blomkålsgratäng

Ingredienser:
Utrustning:
- 1 st ugnsform
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Ta fram en kastrull, häll i vatten och lite salt och låt koka upp.
Skär blomkålen i buketter. Lägg i det kokande vattnet låt koka ca 5 minuter.
Häll av vattnet och lägg över blomkålen i en ugnssäker form.
(Mängden vatten och salt i kastrullen ska vara ungefär som när man kokar potatis - lagom så att det mesta av blomkålen hamnar i vattnet så att blomkålen blir genomkokt, tänk ca 1 liter vatten och 1 tsk salt till 500 g blomkål för att ha något att utgå från.)
- 500 g blomkål
Blomkål skuren i buketter. Blomkål, vatten och salt i kastrull. Kokt blomkål i ugnsform. -
Mät upp grädde, salt och potatismjöl i en skål. Pressa ner vitlöken.
Blanda till en jämn blandning.
Rör runt ordentligt i botten av skålen precis innan du sedan häller detta över blomkålen.
- 2 dl grädde
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk potatismjöl
- 1 klyfta vitlök
Grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök. Gräddblandningen. Gräddblandningen hälld över blomkålen. -
Strö över riven ost.
- 1-2 dl riven ost
Överströdd riven ost. -
Grädda blomkålsgratängen mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter, tills den fått lite antydan till färg.
I ugnen. Färdig blomkålsgratäng.
Näringsvärden
LCHF Tips
Tips för att undvika tillsatser
Variationstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Bara en liten undran : det står grädde ( i de flesta andras recept också ) Vilken grädde menas ?

webmaster
Jag använde fryst, fin blomkål och Prästost på. Sallad med dressing till. Inget högt blodsocker i kväll!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster