Recepten.se – Recept> Efterrätter> Äppelpaj

Äppelpaj - Smulpaj med kokos

En mycket god och enkel äppelpaj - en smulpaj med kokos och kanel i smuldegen som är en mycket god smakkombination! Otroligt god klassisk svensk paj som smakar sött och syrligt, allra godast med syrliga äpplen, samt smuldeg med lite crunch. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass. Måste provas!
Äppelpaj
En portion äppelpaj serverad med en klick vispgrädde! Mycket god smulpaj med kokosflingor i smuldegen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 min (varav 25 min i ugnen)
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt grädde eller glass.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme

Baka så här:

  1. Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt sedan smöret, gärna skuret i mindre bitar.

    Låt detta stå framme under tiden du gör resten så hinner smöret bli mjukt.

    vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt
    Vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt.
    mjöl, kokos och socker blandat
    Mjöl, kokos och socker blandat.
    smöret skuret i bitar tillsatt
    Smöret skuret i bitar tillsatt.
  2. Ta fram en ugnsform t.ex. en pajform ca 20 cm i diameter.

    Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)

    Tips för enkel smörjning: Skär några tunna skivor av smöret och bred ut med en liten slickepott. Snabbt och kladdfritt.

    • ev. ca 1-2 msk smör till att smörja formen
    smord form
    Smord form.
  3. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    (Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)

    skalade äpplen
    Skalade äpplen.
    äppelbitar i pajform
    Äppelbitar i pajform.
  4. Strö över kanel och socker.

    Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.

    Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.

    äppelbitar med kanel och socker
    Äppelbitar med kanel och socker.
  5. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.

    smuldegen klar
    Smuldegen klar.
  6. Fördela smuldegen över äpplena.

    smuldegen fördelad över äppelbitarna
    Smuldegen fördelad över äppelbitarna.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.

    äppelpaj gräddas i ugnen
    Äppelpajen gräddas i ugnen.
  8. Låt gärna äppelpajen svalna ca 30 minuter eller mer före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

    färdig äppelpaj
    Färdig äppelpaj.
    en bit äppelpaj serverad med vispad grädde
    En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (170 g): 475 kcal, 50 g kolhydrater, 28 g fett, 3 g protein, 6 g fibrer

Variationstips

Istället för kokosflingor kan man ta havregryn eller krossad corn flakes eller en blandning av dessa.

Hållbarhet och förvaring

Förvara äppelpajen i kylskåp, där håller den sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Saga Nilsson
Min favoritsmulpaj. God smuldeg. Gott med Ingrid Marie äpplen.
Skrivet av Wilhelmina
Hej,

Super bra recepet och lätt att följa klockrent!
Skrivet av Benjamin Lundeqvist
detta är gott.
Svar till Marie Skrivet av Susanne
Ja du kan förvara en gräddad äppelpaj i kylskåp, håller sig minst en vecka. Du kan sedan värma upp den i ugnen. Jag har inte provat själv så jag kan inte lova exakt gradtal och tid men jag skulle rekommendera dig att prova ca 150°C i ca 15 minuter. Skriv gärna och berätta hur det gick om du provar! Frysa äppelpaj går nog också men det har jag aldrig provat så vågar inte säga så mycket om det. Du kan även förvara en ogräddad äppelpaj ett tag i kylen. Lycka till och skriv som sagt gärna och berätta om du provar något av alternativen så lär du mig och alla andra som läser här något! 
Skrivet av Marie
Kan man göra den innan och sätta i kyl eller frys? Vilket är att föredra?
Hur länge och hur många grader värmer man den sen på?
Svar till jaina Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för att du skrev!
Skrivet av jaina
jättebra recept! tydligt och bra det här är min favorit av alla!!
Svar till Sofia Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om äppelpajreceptet!
Skrivet av Sofia
Jätte bra recept! Tydligt och bra!
Skrivet av Kristin
Vill tacka för det supergoda receptet på blåbärspaj.
Pajdegen räckte inte riktigt till locket också (pajformen var nog för stor ) jag dubblade satsen blev perfekt.
Svar till Peter Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Tack för de vänliga orden!
Skrivet av Peter
Tack för en grym sida som är väldigt enkel och tydlig med både text och bilder vilket gör det enkelt och roligt för oss som inte är uppväxta i köket :)
Svar till Jossan Skrivet av Susanne
Ja det gör det! Tack! :)
Skrivet av Jossan
Älskar din sida. Fungerar det bra att byta ut kokos mot havregryn?
Svar till Patricia Skrivet av Susanne
Jag tror det kan bero på för stora äppelbitar eller också att du använder någon sorts äpple som är väldigt hård eller om du använder en liten form så att äppelbitarna ligger i tjocka lager som ger längre gräddningstid. Jag skulle tipsa om att göra äppelpaj på lite lägre temperatur i ugnen prova 175°C och sedan köra den längre tid 30-35-40 minuter kanske, ta ut och känn med en provsticka att äpplena är mjuka, ställ annars in i ugnen igen. Smörj gärna formen med smör så blir det också saftigare. Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det går!
Skrivet av Patricia
Hej! Alltid när jag bakar en äppelpaj så blir resultatet alltid detsamma dvs. äpplena blir för hårda och pajen blir därav inte särskilt ätbar. Vad är det jag gör för fel när jag åtminstonde försöker följa receptet till punkt och pricka? Testade en gång att först göra en kompott av äpplena och sedan lägga dem i en form med smuldegen och då först blev pajen perfekt.

Tack för en bra hemsida! Kram
Svar till Priya Skrivet av Susanne

Kul att höra! :)

Potatismjöl behövs oftast egentligen inte, det är mest till vissa äppelsorter som är lite vattniga det blir bättre då man slipper vätskan på botten.

Skrivet av Priya
gjorde precis pajen och den smakade jätte gott men jag skippa potatismjölet fast det var ändå super
Svar till Tess Skrivet av Susanne
Jo man kan ha ströbröd, det har samma funktion som vetemjöl. Du kan byta ut vetemjöl mot ströbröd helt eller delvis.
Skrivet av Tess
Brukar man inte ha i ströbröd i smulpaj? Vad har det för funktion?
Skrivet av Anonym
Kör utan kokos ^^
Skrivet av Anton och Amanda
Jag och min flickvän har precis ställt in pajen i ugnen, hoppas det smakar!!! :)
Skrivet av sofie
Gud vad goda dom var!!
Skrivet av Albana
Jag älskar era recept1§
Skrivet av Albana
Jag är bara 10 år gammal och det var så lätt. Jag gjorde det själv och min familj blev förvånad. de tyckte att den var övergod. Tack så jättemycket för receptet!!!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl