Äppelpaj - Smulpaj med kokos

Ingredienser:
- ev. ca 1-2 msk smör till att smörja formen
- ca 4 st (ca 300-400 g) äpplen
- ca 1 tsk malen kanel
- ca 2-3 msk strösocker
- ev. ca 1 msk potatismjöl
Smuldeg:
- 1,75 dl vetemjöl
- 1,25 dl kokosflingor
- eller 1,25 dl havregryn
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 100 g smör
Servering:
- ev. 2 dl vispgrädde
- ev. 4 portioner vaniljglass
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
-
Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt sedan smöret, gärna skuret i mindre bitar.
Låt detta stå framme under tiden du gör resten så hinner smöret bli mjukt.
- 100 g smör
- 1,75 dl vetemjöl
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1,25 dl kokosflingor
- eller 1,25 dl havregryn
Vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt. Mjöl, kokos och socker blandat. Smöret skuret i bitar tillsatt. -
Ta fram en ugnsform t.ex. en pajform ca 20 cm i diameter.
Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)
Tips för enkel smörjning: Skär några tunna skivor av smöret och bred ut med en liten slickepott. Snabbt och kladdfritt.
- ev. ca 1-2 msk smör till att smörja formen
Smord form. -
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.
(Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)
- ca 4 st (ca 300-400 g) äpplen
Skalade äpplen. Äppelbitar i pajform. -
Strö över kanel och socker.
Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.
Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.
- ca 1 tsk malen kanel
- ca 2-3 msk strösocker
- ev. ca 1 msk potatismjöl
Äppelbitar med kanel och socker. -
Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.
Smuldegen klar. -
Fördela smuldegen över äpplena.
Smuldegen fördelad över äppelbitarna. -
Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.
Äppelpajen gräddas i ugnen. -
Låt gärna äppelpajen svalna ca 30 minuter eller mer före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.
- ev. 2 dl vispgrädde
- ev. 4 portioner vaniljglass
Färdig äppelpaj. En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Super bra recepet och lätt att följa klockrent!

webmaster
Hur länge och hur många grader värmer man den sen på?

webmaster

webmaster
Pajdegen räckte inte riktigt till locket också (pajformen var nog för stor ) jag dubblade satsen blev perfekt.

webmaster

webmaster

webmaster
Tack för en bra hemsida! Kram

webmaster
Kul att höra! :)
Potatismjöl behövs oftast egentligen inte, det är mest till vissa äppelsorter som är lite vattniga det blir bättre då man slipper vätskan på botten.

webmaster