Äppelpaj - Smulpaj med kokos

En mycket god och enkel äppelpaj - en smulpaj med kokos och kanel i smuldegen som är en mycket god smakkombination! Otroligt god klassisk svensk paj som smakar sött och syrligt, allra godast med syrliga äpplen, samt smuldeg med lite crunch. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass. Måste provas!
Äppelpaj
Tid: 45 min (varav 25 min i ugnen)
4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt grädde eller glass.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka så här:

  1. Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt sedan smöret, gärna skuret i mindre bitar.

    Låt detta stå framme under tiden du gör resten så hinner smöret bli mjukt.

    vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt
    Vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt.
    mjöl, kokos och socker blandat
    Mjöl, kokos och socker blandat.
    smöret skuret i bitar tillsatt
    Smöret skuret i bitar tillsatt.
  2. Ta fram en ugnsform t.ex. en pajform ca 20 cm i diameter.

    Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)

    Tips för enkel smörjning: Skär några tunna skivor av smöret och bred ut med en liten slickepott. Snabbt och kladdfritt.

    • ev. ca 1-2 msk smör till att smörja formen
    smord form
    Smord form.
  3. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    (Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)

    skalade äpplen
    Skalade äpplen.
    äppelbitar i pajform
    Äppelbitar i pajform.
  4. Strö över kanel och socker.

    Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.

    Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.

    äppelbitar med kanel och socker
    Äppelbitar med kanel och socker.
  5. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.

    smuldegen klar
    Smuldegen klar.
  6. Fördela smuldegen över äpplena.

    smuldegen fördelad över äppelbitarna
    Smuldegen fördelad över äppelbitarna.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.

    äppelpaj gräddas i ugnen
    Äppelpajen gräddas i ugnen.
  8. Låt gärna äppelpajen svalna ca 30 minuter eller mer före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

    färdig äppelpaj
    Färdig äppelpaj.
    en bit äppelpaj serverad med vispad grädde
    En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (170 g): 475 kalorier, 50 g kolhydrater, 28 g fett, 3 g protein, 6 g fibrer

Variationstips

Istället för kokosflingor kan man ta havregryn eller krossad corn flakes eller en blandning av dessa.

Hållbarhet och förvaring

Förvara äppelpajen i kylskåp, där håller den sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Wilhelmina
Hej,

Super bra recepet och lätt att följa klockrent!
Skrivet av Benjamin Lundeqvist
detta är gott.
Svar till Marie Skrivet av Susanne
Ja du kan förvara en gräddad äppelpaj i kylskåp, håller sig minst en vecka. Du kan sedan värma upp den i ugnen. Jag har inte provat själv så jag kan inte lova exakt gradtal och tid men jag skulle rekommendera dig att prova ca 150°C i ca 15 minuter. Skriv gärna och berätta hur det gick om du provar! Frysa äppelpaj går nog också men det har jag aldrig provat så vågar inte säga så mycket om det. Du kan även förvara en ogräddad äppelpaj ett tag i kylen. Lycka till och skriv som sagt gärna och berätta om du provar något av alternativen så lär du mig och alla andra som läser här något! 
Skrivet av Marie
Kan man göra den innan och sätta i kyl eller frys? Vilket är att föredra?
Hur länge och hur många grader värmer man den sen på?
Svar till jaina Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för att du skrev!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest