Korvgratäng

Korvgratäng är ett gott och enkelt recept med falukorv, broccoli och en enkel ostsås. Ostsås kan köpas färdig om man vill spara tid men är förstås godast hemgjord.
Korvgratäng
Tid: 20 min
4-6 portioner

Ingredienser:

Ostsås:

Utrustning:

  • 1 st ugnsform där broccoli och falukorv får plats
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250ºC. Skär broccolin i mindre bitar.

    (Om du vill ha t.ex. kokt ris, bulgur eller pasta så kan det vara läge att börja koka det.)

    broccoli i bitar
    Broccoli i bitar.
  2. Koka upp vatten med lite salt i och koka broccolin ett par minuter.

    (Om du använder stambitarna så koka dessa först ca 3 minuter innan du tillsätter resten och kokar ytterligare ett par minuter.)

    Lägg broccolibitarna i en ugnssäker form.

    stambitar av broccoli kokas
    Stambitar av broccoli kokas.
    broccolin kokar
    Broccolin kokar.
    kokt broccoli i ugnsform
    Kokt broccoli i ugnsform.
  3. Skär falukorven i mindre bitar. Lägg dem ovanpå broccolin.

    falukorv i bitar
    Falukorv i bitar.
    korv läggs på broccolin
    Korv läggs på broccolin.
  4. Ostsås:

  5. Riv osten om du inte köpt färdigriven, dock är riktig ost man river själv oftast betydligt godare så jag rekommenderar det i första hand, t.ex. Prästost.

    • ca 125 g (ca 5 dl) riven ost
    riven ost
    Riven ost.
  6. Mät upp vetemjöl och häll på grädden och vispa ut till en jämn smet utan mjölklumpar.

    vetemjöl i såskastrull
    Vetemjöl i såskastrull.
    mjöl utvispat med grädde
    Mjöl utvispat med grädde.
  7. Vispa i mjölken. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

    vispa i mjölk
    Vispa i mjölk. Koka upp.
  8. Vispa ner osten så den smälter.

    riven osten vispas ner
    Riven osten vispas ner.
  9. Smaka av med salt och peppar.

    salt och peppar tillsatt
    Salt och peppar tillsatt.
    färdig ostsås
    Färdig ostsås.
  10. Häll ostsåsen över broccoli och falukorv.

    ostsåsen hälls över korv och broccoli
    Ostsåsen hälls över korv och broccoli.
  11. Ställ in i övre delen av ugnen i 250°C i ca 10 minuter.

    korvgratäng i ugnen
    Korvgratäng i ugnen.
  12. Servera gärna med kokt ris, bulgur eller pasta.

    korvgratäng serverad
    Korvgratäng serverad.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (328 g): 580 kalorier, 16 g kolhydrater, 46 g fett, 24 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Planeringstips

Ostsås kan köpas färdig om man vill spara tid.

Hållbarhet och förvaring

Korvgratängen håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Josefine
Riktigt god gratäng! Blev förvånad över att en sån enkel rätt ändå kunde bli så god. 10/10 från mig och sambon :D
Skrivet av Helena kraft
Jättegott 😋
Svar till monica Skrivet av Susanne
Tack så mycket!
Skrivet av monica
mumsig mat du gör. gööörgott
Svar till Lennart Öberg Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och att du gillar min receptsajt! :) Kul också med olika variationer, tack för att du delar med dig!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest