Recepten.se – Recept> Lunch> Korvgratäng

Korvgratäng

Korvgratäng är ett gott och enkelt recept med falukorv, broccoli och en enkel ostsås. Ostsås kan köpas färdig om man vill spara tid men är förstås godast hemgjord.
Korvgratäng
Enkelt recept på falukorv med broccoli och ostsås.
Skriv ut   Mejla
Tid: 20 min
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser:

Ostsås:

Utrustning:

  • 1 st ugnsform där broccoli och falukorv får plats

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250ºC. Skär broccolin i mindre bitar.

    (Om du vill ha t.ex. kokt ris, bulgur eller pasta så kan det vara läge att börja koka det.)

    broccoli i bitar
    Broccoli i bitar.
  2. Koka upp vatten med lite salt i och koka broccolin ett par minuter.

    (Om du använder stambitarna så koka dessa först ca 3 minuter innan du tillsätter resten och kokar ytterligare ett par minuter.)

    Lägg broccolibitarna i en ugnssäker form.

    stambitar av broccoli kokas
    Stambitar av broccoli kokas.
    broccolin kokar
    Broccolin kokar.
    kokt broccoli i ugnsform
    Kokt broccoli i ugnsform.
  3. Skär falukorven i mindre bitar. Lägg dem ovanpå broccolin.

    falukorv i bitar
    Falukorv i bitar.
    korv läggs på broccolin
    Korv läggs på broccolin.
  4. Ostsås:

  5. Riv osten om du inte köpt färdigriven, dock är riktig ost man river själv oftast betydligt godare så jag rekommenderar det i första hand, t.ex. Prästost.

    • ca 125 g (ca 5 dl) riven ost
    riven ost
    Riven ost.
  6. Mät upp vetemjöl och häll på grädden och vispa ut till en jämn smet utan mjölklumpar.

    vetemjöl i såskastrull
    Vetemjöl i såskastrull.
    mjöl utvispat med grädde
    Mjöl utvispat med grädde.
  7. Vispa i mjölken. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

    vispa i mjölk
    Vispa i mjölk. Koka upp.
  8. Vispa ner osten så den smälter.

    riven osten vispas ner
    Riven osten vispas ner.
  9. Smaka av med salt och peppar.

    salt och peppar tillsatt
    Salt och peppar tillsatt.
    färdig ostsås
    Färdig ostsås.
  10. Häll ostsåsen över broccoli och falukorv.

    ostsåsen hälls över korv och broccoli
    Ostsåsen hälls över korv och broccoli.
  11. Ställ in i övre delen av ugnen i 250°C i ca 10 minuter.

    korvgratäng i ugnen
    Korvgratäng i ugnen.
  12. Servera gärna med kokt ris, bulgur eller pasta.

    korvgratäng serverad
    Korvgratäng serverad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (328 g): 580 kcal, 16 g kolhydrater, 46 g fett, 24 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Planeringstips

Ostsås kan köpas färdig om man vill spara tid.

Hållbarhet och förvaring

Korvgratängen håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Josefine
Riktigt god gratäng! Blev förvånad över att en sån enkel rätt ändå kunde bli så god. 10/10 från mig och sambon :D
Skrivet av Helena kraft
Jättegott 😋
Svar till monica Skrivet av Susanne
Tack så mycket!
Skrivet av monica
mumsig mat du gör. gööörgott
Svar till Lennart Öberg Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och att du gillar min receptsajt! :) Kul också med olika variationer, tack för att du delar med dig!
Skrivet av Lennart Öberg
Hej Susanne,
Tack för receptet på korvgratängen. Hade ingen brocolli men använde tomat och gul lök istället. Toppen gott.
Tack också för en mycket bra och användarvänlig site !!
Hälsning,
Lennart
Svar till Konstantina Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Konstantina
Jätte gott med penne, imponerade familjen på middagen. Dock tog det ca 20 min att grädda i ugnen!
Skrivet av Martina
Jättegott! gjorde med squash också
Skrivet av Pernilla
Super gott och enkelt!
Skrivet av Marcowitz
Först korven och sen penne i ena änden av formen och broccoli i den andra så alla kan välja. Kelda Four Cheeses gör rätten ännu mumsigare!
Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Kolla receptet på lasagne, men gör en mindre sats. Mjölk kan helt eller delvis bytas ut mot grädde av valfri fetthalt.
Skrivet av Linda
Hur gör man en egen ostsås?
Skrivet av Anders
Koka broccolin utan lock så behåller den fina gröna färgen
Skrivet av Annica
5 stjärnor av 5 möjliga!!
Så enkelt men ändå SÅ GOTT!
Gör egen ostsås och ungefär dubbelt så mycket, blir kanonbra! Brukar servera med ris eller pasta till.
Skrivet av Anneli
Enkelt och gott.. Ris eller makaroner till.. Blir bra..
Skrivet av Linda
Man kan även koka makaroner och lägga med tillsammans och så får man hela middagen i ett!!
Skrivet av Anna
otroligt gott, barnen älskar det!
Skrivet av Sara
Mycket god och enkel mat, i like it
Skrivet av Anna och Henrik
Mycket god och enkel mat, vi slängde i lite vitlök samt vanlig gul lök mycket gott.
Skrivet av Anneli
Så snabbt och sååå gott, favorit för hela familjen!
Skrivet av Yngve
Jag använde kycklingkorv och det blev inte för salt, det blev jättegott.
Skrivet av Ulrika
Maträtten var gott, men den var lite för salt. Kan bero på falukorven jag använde. Jätte bra grundrecept! Man skulle kunna använda kassler i stället för korven och man kan krydda med lite Dragon så blir det supermums!
Skrivet av mariitta
JÄTTEGOTT OCH DET GÅR FORT ATT LAGA DEN.
Skrivet av mia.
Håller på att fixa den i ugnen nu.. ska se om det blir bra, :ungarna och gubben sa NEJ snälla måste vi äta den där gröna saken.. hmmm. men nu när det börjar att lukta säger ungarna mummmms det luktar gott. har lagt i fulkornspasta skruvar få se.. =0)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl