Knäckig äppelpaj

Ingredienser:
Pajdeg:
- 125 g smör
- 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
Fyllning:
- 4 st äpplen
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl grädde
- 1 tsk kanel
- 100 g mandelspån
Serveringsförslag:
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- eller ev. 6-8 portioner vaniljglass
- eller ev. 6-8 portioner kanelglass
- eller ev. ca 3-5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st pajform ca 20 cm i diameter
-
Mät upp smöret i en kastrull. Smält det på spisen på medelvärme. När drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.
- 125 g smör
Hälften av smöret smält. Smält smör. -
Tillsätt havregryn, strösocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.
- 1 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
Havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt. Pajdegen klar. -
Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter. Använd baksidan av en sked, så går det snabbt, tar ca 1 minut och dessutom kladdfritt.
Pajdegen uttryckt i pajformen. -
Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 200°C i ca 10 min, den ska få lite antydan till färg.
Låt pajskalet svalna, gör fyllningen under tiden.
Pajskalet i ugnen. Färdiggräddat pajskal. -
Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela äppelklyftorna i pajskalet.
- 4 st äpplen
Äppelklyftor i pajskalet. -
Mät upp smöret till fyllningen i en kastrull (går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan.)
Smält smöret på medelvärme tills drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen och rör tills allt smör smält.
- 100 g smör
Smält smör till fyllningen. -
Tillsätt strösocker och vetemjöl och rör eller vispa för hand till en jämn smet.
- 2 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
Strösocker och vetemjöl tillsatt. Smör, socker, mjöl blandat. -
Vispa ner grädden.
Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.
Låt såsen sjuda några minuter.
- 3 dl grädde
Grädden ivispad. Såsen sjuder. -
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanel och mandelspån.
Vispa så det blir blandat.
- 1 tsk kanel
- 100 g mandelspån
Kanel och mandelspån tillsatt. Såsen till fyllningen klar. -
Häll såsen till fyllningen över äppelbitarna i pajskalet.
Ogräddad knäckäppelpaj. -
Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Knäckäppelpajen ska få fin gyllenbrun färg.
Låt pajen svalna 10-30 minuter före servering.
Servera med t.ex. vaniljsås, vaniljglass, kanelglass eller vispad grädde.
- Serveringsförslag:
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- eller ev. 6-8 portioner vaniljglass
- eller ev. 6-8 portioner kanelglass
- eller ev. ca 3-5 dl vispgrädde
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
Knäckäppelpajen i ugnen. Färdiggräddad knäckäppelpaj. - Serveringsförslag:
Pajdeg:
Fyllning:
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
Är den fortfarande knäckig då? Hur förvaras den till den ska serveras i kyl el. källarsval.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Detta var min första äpplepaj och lär inte bli den sista. Var en succé bland gästerna!!
Du har inte ett recept på jordgubbscheesecake med jordgubbar på toppen i gelatin lr så? Letat men hittar inget.. finns på kafféer men vill gärna kunna göra en själv. Vill gärna ha tips om du vet hur man kan kombinera ihop till en!
Jättebra sida du har!!
Kom ihåg att använda pajform med hög kant, de vanliga räcker inte till, det rinner över i ugnen och det är inte roligt.

webmaster
Ok. Tack så mycket för att du delade med dig!
Har du testat Toscapaj med hallon och blåbär ? Den är riktigt god!

webmaster
kan man använda andra bär oxå? (Hallon, blåbär, päron vinbär m.m.)
Smakar likadant tycker iafall jag :)
Supergod godare än förra gången vart betyget hemma =)
En av de bästa pajerna jag har ätit...

webmaster