Recepten.se – Recept> Efterrätter> Knäckäppelpaj

Knäckig äppelpaj

Den här knäckiga äppelpajen är en himmelskt god äppelpaj med knäcktäcke. Otroligt god och superenkel pajdeg som man bara rör ihop och trycker ut med en sked. Ljuvligt god fyllning som även den är enkel och går snabbt att göra.
knäckig äppelpaj serverad
Himmelskt god knäckig äppelpaj serverad med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Serveringsförslag:

Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret i en kastrull. Smält det på spisen på medelvärme. När drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.

    hälften av smöret smält
    Hälften av smöret smält.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Tillsätt havregryn, strösocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.

    havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt
    Havregryn, strösocker, vetemjöl tillsatt.
    pajdegen klar
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter. Använd baksidan av en sked, så går det snabbt, tar ca 1 minut och dessutom kladdfritt.

    pajdegen uttryckt i pajformen
    Pajdegen uttryckt i pajformen.
  4. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 200°C i ca 10 min, den ska få lite antydan till färg.

    Låt pajskalet svalna, gör fyllningen under tiden.

    pajskalet i ugnen
    Pajskalet i ugnen.
    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  5. Fyllning:

  6. Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela äppelklyftorna i pajskalet.

    äppelklyftor i pajskalet
    Äppelklyftor i pajskalet.
  7. Mät upp smöret till fyllningen i en kastrull (går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan.)

    Smält smöret på medelvärme tills drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen och rör tills allt smör smält.

    smält smör till fyllningen
    Smält smör till fyllningen.
  8. Tillsätt strösocker och vetemjöl och rör eller vispa för hand till en jämn smet.

    strösocker och vetemjöl tillsatt
    Strösocker och vetemjöl tillsatt.
    smör, socker, mjöl blandat
    Smör, socker, mjöl blandat.
  9. Vispa ner grädden.

    Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.

    Låt såsen sjuda några minuter.

    grädden ivispad
    Grädden ivispad.
    såsen sjuder
    Såsen sjuder.
  10. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanel och mandelspån.

    Vispa så det blir blandat.

    kanel och mandelspån tillsatt
    Kanel och mandelspån tillsatt.
    såsen till fyllningen klar
    Såsen till fyllningen klar.
  11. Häll såsen till fyllningen över äppelbitarna i pajskalet.

    ogräddad knäckäppelpaj
    Ogräddad knäckäppelpaj.
  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Knäckäppelpajen ska få fin gyllenbrun färg.

    Låt pajen svalna 10-30 minuter före servering.

    Servera med t.ex. vaniljsås, vaniljglass, kanelglass eller vispad grädde.

    knäckäppelpajen i ugnen
    Knäckäppelpajen i ugnen.
    färdiggräddad knäckäppelpaj
    Färdiggräddad knäckäppelpaj.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (197 g): 664 kcal, 58 g kolhydrater, 45 g fett, 6 g protein, 3 g fibrer

Serveringstips

Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven knäckäppelpaj håller sig minst en vecka i kylskåp. Kan även frysas och där håller den sig minst 3 månader. Men pajen är godast nygräddad.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Besim I
"..går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan" nu snackar vi!
Skrivet av Lotta Selen
Hej, hur hanterar/förvarar man knäckig paj så att den behåller knäckigheten?
Skrivet av Thord S Öhammar
It tastes like shit. But you can live on it. Skojat!!! Den var jättegod. Lätt att följa receptet :)
Skrivet av Marie
I have made this recipe a few times already and we all absolutely love it
Skrivet av Gunilla
Hej, går det att göra den en kväll innan den ska bjudas på?
Är den fortfarande knäckig då? Hur förvaras den till den ska serveras i kyl el. källarsval.
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning steg för steg.
Svar till Birgitta Skrivet av Susanne
Man kan förstås minska lite på socker och kanel om man vill det.
Skrivet av Birgitta
Lite för söt och för mycket kanel men pajbotten var perfekt.
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Sara
Godaste paj jag ätit! Mums :).
Svar till Mahlin Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den här äppelpajen! Har tyvärr inget recept på jordgubbscheesecake - än iaf. Men låter gott! :)
Skrivet av Mahlin
En riktigt god och enkel äppelpaj.
Detta var min första äpplepaj och lär inte bli den sista. Var en succé bland gästerna!!

Du har inte ett recept på jordgubbscheesecake med jordgubbar på toppen i gelatin lr så? Letat men hittar inget.. finns på kafféer men vill gärna kunna göra en själv. Vill gärna ha tips om du vet hur man kan kombinera ihop till en!
Jättebra sida du har!!
Skrivet av liljana
Detta är världens godaste paj.
Kom ihåg att använda pajform med hög kant, de vanliga räcker inte till, det rinner över i ugnen och det är inte roligt.
Skrivet av Jessica
Hade inte mandelspån hemma så jag tog kokos istället, blev mycket gott så oxå.
Svar till Anna J Skrivet av Susanne

Ok. Tack så mycket för att du delade med dig!

Har du testat Toscapaj med hallon och blåbär ? Den är riktigt god!

Svar till Susanne Skrivet av Anna J
Hej, nu har jag testat med blåbär och det var tyvärr ingen jättehit :-( Det bör nog vara fruktbitar ist. för bär. Det blev lite FÖR "såsigt". Tror mer på äpple, päron och d.l kommer mer till sin rätt.
Svar till Anna J Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra! Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Anna J
Hej,

kan man använda andra bär oxå? (Hallon, blåbär, päron vinbär m.m.)
Svar till Marie Skrivet av Sofie
Jorå de går att äta den efter 2 dagar...
Smakar likadant tycker iafall jag :)
Supergod godare än förra gången vart betyget hemma =)
En av de bästa pajerna jag har ätit...
Skrivet av Marie
Låter gott! Men undrar hur det är med hållbarheten eftersom jag behöver laga den två dagar i förväg. Nån som vet hur den smakar efter två dagar? Kan man fortfarande bjuda sina gäster på den då?
Skrivet av annika
sååå god den var :) som äpplepaj med smak av julknäck! Riktigt gott. och så lätt det var hade inga problem alls, jätte bra skrivet är receptet, lätt att följa :)
Skrivet av Susanne
Svar till fia: Det går bra med vilken grädde man vill dock rekommenderas vispgrädde med tanke på vad matlagningsgrädde innehåller (kolla innehållsförteckningen). Jag har därför helt slutat köpa matlagningsgrädde. Vill man ha lägre fetthalt så kan man blanda vispgrädde med mjölk eller vatten.
Skrivet av fia
Är det vispgrädde eller matlagningsgrädde som används i fyllningen?
Skrivet av Fanny
Godaste jag ätit!!
Skrivet av elvy andersson
alldeles för söt minska sockermängden till hälften
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl