Pizza med pizzadeg med jäst

Gör god och äkta pizzadeg med jäst enkelt med detta recept.
pizzadeg pizza
Tid: 1 ½ - 2 timmar, varav ½ - 1 timme jäsning
4 portioner

Ingredienser:

Pizzadeg:

Ev: Fyllning 1: Kebab:

Ev: Fyllning 2: Hawaii special:

Ev: Fyllning 3: Skaldjur:

Ev: Fyllning 4: Zucchini och tomat (vegetarisk):

Glutenfritt - Byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix.
Vegetariskt - Välj en vegetarisk fyllning.

Utrustning:

Ugn:

  • 225-250 °C i mitten av ugnen i 10-15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör pizzadeg med jäst så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.

Lägg på någon fyllning (se förslag i receptet) och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

pizza med pizzadeg med jäst steg 1-3
OBS! På dessa bilder gör jag 3 satser pizzadeg, så om du bara gör en sats så blir inte din deg lika stor. 1. Smula ner jästen. 2. Värm vattnet till 37°C. 3. Lös upp jästen i lite av vattnet.
pizza med pizzadeg med jäst steg 4-6
4. Häll på resten av vattnet. 5. Tillsätt olja. 6. Tillsätt salt och blanda.
pizza med pizzadeg med jäst steg 7-9
7. Mät upp mjölet. Använd gärna litermått. 8. Tillsätt lite av mjölet i taget till degen. 9. Arbeta ihop till en deg med maskin eller för hand.
pizza med pizzadeg med jäst steg 10-12
10. Låt degen jäsa till dubbel storlek. 11. Den färdigjästa degen (3 satser på bilden). 12. Ta upp degen på bakbord och knåda den. Kavla sedan ut till tunna pizzor. Med tre satser deg så blev det 8 plåtar för mig.
pizza tomatsås
13. Kavla ut degen tunt på plåtar. Formen behöver inte vara så snygg - pizzan blir lika god ändå. 14. Bred ut tomatsås över hela pizzan. Var noga med att breda ut såsen ordentligt i kanterna. Samma sak med fyllningen - ta inte mindre fyllning på kanterna för då kommer kanten bli bränd.
skaldjurspizza och pizza med zucchini
Lägg på den fyllning du önskar. Här är två exempel: 15. Skaldjurspizza med räkor, musslor, champinjoner och paprika. 16. Pizza med zucchini, champinjoner, röd lök och körsbärstomater.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (189 g): 467 kalorier, 82 g kolhydrater, 9 g fett, 11 g protein, 5 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

GI Tips

Använd dinkelmjöl.

Hållbarhet och förvaring

Färdig pizza går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Bella
Hej! Super bra recept 😊då så jästen min det över skålen så lite lång jäs tid kanske men det funkade hur bra som helst en då 😂😂
Skrivet av Alexandra Karlström
Blev torr och tråkig deg trots 2 försök
Svar till Marcus Skrivet av Susanne
Roligt att höra! 😊👍Tack för att du skrev! 💕
Skrivet av Marcus
Det bästa receptet på pizzadeg jag har hittat online. Kör numer bara efter det här.
Svar till Ana Skrivet av Susanne
Hej det verkar konstigt om du bara behövde 10 dl mjöl till dubbel sats. Om det var det du menade?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest