En mycket god och enkel vegetarisk gratäng från det franska köket. Servera den gärna till kött eller fågel eller på buffébordet. Gratängen är även utmärkt för den som följer dieter som GI och LCHF. Gör gärna dubbel sats!
200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skär aubergine i tunna skivor. Stek dem i en upphettad stekpanna med olivolja. De ska suga upp en del olja och få lite färg. Lägg över skivorna efter hand i ugnsformen och salta och peppra.
Under tiden du steker aubergineskivorna, skär zucchini och tomater i tunna skivor. Lägg över dem i ugnsformen tillsammans med aubergineskivorna. Blanda skivorna med varandra så det blir jämnt fördelat.
Om du inte vill äta vegetariskt så passar denna rätt väldigt bra till kött eller kyckling.
LCHF Tips
Servera med en köttbit.
Tips för att undvika tillsatser
Fri från tillsatser förutom osten.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig i kylskåp ca 5 dygn.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Alexandra Birk
Tack för fina recept ! Jag gör ofta halva auberginer i ugnen som jag penslar med olivolja och salto peppar. serverar alltid tillsammans "Thehina" som är en sesampasta från MÖ!
webmaster
Svar till
Sofie
️ Skrivet av Susanne
Nej jag tycker nog inte man behöver extra sås, det blir ju ganska saftigt med auberginer, tomater och zucchini men om man ändå vill ha sås så tror jag att den här vitlökssåsen skulle passa bra. Den är enkel att göra också.
️ Skrivet av Sofie
Jag gissar att man inte behöver extra sås till rätten då gratängen är tillräckligt saftig eller vad skulle du tipsa om i så fall? Tänkte tillaga stekt kyckling nämligen.
webmaster
Svar till
Lena
️ Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Ja jag försöker alltid skriva ner mängder på allt. Jag ska göra det på det här receptet också nästa gång jag gör det. Men utgå från en halv till en tesked salt och ett kryddmått peppar. Kul att du gillar recepten.se :)
️ Skrivet av Lena
Recepten.se är mitt förstahandsval när jag ska laga mat, främst för att det ofta finns angivet ungefär hur mycket salt och peppar som kan vara lämpligt, det är tyvärr inte många receptsajter som har den informationen. Är man som jag osäker i köket är det guld värt att få stöd i kryddningen. Men jag saknar dessa uppgifter i det här receptet. Ungefär hur mycket salt och peppar föreslår du?