Lättrimmad ugnsbakad lax

Ingredienser:
- ca 1 kg laxfilé
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- 2 krm vitpeppar gärna nymald
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk pressad citron
- 2 krm malen svartpeppar
- eller 2 krm malen vitpeppar
- 1,5-2 dl klippt dill
Garnering:
Utrustning:
- 1 st ugnsform som laxen får plats i
-
rivjärn
eller köksmaskin med rivtillsats
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
-
Lägg laxfilén i en ugnsform som är ungefär lika stor som laxfilén.
- ca 1 kg laxfilé
Laxfilé. -
Blanda salt, strösocker och vitpeppar. Häll det över laxen och gnid in med baksidan av en sked så det fördelar sig jämnt på laxen och kryddorna smälter in i laxen.
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- 2 krm vitpeppar gärna nymald
Salt, socker, vitpeppar. Gnid in med baksidan av en sked. Jämnt fördelat och kryddorna smälter. -
Låt stå ca 3 timmar i kylskåp.
-
Skölj snabbt av laxen med kallt vatten och häll bort vätskan i ugnsformen.
(Tänk på att bara snabbt skölja laxen, den ska inte tvättas grundligt för vi vill ha lite salt- och pepparsmak kvar.)
Skölj av laxen. -
Blanda grädde, citronsaft, svartpeppar och dillen som du sköljer och klipper i mindre delar.
Häll över laxen.
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk pressad citron
- 2 krm malen svartpeppar
- eller 2 krm malen vitpeppar
- 1,5-2 dl klippt dill
Grädde, citronsaft, svartpeppar och dill. Använd gärna en sked när du blandar för annars fastnar lätt dillen i vispen. -
Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.
-
Riv under tiden pepparrot. Använd rivjärn och riv för hand eller använd en köksmaskin med rivtillsats.
Klipp dillen till serveringen.
Riv pepparrot för hand på rivjärn... ...eller använd köksmaskin, på bilden är min assistent med grönsaksskärare. -
Ta ut laxen ur ugnen och strö över riven pepparrot och dill. Servera!
Laxen direkt från ugnen. Garnera med dill och riven pepparrot. Laxen serverad med kokt bulgur och kokta haricots verts och sockerärtor.
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
Menar du att man ska skölja av laxen över ugnsformen, eller att man bara häller av vattnet från laxen i formen?
Mvh Axel