Lättrimmad ugnsbakad lax

Recept på en riktigt god och lyxig varmrätt med lax. Lättrimmad lax med en riktigt god sås och sedan toppad med pepparrot. Mmmm...
lättrimmad ugnsbakad lax
Tid: 1 timme + 3 timmar i kylskåp
6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Lägg laxfilén i en ugnsform som är ungefär lika stor som laxfilén.

    instruktion steg 1 lättrimmad ugnsbakad lax
    Laxfilé.
  2. Blanda salt, strösocker och vitpeppar. Häll det över laxen och gnid in med baksidan av en sked så det fördelar sig jämnt på laxen och kryddorna smälter in i laxen.

    instruktion steg 2.1 lättrimmad ugnsbakad lax
    Salt, socker, vitpeppar.
    instruktion steg 2.2 lättrimmad ugnsbakad lax
    Gnid in med baksidan av en sked.
    instruktion steg 2.3 lättrimmad ugnsbakad lax
    Jämnt fördelat och kryddorna smälter.
  3. Låt stå ca 3 timmar i kylskåp.

  4. Skölj snabbt av laxen med kallt vatten och häll bort vätskan i ugnsformen.

    (Tänk på att bara snabbt skölja laxen, den ska inte tvättas grundligt för vi vill ha lite salt- och pepparsmak kvar.)

    instruktion steg 4 lättrimmad ugnsbakad lax
    Skölj av laxen.
  5. Blanda grädde, citronsaft, svartpeppar och dillen som du sköljer och klipper i mindre delar.

    Häll över laxen.

    instruktion steg 5.1 lättrimmad ugnsbakad lax
    Grädde, citronsaft, svartpeppar och dill.
    instruktion steg 5.2 lättrimmad ugnsbakad lax
    Använd gärna en sked när du blandar för annars fastnar lätt dillen i vispen.
  6. Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.

  7. Riv under tiden pepparrot. Använd rivjärn och riv för hand eller använd en köksmaskin med rivtillsats.

    Klipp dillen till serveringen.

    instruktion steg 7.1 lättrimmad ugnsbakad lax
    Riv pepparrot för hand på rivjärn...
    instruktion steg 7.2 lättrimmad ugnsbakad lax
    ...eller använd köksmaskin, på bilden är min assistent med grönsaksskärare.
  8. Ta ut laxen ur ugnen och strö över riven pepparrot och dill. Servera!

    instruktion steg 8.1 lättrimmad ugnsbakad lax
    Laxen direkt från ugnen.
    instruktion steg 8.2 lättrimmad ugnsbakad lax
    Garnera med dill och riven pepparrot.
    instruktion steg 8.3 lättrimmad ugnsbakad lax
    Laxen serverad med kokt bulgur och kokta haricots verts och sockerärtor.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (263 g): 644 kalorier, 6 g kolhydrater, 53 g fett, 36 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med kokt ris eller bulgur samt goda grönsaker, gärna kokta haricots verts och sockerärtor.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Birgitta Sjö
Gjorde lättrimmad Lax i ung till gäster och det blev mycket uppskattat. Tog dock bara hälften av pepparroten och tog den då i såsen som hälldes på. Nu har jag samma i ugn till nya gäster i morgon dock på ryggbitar av torsk. Jag rimmade den inte innan utan torskbitarna ligger direkt i formen. Skall garnera med färska skalade räkor och dill. Hoppas det blir gott!
Skrivet av Selma
Mycket god mat som jag har lagat flera gånger till mina gäster.
Skrivet av Axel
Hej!
Menar du att man ska skölja av laxen över ugnsformen, eller att man bara häller av vattnet från laxen i formen?

Mvh Axel

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest