Recepten.se – Recept> Mjöl och gryn> Potatismjöl

Potatismjöl

potatismjöl
Potatismjöl

Potatismjöl är potatisstärkelse. Det ser ut som ett vitt pulver som kan användas som redning till såser, soppor och kräm. Det används också för att strö över bär och frukt i paj för att suga upp fruktsaften.

En redning med potatismjöl gör man genom att röra ut potatismjöl i lite vatten och hälla i det under vispning i t.ex. kräm. Direkt när man ser bubblan när det kokat upp så är krämen klar.

Potatismjöl är glutenfritt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av potatismjöl.

Energi: 334 kcal
Kolhydrater: 81 g
Protein: 1 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Engelskt namn:

potato starch, potato flour

Finns i affären:

Oftast bland bakgrejer.

GI tips:

Potatismjöl är potatistärkelse och det har mycket högt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur.

Näringsvärdestips:

Innehåll per 100 g: 80.6 g kolhydrater, 16 g vatten, 1 g protein, 0 g fett. Mineraler: fosfor 7 mg, järn 0.5 mg, kalcium 20 mg, kalium 15 mg, magnesium 5 mg, natrium 8 mg, zink 0.3 mg

Ersätt med:

Maizena (majsstärkelse), arrowrot. I England: cornflour.

Vad väger potatismjöl?

Måttomvandla potatismjöl mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Pernilla Birkholt Skrivet av Susanne
Ibland kan man ersätta vetemjöl med potatismjöl men oftast inte. Det är möjligt att man kan göra en tuppkaka på potatismjöl, jag tror att det går men jag har inte provat så jag vågar inte lova något.
Skrivet av Pernilla Birkholt
Kan jag använda potatismjöl och ersätta vetemjöl med det?
Kan jag göra en tuppkaka på potatismjöl?
Svar till Ros-marie Nilsson Skrivet av Susanne
Intressant, tack!
Skrivet av Ros-marie Nilsson
Riv potatisen fint. Lägg i en stor skål med vatten. Rör runt då och då tills all stärkelse fällts ut. Ta upp den rivna potatisen med hålslev eller sil. Låt vätskan sedimentera. Häll bort vattnet försiktigt. Stärkelsen är kvar i botten. Låt den lufttorka. Potatismjölet är klart.
Svar till Kath Skrivet av Susanne
Jag har tyvärr ingen direktkontakt med livsmedelsproducenter. Så om du vill framföra detta till de som tillverkar potatismjölet så måste du själv kontakta dem. Jag håller med dig om att potatismjöl är en bra och ren produkt!
Skrivet av Kath
Skulle du kunna framföra ett stort tack för en produkt som är helt utan kontamination från spannmål, mjölkprotein och sojaprotein?
Det är så ovanligt i dagens Sverige att finna någon produkt som vi allergiker med svåra allergier kan använda, att man skulle vilja ge en medalj till de producenter med originalprodukter som finns kvar på marknaden!
Vad de än gör där med tillverkningsprocessen, så hoppas jag att de aldrig någonsin får för sig att utöka sitt sortiment med någonting som kan innehålla någon form av spannmål(sprotein), mjölkprotein eller sojaprotein.
Det är så många producenter som fått för sig att utöka sina sortiment för att tjäna mer pengar - och då försvinner allt det som är bra med deras produkter ... och flera av dessa har istället (nästan) gått i konkurs pga. oförstånd, girighet och fel antaganden.
Låt ingen få förstöra detta potatismjöl med kontaminering!
Snälla - framför mitt (och mångas med mig) varmaste tack för en utmärkt produkt!
Svar till anna Skrivet av Susanne
Man köper det i affären. Tror inte att någon gör eget potatismjöl.
Skrivet av anna
Hur gör man potatismjölet då????
Svar till christine Skrivet av Susanne

Ja du ska nog byta mot samma mängd. Jag vågar dock inte ge några garantier för att det alltid fungerar att byta maizena mot potatismjöl, särskilt inte när det är så stora mängder.

Skriv gärna igen om du provar hur det blev och vilket recept det är. Hoppas det går bra!

Skrivet av christine
hej, jag har inget maizena hemma så jag måste ersätta 1,5 dl maizena med potatismjöl. så hur mycket potatismjöl borde jag använda? ska jag ta 1,5 dl potatismjöl? snälla svara så snabbt som möjligt, tack :)