Recepten.se – Recept> Efterrätter> Budapestrulle

Budapestrulle

Budapestrulle är ett klassikt och gott bakverk. En rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor (eller bär).
budapestrulle
Budapestrulle fylld med vispad grädde och mandarinklyftor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 20 min i ugnen.
Mängd: 1 rulltårta räcker till 8-10 personer

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Baka budapestrulle så här:

  1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)

    Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

    äggvitor i vispskål
    Äggvitor i vispskål.
    fast äggviteskum
    Fast äggviteskum.
    lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet
    Lite strösocker i taget vispas i äggviteskummet.
    fast marängsmet
    Fast marängsmet.
  2. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.

    hasselnötter i matberedare
    Hasselnötter i matberedare.
    fint mixade hasselnötter
    Fint mixade hasselnötter.
  3. Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.

    Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.

    mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten
    Mixade hasselnötter och potatsmjöl tillsatt till marängsmeten.
    nötmarängsmet
    Nötmarängsmet.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.

    När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).

    (Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)

    nötmarängsmeten utbredd
    Nötmarängsmeten utbredd.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

    nötmarängen gräddas i ugnen
    Nötmarängen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad nötmaräng
    Färdiggräddad nötmaräng.
  6. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.

    Låt svalna helt under bakhandduk.

    Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.

    nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper
    Nötmarängen uppstjälpt på bakplåtspapper.
    bakplåtspapper borttaget
    Bakplåtspapper borttaget.
  7. Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.

    Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.

    vispad grädde utbredd på nötmarängen
    Vispad grädde utbredd på nötmarängen.
    mandarinklyftor fördelade
    Mandarinklyftor fördelade.
  8. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.

    budapestrullen rullas ihop
    Budapestrullen rullas ihop.
    budapestrullen ihoprullad
    Budapestrullen ihoprullad.
  9. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.

    Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.

    smält choklad i liten skål
    Smält choklad i liten skål.
    budapestrulle med choklad
    Budapestrulle med choklad.
  10. Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.

    budapestrulle serveras
    Budapestrulle serveras.
    en bit budapestrulle
    En bit budapestrulle.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 rulle = 10 bitar (144 g): 415 kcal, 39 g kolhydrater, 27 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Variationstips

Istället för mandarinklyftor är det gott med syrliga hallon.

Planeringstips

Gör crème brûlée av äggulorna.

Hållbarhet och förvaring

Förvara budapestrullen i kylskåp. Godast färsk, men håller sig minst 5 dygn. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader. Ett tips är att frysa in den i bitar så kan man ta upp lite i taget.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Bengt Englund
Ypperligt recept
Valde att salt/smörrosta mandel. Något djupare smak
Penslade Grand Marnier på undersida, stått över natten.
Spadet från mandariner;
Koka ner på låg värme, ni går då en sirapskonsistens.
Toppa en glasskula, addera en kaka med crunch
Skrivet av Ingrid Högström
Hej, jag har bakat denna tårta i flera år och jag tillsätter 1 1/2 matsked marsanpulver i den vispade grädden för att stabilisera tårtan lite. Då sjunker den inte ihop så lätt.
Skrivet av Viggo Lind
Supergod syns ju på receptet :) Äggtoddy, nån?
Skrivet av Margaretha
Gjort den två gånger och är så god, min syster sa den är godare än den man köper på kondis.
Svar till Pernilla Skrivet av Susanne
Nej, har inget tips på det förutom att dricka det eller göra någon drink av det. Jag tror att det är mest socker och vatten i lagen.
Skrivet av Pernilla
Har du några bra tips på vad man kan göra med mandarin-lagen? Synd att slänga, tänker jag.
Svar till Annika Skrivet av Susanne
Ja det går bra, ta samma mängd. 150 g mandelmjöl motsvarar 3 dl. Du kan måttomvandla mandelmjöl här.
Skrivet av Annika
Hej! Vi tänkte prova detta recept i helgen. Kan man ersätta hasselnötterna med mandelmjöl eller blir det helt fel tror du? Hur mycket mjöl isf?
Skrivet av Shejla
Bästa receptet och jätte lätt att göras. Varje gång som jag gör det är absolut bäst av allt.
Skrivet av Carina Esbjörnsson
Absolut bästa receptet, har gjort så många perfekta budapeststubbar nu. Och så pedagogiskt med bilder!
Skrivet av Thuy Ng
Just made it yesterday and the cake was perfect. A thousand thanks.
Svar till Anneli Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet! 😊
Skrivet av Anneli
Mycket bra recept! Blev en perfekt Budapestrulle och äggulorna som blev över använde jag till Moussaka :)
Svar till marianne wester Skrivet av Susanne
Äggulor kan användas till glass (i mina recept som innehåller äggvitor kan dessa uteslutas), béarnaisesås, hollandaisesås, vaniljsås, vaniljkräm m.fl. recept. 
Skrivet av marianne wester
jättegott.
men vad ska man göra med alla äggulor som blir över? önskar tips...
Skrivet av Tanja
Gör alltid efter detta receptet, helt klart bäst! Och älskar alla steg man kan följa:)
Skrivet av Nefisa
Det bästa är att du visar steg till steg.
Svar till Liselotte Bartelius Skrivet av Caroline Adelsköld
Liselotte Bartelius, lite sent svar kanske men det går jättebra att byta ut mot mandel. Godast med hela skalade mandlar och inte flarn.
Mvh Caroline
Skrivet av Liselotte Bartelius
Skulle vilja göra denna men har korsallergi mot hasselnötter… kan man använda mandel istället?
Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet!
Skrivet av Kerstin Ragnarsson
Följer alltid det här receptet när jag gör budapestrulle.
Skrivet av Sonja Nordin
Budapestrulle idag, men fylld med skivade jordgubbar
Så god!
Kallar den I dag för Bodapestrulle, då vi bor i hus som heter Boda i Flen
Skrivet av Ingrid
Mixa ner potatismjölet i hasselnötterna, eller sikta det.
Svar till Ulla-Karin Skrivet av Susanne
Tack för de vänliga orden! ❤️
Skrivet av Ulla-Karin
Tack! För jättebra recept och framför allt att det är uträknat kolhydrater. Mycket bra då man har diabetiker i familjen.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl