Recepten.se – Recept> Tårtor & bakelser> Vaniljkräm

Vaniljkräm

Den här vaniljkrämen är perfekt att göra som fyllning till tårta eller till bakverk. Den blir mycket godare än köpt pulver eller Marsansås. En extra fördel med hemgjord vaniljkräm är att man slipper alla tillsatser och de industriella ingredienser som finns i köpt.
vaniljkräm
Vaniljkräm är gott som fyllning i tårta eller andra bakverk. Den här vaniljkrämen är både god och enkel att göra.
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 minuter
Mängd: 2 dl - lagom som fyllning till en tårta

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl eller majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulorna.

    (Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag innan.)

    instruktion steg 1 vaniljkräm
    Mjölk, strösocker, potatismjöl och äggulor.
  2. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 2 vaniljkräm
    Vispa ihop.
  3. Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.

    (OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.)

    instruktion steg 3 vaniljkräm
    Krämen tjocknar.
  4. Rör i vaniljpulver eller vaniljsocker.

    instruktion steg 4.1 vaniljkräm
    Vaniljpulver.
    instruktion steg 4.2 vaniljkräm
    Rör om.
  5. Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas.

    (Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas samma dag ganska snart men om du gör den med majsstärkelse går det bra att ha vaniljkrämen i kylskåp 1 dygn.)

    instruktion steg 5 vaniljkräm
    Låt svalna.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (277 g): 382 kcal, 44 g kolhydrater, 18 g fett, 12 g protein, 2 g fibrer

Planeringstips

Med potatismjöl bör krämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag i förväg.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Emegal
Väldigt enkelt och gott. Fungerande utmärkt med majsstärkelsen i receptet.
Skrivet av Ann-K L
Superenkel och god! Vår platta har gradering 1-12 och jag använde först 8:an och därefter 7:an, gick snabbt att få den tjock.
Ps. Använde laktosfri mjölk
Skrivet av Maria
Får en stjärna då den var hyfsat god, men trots rätt temp mm är den lös. Trist 😐 som andra skriver, mjölig konsistens (potatismjöl) och recepttiden stämmer absolut inte! Möjlighet blandning av ingredienserna men inte för upphettning och tjockning.
Skrivet av Waneleha
Har majsstärkelse men svag värme händer inget. Jag fick ha 6 av 9 för att det skulle hända nåt.
Skrivet av Pia
Har alltid köpt färdig marsankräm innan. Även en gammal hund kan lära sig nytt😜
Skrivet av Marion
Väldigt enkel att göra och god. Kommer att göra den fler gånger.
Skrivet av Solvita
Gör krämen andra gången- bara lös som vanlig mjölk, vispat som andra i halv timme inget händer.
Bara nu läser kommentarer...och ser att 85 grader måste vara. Har ingen termometer men har SVAG värme som det står i receptet (typ 2 av 6) !!!! Nej, det går inte ihop. och vispa långsam? Vispa snabbt?

Nu står jag med plattan på 4 av 6 börjar hända nåt. Det är medelhög temp! Rekommenderas skriva om receptet.

Och 15 min recepttid... Det tar ju tid tills krämen svalnar och kan bredas på tårtan.
Skrivet av Becky
Räddaren i nöden detta recept 🥰
Hade helt glömt att köpa marsankräms pulver till tårt fyllningen. Och affären är en bra bit bort.
Vart ju helt perfekt , kommer garanterat använda detta recept fler gånger. 👌
Skrivet av Anneline
Tack för fint recept! Gör numera alltid denna vaniljkräm till mina tårtor
Skrivet av Ellinor
Hej! Varför bör man inte göra vaniljkrämen i förväg om man använder potatismjöl? Jag tänkte baka tårtan dagen innan och sedan dekorera samma dag. Men har bara potatismjöl hemma.
Skrivet av Nanna
Inte bra resultat för mig. Som andra skrivit mjöligt/strävt.
Skrivet av Nova
Mycket enkelt recept! Jag gjorde detta för första gången nånsin och det tjocknade jättebra! Toppen också att man kunde läsa i kommentarerna att äggulorna tjocknar vid 85 grader. Att "smyga upp" värmen var ju helt klart en bra sak att göra.

Det var lite grynigt först, men så fort som det blev lagom varmt och det började tjockna, så försvann mjölighetskänslan! Riktigt krämig och god vaniljkräm blev det också! Perfekt till att ha i tårtan :)

Aldrig trodde jag att det skulle vara så här lätt att göra en egen vaniljkräm! :D
Skrivet av Mariver
Inte det bästa receptet...
Skrivet av Sandra
Världens sämsta recept. Försökt 2 gånger och det blir skit båda gångerna. Smakar mjöligt och blir inte krämigt utan fluffigt
Skrivet av Sara
Hej! Om man när krämen är färdig känner en liten liten "mjölighet/strävhet" av majsstärkelsen, har den inte hettats upp under tillräckligt lång tid då? Konsistensen är annars rätt då den tjovknat bra och haft koll på tempen så den har barit tillräckligt varm. Tänker att jag haft för bråttom kanske och kört på för hög värme.
Svar till Eleonore Wagner Skrivet av Susanne
Då hade du nog för svag värme och skulle ha höjt värmen lite mer. Äggulorna gör att det tjocknar vid en viss temperatur, i det här receptet vid 85°C. Kommer du inte upp till den temperaturen så tjocknar det aldrig.
Skrivet av Eleonore Wagner
Värdelöst recept. Gav upp efter en halvtimmes vispande på svag värme. Tjocknade aldrig.
Svar till Therese Skrivet av Susanne
Ja det tror jag! Kul att du tycker om receptet! Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Therese
Jättebra och enkelt recept att följa. Skulle det gå att göra enligt instruktionerna fast byta ut en dl mjölk mot grädde?
Svar till Annika Enarsson Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om vaniljkrämen.
Skrivet av Annika Enarsson
Underbar och enkel kräm, det kommer att bli mitt alternativ.
Svar till Isabel Skrivet av Susanne
Vad bra att det blev bra även med dubbel sats! 👍 Tack för att du skriver och delar med dig! 😊
Skrivet av Isabel
Jag lyckades med detta recept, men tog ungefär 10 min till det blev en tjock kräm, gjorde dubbelt recept 👍 men jätte gott recept 👌
Svar till Rami Skrivet av Susanne
Tråkigt att din vaniljkräm inte blev bra. Om du läser kommentarerna igen så ser du att de flesta dock har lyckats och det här receptet har funnits på min sajt i många år och det är väldigt många förutom jag som gjort vaniljkrämen så jag vågar tro att receptet är rätt. Men äggulor är känsliga så är det. Om din vaniljkräm inte blev tjock så beror det antingen på att du inte värmt på tillräckligt länge eller att du värmt på för länge. Det är ett kritiskt moment när man värmer på äggulor så man måste följa receptet noggrant. Värm på svag värme och och rör om hela tiden och tag bort när krämen blivit tjock och fin. Det är denna punkt som framförallt måste följas supernoggrant. Äggulor är känsliga och de gör jobbet för att få krämen tjock och det är vid en viss temperatur denna effekt nås.
Skrivet av Rami
Inget bra recept. Testade och det blev inte ens tjockt av vaniljkrämen. Läste senare att fler hade samma problem här nedan.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl