️ Skrivet av
Vanlig havre innehåller ca 5% vete. Välj alltid glutenfri havre om du är glutenintolerant
Fördela de svarta vinbären i en pajform. Strö över strösocker och potatismjöl.
(Om bären är sura kan man ta mera strösocker och är de väldigt blöta så kan man ta mer potatismjöl.)
Smält smöret i en kastrull. När drygt hälften av smöret smält kan man stänga av plattan och ta bort kastrullen från värmen och röra tills allt smör smält.
Tillsätt havregryn, mandelmjöl (eller vetemjöl), strösocker och ljus sirap.
Rör ihop med en sked till en jämn smet.
Klicka ut smeten (knäcktäcket) ovanpå de svarta vinbären.
Grädda svartvinbärspajen i mitten av ugnen i 175°C ca 25 minuter tills knäcktäcket blivit gyllene.
Låt svartvinbärspajen svalna något och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, glass eller vaniljsås.