Blåbärsmarängkaka

Ingredienser:
Kaka:
- 50 g smör
- 3 st äggulor
- 1 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- 2,5 dl vetemjöl
Fyllning:
- 2,5 dl blåbär
Maräng:
- 3 st äggvitor
- 1 krm ättikssprit
- 1,5 dl strösocker
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform 24 cm i diameter
- elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme. Det räcker att värma på så länge att drygt hälften av smöret smält så smälter resten av befintlig värme. Låt svalna under tiden du gör följande steg.
- 50 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.
Smord och bröad form. -
Knäck och dela ägg. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan bunke som ska vara fettfri. Knäck även ett helt ägg till äggulorna.
(Tips: Ta det hela ägget sist ifall någon av äggulorna går sönder och blandas med äggvitan när du knäcker de andra för då tar du det som helt ägg och tar ett nytt och delar.)
Ställ undan bunken med äggvitorna och spara tills du gör marängsmeten.
Ägg, äggulor, äggvitor. -
Tillsätt strösocker till ägg + äggulor. Vispa med elvisp med vispar till en ljusgul fluffig smet.
- 2 dl strösocker
Äggulor, ägg och strösocker. Vispade äggulor, ägg och socker. -
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Vispa så det blir blandat.
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
Bakpulver, vaniljsocker, kardemumma tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet med elvisp på låg hastighet.
(Mät upp vetemjölet genom att väga eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då tar man för mycket.)
- 2,5 dl vetemjöl
Vetemjöl och smält smör tillsatt. Smeten blandad och klar. -
Häll smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager. Strö över blåbär.
- 2,5 dl blåbär
Smeten utbredd i formen. Blåbär på smeten. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan fått lite färg. Gör under tiden marängsmeten så den är klar när kakan är klar.
Gräddad kaka. -
Tillsätt ättika till äggvitorna och vispa med elvisp med vispar och tillsätt lite strösocker i taget. Vispa till en fast och fin marängsmet. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att marängsmeten rör sig.
- 3 st äggvitor
- 1 krm ättikssprit
- 1,5 dl strösocker
Äggvitor och ättika. Marängsmeten klar. -
Bred på marängsmeten ovanpå den varma kakan. Grädda ytterligare 20 minuter i 175°C i nedre delen av ugnen tills marängen fått fin färg.
Marängsmeten utbredd. Blåbärsmarängkakan färdiggräddad. -
Låt blåbärsmarängkakan svalna i rumstemperatur. Servera som den är eller t.ex. med glass eller vispad grädde.
Blåbärsmarängkakan serverad. En bit blåbärsmarängkaka med glass.