Blåbärsmarängkaka

En god lyxig kaka som består av en saftig och mjuk sockerkaksbotten med smak av kardemumma och vanilj, fylld med blåbär och toppad med ett härligt marängtäcke.
blåbärsmarängkaka
Tid: ca 1 timme och 15 minuter
12 bitar

Ingredienser:

Kaka:

Fyllning:

Maräng:

Laktosfritt - Smör innehåller extremt lite laktos så de flesta tål det men annars kan man ersätta med laktosfritt smör/margarin.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme. Det räcker att värma på så länge att drygt hälften av smöret smält så smälter resten av befintlig värme. Låt svalna under tiden du gör följande steg.

    blåbärsmarängkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.

    blåbärsmarängkaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Knäck och dela ägg. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan bunke som ska vara fettfri. Knäck även ett helt ägg till äggulorna.

    (Tips: Ta det hela ägget sist ifall någon av äggulorna går sönder och blandas med äggvitan när du knäcker de andra för då tar du det som helt ägg och tar ett nytt och delar.)

    Ställ undan bunken med äggvitorna och spara tills du gör marängsmeten.

    blåbärsmarängkaka steg 3: ägg, äggulor, äggvitor
    Ägg, äggulor, äggvitor.
  4. Tillsätt strösocker till ägg + äggulor. Vispa med elvisp med vispar till en ljusgul fluffig smet.

    blåbärsmarängkaka steg 4: äggulor, ägg och strösocker
    Äggulor, ägg och strösocker.
    blåbärsmarängkaka steg 4: vispade äggulor, ägg och socker
    Vispade äggulor, ägg och socker.
  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Vispa så det blir blandat.

    blåbärsmarängkaka steg 5: bakpulver, vaniljsocker, kardemumma tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker, kardemumma tillsatt.
    blåbärsmarängkaka steg 5: smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet med elvisp på låg hastighet.

    (Mät upp vetemjölet genom att väga eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då tar man för mycket.)

    blåbärsmarängkaka steg 6: vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    blåbärsmarängkaka steg 6: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  7. Häll smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager. Strö över blåbär.

    blåbärsmarängkaka steg 7: smeten utbredd i formen
    Smeten utbredd i formen.
    blåbärsmarängkaka steg 7: blåbär på smeten
    Blåbär på smeten.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan fått lite färg. Gör under tiden marängsmeten så den är klar när kakan är klar.

    blåbärsmarängkaka steg 8: gräddad kaka
    Gräddad kaka.
  9. Tillsätt ättika till äggvitorna och vispa med elvisp med vispar och tillsätt lite strösocker i taget. Vispa till en fast och fin marängsmet. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att marängsmeten rör sig.

    blåbärsmarängkaka steg 9: äggvitor och ättika
    Äggvitor och ättika.
    blåbärsmarängkaka steg 9: marängsmeten klar
    Marängsmeten klar.
  10. Bred på marängsmeten ovanpå den varma kakan. Grädda ytterligare 20 minuter i 175°C i nedre delen av ugnen tills marängen fått fin färg.

    blåbärsmarängkaka steg 10: marängsmeten utbredd
    Marängsmeten utbredd.
    blåbärsmarängkaka steg 10: blåbärsmarängkakan färdiggräddad
    Blåbärsmarängkakan färdiggräddad.
  11. Låt blåbärsmarängkakan svalna i rumstemperatur. Servera som den är eller t.ex. med glass eller vispad grädde.

    blåbärsmarängkaka steg 11: blåbärsmarängkakan serverad
    Blåbärsmarängkakan serverad.
    blåbärsmarängkaka steg 11: en bit blåbärsmarängkaka med glass
    En bit blåbärsmarängkaka med glass.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (75 g): 211 kalorier, 36 g kolhydrater, 6 g fett, 4 g protein

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 4 dagar i rumstemperatur och minst 2 veckor i kylskåp. Kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest