Blåbärsmarängkaka
En god lyxig kaka som består av en saftig och mjuk sockerkaksbotten med smak av kardemumma och vanilj, fylld med blåbär och toppad med ett härligt marängtäcke.
Tid: ca 1 timme och 15 minuter
12 bitar
Ingredienser:
Kaka:
- 50 g smör
- 3 st äggulor
- 1 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- 2,5 dl vetemjöl
Fyllning:
- 2,5 dl blåbär
Maräng:
- 3 st äggvitor
- 1 krm ättikssprit
- 1,5 dl strösocker
Laktosfritt - Smör innehåller extremt lite laktos så de flesta tål det men annars kan man ersätta med laktosfritt smör/margarin.
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform 24 cm i diameter
- elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (75 g): 211 kalorier, 36 g kolhydrater, 6 g fett, 4 g protein
Serveringstips
Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig minst 4 dagar i rumstemperatur och minst 2 veckor i kylskåp. Kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.