Näringsvärde för hela rulltårtan (673 g): 2661 kalorier, 307 g kolhydrater, 147 g fett, 29 g protein, 5 g fibrer
Tips & tricks
Sätt på ugnen i god tid för när rulltårtssmeten är färdig bör man sätta in den i ugnen direkt för att rulltårtan ska bli lätt och luftig. Det är också viktigt att använda bakplåtspapper, om du vill använda smörpapper måste det smörjas noga med matfett. Bakplåtspapper är specialbehandlat så det behöver ej smörjas. Istället för att använda bakplåtspapper kan man smörja långpannan med rumstempererat matfett. Vispa rulltårtssmeten med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Börja med långa visptag om du vispar för hand eller med låg hastighet på elvispen och öka sedan vartefter. När alla ingredienser är tillsatta så ska smeten endast vispas tills den är jämn, inte mer, och direkt efter det bredas ut på ett bakplåtspapper och direkt in i ugnen. Tänk på att breda ut smeten i en tillräckligt stor långpanna. Kakan får inte bli för tjock för då blir den svår att rulla och spricker lätt. Det är också viktigt att rulla ihop rulltårtan direkt när den är så varm som möjligt annars spricker den lättare. En sista viktig sak är att inte ta för mycket mjöl som oftast sker genom att man gräver med decilitermått i mjölpåsen, häll istället upp eller väg det, omvandla här.
Variationstips
Tillsätt saft från en halv pressad citron i fyllningen så blir det en frisk citronsmak istället för bara smörsmak.
Hållbarhet och förvaring
Förvara drömrulltårtan i kylskåp så att smörkrämsfyllningen håller formen. Rulltårtan går också bra att frysa. Frys den hel eller i skivor. I skivor så blir det lättare att tina om man bara vill ta fram några stycken.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Anna
Nä, den här tiden stämde inte!
️ Skrivet av Agneta
samma recept som i min kokbok från -71 Ett recept som håller genom tiderna
webmaster
Svar till
Alexandra
️ Skrivet av Susanne
Kontrollera att du har rätt ugnsinställningar. 5 minuter gäller över- och undervärme och 8 minuter gäller för varmluftsfunktion. Receptet är väl beprövat av mig och väldigt många andra och ugnstiderna stämmer. Kontrollera att din ugn verkligen håller rätt temperatur och att du inte använder en större plåt än mig ifall du har en större ugn då blir tiden kortare. Det är lättare att lyckas om man ställer in varmluftsfunktion och lägre temperatur. Ett fel du kan ha gjort är om du haft ugnen inställd på varmluft och/eller grill och den högre temperaturen. Så var väldigt noga med vad du har för ugnsinställningar.
️ Skrivet av Alexandra
När kakan bara hade varit inne i 5 minuter var den helt bränd. Om vi skulle haft den i åtta minuter till (som det stod i receptet) skulle kakan bara vara en kolbit.
️ Skrivet av Ellis
Har inte bakat denna än men jag har för mig att om man bakar med potatismjöl så måste den in i ugnen snabbt eftersom potatismjölet annars hinner "sjunka" i smeten och man får då ett sämre resultat. Om man ska få smeten mycket pösig, vilket är mitt tips, så krävs det att man vispar i flera minuter.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl