| Bakingredienser |

Mjöl och gryn

Våra vanliga svenska sädeslag är vete, råg, korn och havre. Av dessa får vi mjöl, frön och gryn.

Mjöl och gryn
Några exempel på mjöl och gryn är havregryn, vetemjöl och rågmjöl.

När man skördar sädesslagen vete, råg, korn och havre så är det sädeskornet man använder till mjöl, kli, gryn.

Sädeskornet består av ett skal, en kärna och en groddrot.

Skalet är fiberrikt och kallas för "kli". Kärnan är stärkelserik.

Gryn är skalade sädeskorn som ofta också poleras. Exempel: havregryn, mannagryn, bulgurgryn, couscousgryn, korngryn, majsgryn (polenta), risgryn, bulgurgryn och vetegroddar. Vetegroddar är egentligen vetegryn.

Grodd är ett nyfött frö med rot och ett eller två hjärtblad, t.ex. alfalfagroddar, böngroddar, lökgroddar, vetegroddar och linsgroddar. Dessa kan ätas färska.

Kross är sädeskornet som klippts i bitar. De är hårda. De kan blandas direkt i degen när man bakar om degen innehåller mycket vätska och jäser länge (t.ex. surdegsbröd), eller vilken deg som helst om man gillar lite tuggmotstånd. Annars kan man skålla eller blötlägga kross för att den ska bli mjuk.

Kli är kornets yttre skaldelar som utvinns vid framställning av mjöl. Exempel på kli i affären är vetekli, havrekli, rågkli och kruskakli. Kli kan användas som ingrediens i bröd, men kan också ätas i gröt, på fil eller till matlagning som panering eller ingrediens i köttfärs.

Flingor är korn som klipps och ångkokats, ofta tillsammans med socker, salt och malt. Sedan har man plattat till dem och därefter rostat dem. Ofta berikas flingor med järn och vitaminer. Det finns veteflingor, rågflingor, havreflingor och majsflingor (corn flakes) m.m. Dessa används mest som frukostflingor men ibland även som ingrediens i godis och bakverk.

Mjöl

Malda sädeskorn kallas mjöl.

Fullkornsmjöl

Sädeskorn som mals med skal blir fullkornsmjöl.

Exempel: grahamsmjöl, rågmjöl, fullkornshavremjöl, kornmjöl.

Fint mjöl

Sädeskorn som mals utan skal och grodd blir fint mjöl. Exempel: vetemjöl (siktat), fint/siktat rågmjöl.

Utmalningsgrad

Utmalningsgraden anger hur stor del av sädeskornet som återfinns i mjölet.

  • Fullkornsmjöl innehåller alla delar (kli, groddrot, kärna) och har därmed 100% utmalningsgrad.
  • Ett siktat vetemjöl utan kli och groddrot, har en utmalningsgrad på ca 75-78%.

Olika sorters Mjöl och gryn


Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest