| Bakingredienser |
Mjöl och gryn
Våra vanliga svenska sädeslag är vete, råg, korn och havre. Av dessa får vi mjöl, frön och gryn.
När man skördar sädesslagen vete, råg, korn och havre så är det sädeskornet man använder till mjöl, kli, gryn.
Sädeskornet består av ett skal, en kärna och en groddrot.
Skalet är fiberrikt och kallas för "kli". Kärnan är stärkelserik.
Gryn är skalade sädeskorn som ofta också poleras. Exempel: havregryn, mannagryn, bulgurgryn, couscousgryn, korngryn, majsgryn (polenta), risgryn, bulgurgryn och vetegroddar. Vetegroddar är egentligen vetegryn.
Grodd är ett nyfött frö med rot och ett eller två hjärtblad, t.ex. alfalfagroddar, böngroddar, lökgroddar, vetegroddar och linsgroddar. Dessa kan ätas färska.
Kross är sädeskornet som klippts i bitar. De är hårda. De kan blandas direkt i degen när man bakar om degen innehåller mycket vätska och jäser länge (t.ex. surdegsbröd), eller vilken deg som helst om man gillar lite tuggmotstånd. Annars kan man skålla eller blötlägga kross för att den ska bli mjuk.
Kli är kornets yttre skaldelar som utvinns vid framställning av mjöl. Exempel på kli i affären är vetekli, havrekli, rågkli och kruskakli. Kli kan användas som ingrediens i bröd, men kan också ätas i gröt, på fil eller till matlagning som panering eller ingrediens i köttfärs.
Flingor är korn som klipps och ångkokats, ofta tillsammans med socker, salt och malt. Sedan har man plattat till dem och därefter rostat dem. Ofta berikas flingor med järn och vitaminer. Det finns veteflingor, rågflingor, havreflingor och majsflingor (corn flakes) m.m. Dessa används mest som frukostflingor men ibland även som ingrediens i godis och bakverk.
Mjöl
Malda sädeskorn kallas mjöl.
Fullkornsmjöl
Sädeskorn som mals med skal blir fullkornsmjöl.
Exempel: grahamsmjöl, rågmjöl, fullkornshavremjöl, kornmjöl.
Fint mjöl
Sädeskorn som mals utan skal och grodd blir fint mjöl. Exempel: vetemjöl (siktat), fint/siktat rågmjöl.
Utmalningsgrad
Utmalningsgraden anger hur stor del av sädeskornet som återfinns i mjölet.
- Fullkornsmjöl innehåller alla delar (kli, groddrot, kärna) och har därmed 100% utmalningsgrad.
- Ett siktat vetemjöl utan kli och groddrot, har en utmalningsgrad på ca 75-78%.