Recepten.se – Recept> Efterrätter> Blåbärspaj

Blåbärspaj

Baka denna klassiska och mycket goda blåbärspaj som är enkel att göra.
Blåbärspaj
Blåbärspaj, serverad med äkta vaniljsås är fantastiskt gott.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Pajskalet: 175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
  • Hela pajen: 175 °C i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter med över- och undervärme

Baka blåbärspaj så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.

    vetemjöl, socker, bakpulver
    Vetemjöl, socker, bakpulver.
    vetemjöl, socker, bakpulver blandat
    Vetemjöl, socker, bakpulver blandat.
  2. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.

    tillsätt smör och vatten
    Tillsätt smör och vatten.
  3. Arbeta snabbt samman degen, det blir en väldigt kladdig deg.

    Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.

    pajdegen
    Pajdegen.
  4. Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.

    Lägg andra halvan av pajdegen i kylskåp tills du ska använda den.

    tryck ut halva degen
    Tryck ut halva degen.
  5. Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 175°C i ca 8 min.

    gräddad pajbotten
    Gräddad pajbotten.
  6. Fyllning:

  7. Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta).

    • ca 3 dl (ca 225 g) blåbär färska eller frysta
    häll på blåbär
    Häll på blåbär.
  8. Sikta potatismjöl och strö strösocker över blåbären.

    (Om blåbären är väldigt isiga är det bra att låta dem tina lite halvt och ta bort så mycket som möjligt av isen. Ta gärna även lite mer potatismjöl om de fortfarande är blöta, kanske dubbla mängden.)

    strö på strösocker och potatismjöl
    Strö på strösocker och potatismjöl.
  9. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.

    (Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)

    tryck ut resten av degen som ett lock
    Tryck ut resten av degen som ett lock.
  10. Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30-40 minuter tills den fått fin gyllene färg.

    färdiggräddad blåbärspaj
    Färdiggräddad blåbärspaj.
  11. Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

    en bit blåbärspaj serverad
    En bit blåbärspaj serverad.

Information och tips

Serveringstips

Severa med vaniljsås eller glass.

Tips & tricks

Om man inte har smör hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande smör. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt ev. lite mera mjöl.

GI Tips

Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.

Planeringstips

Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.

Kommentarer och betyg

  1   2   3   nästa sida
Skrivet av Lina
En av dom bästa pajerna jag gjort.
Skrivet av Ulf
Sämsta resptet hitills. Blev ju bara geggamoja av grejerna.
Skrivet av Yvonne Larsson
Supergod paj en klar favorit
Skrivet av Valbone
Gottt som fan, jag gör alltid deta🥰
Skrivet av Mooha
Alledlles för kladdig, omöjligt att kavla, om hålls i kylen går i smulor. 175 grader för botten bara smälter degen o separerar den. Katastrof.
Skrivet av Agnes
Den godaste paj jag smakat😻
Skrivet av Ulla Elisabet
Tack för en toppengod blåbärspaj! Jag följde receptet noga, torkade väl av mina färska, sköljda blåbär innan jag lade på dem på den genomgräddade och något avsvalnade botten som förgräddats i ca 14 min innan. Vill man ha en god och krispig blåbärspaj utan en massa smuldeg så är denna väl rekommenderad!
Skrivet av Marina
Mycket enkelt och gott!
Skrivet av Mikaela
Väldigt gott!
Skrivet av Jea
Äntligen fått till en god pajdeg som inte blir för torr. Gästerna blev mycket nöjda och jag med.
Skrivet av Manne
Blev fantastiskt god! Kommer göra denna många gånger. :)
Skrivet av Camilla
Hej
Jag älskar denna pajen, gör alltid den när jag ska ha blåbärspaj.
Degen är supergod, men jag tycker det är för snålt med deg, därför gör jag en halv sats mer!
Håller med om att den tar lång tid i ugnen, funderar på att höja graderna något till nästa gång :)
Skrivet av lars
inget jag kommer göra igen, finns ingen möjlighet å arbeta degen inte ens mellan smörpapper klibbar bara fast å kladdar skit å pannkaka med denna pajen för mig :(
Svar till Patric Skrivet av Susanne
Tråkigt att du inte tyckte den var god. Använde du kanske margarin istället för smör? Det är viktigt för smaken att använda smör och då normalsaltat smör annars kan man lägga till lite salt, kanske en halv tesked så det blir lite smak. Det gör väldigt stor skillnad och det gäller de flesta recept. Angående tiden i ugnen så håller jag med om att längre tid i ugnen behövs och det är nu ändrat i receptet, plus att jag lagt till potatismjöl för att det inte ska bli för blött.
Skrivet av Patric
Inte att rekommendera, smakade inget vidare och den behövde vara i ugnen runt 40 minuter istället för 20 för att bli torr och få någon färg.
Svar till Nisse Skrivet av Susanne
8 minuter ska pajskalet förgräddas, sedan ska hela pajen gräddas 30-40 minuter tills den fått gyllene färg. Degen är kladdig, men ska vara inne i kylskåp innan man bearbetar den.
Skrivet av Nisse
Sämsta jävla degen. 40 min i ugnen inte 8
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Kul att blåbärspajen blev bra! Ja den kan behöva lite mer tid i ugnen. Det är nu uppdaterat i receptet!
Skrivet av Linda
Följde receptet från punkt och pricka, blev lite nervös när jag tittade efter 20 minuter och pajskalet inte fått någon färg. :O. Lät den stå i 20 minuter till och yayy det blev färg. den blev alldeles perfekt :D :D :D
Svar till Elisabeth Hultcrantz Skrivet av Susanne
Roligt att du tycker om blåbärspajen! Tack för viktigt tips!
Skrivet av Elisabeth Hultcrantz
Jättegod, har gjort den flera gånger!
Viktigt att låta degen vila i kylskåp annars blir den kletig.
Svar till Cissi Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om blåbärspajen!
Skrivet av Cissi
Superläcker blåbärspaj! Fick mycket beröm! Inte alls blöt, men min fick stå till sig ett tag. Tog den alltså inte direkt från ugnen.
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Tråkigt att höra! Det beror troligtvis på för isiga/blöta blåbär. Jag har lagt till potatismjöl i receptet för att lösa det problemet. Degen ska vara kladdig men man kan om man vill ta mera mjöl.
Skrivet av Elin
Blev inte lyckat för mig heller för blött och svårarbetad deg.
  1   2   3   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl