Blåbärspaj

Ingredienser:
Pajdeg:
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 150 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning:
- ca 3 dl (ca 225 g) blåbär färska eller frysta
- 0,5 dl strösocker
- 2 tsk potatismjöl
Servering:
- 4 portioner vaniljsås
- eller ca 3 dl vispad vispgrädde
- eller 4 portioner vaniljglass
Utrustning:
- 1 st pajform ca 18-20 cm i diameter
Ugn:
- Pajskalet: 175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
- Hela pajen: 175 °C i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter med över- och undervärme
-
Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
Vetemjöl, socker, bakpulver. Vetemjöl, socker, bakpulver blandat. -
Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
Tillsätt smör och vatten. -
Arbeta snabbt samman degen, det blir en väldigt kladdig deg.
Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.
Pajdegen. -
Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.
Lägg andra halvan av pajdegen i kylskåp tills du ska använda den.
Tryck ut halva degen. -
Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 175°C i ca 8 min.
Gräddad pajbotten. -
Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta).
- ca 3 dl (ca 225 g) blåbär färska eller frysta
Häll på blåbär. -
Sikta potatismjöl och strö strösocker över blåbären.
(Om blåbären är väldigt isiga är det bra att låta dem tina lite halvt och ta bort så mycket som möjligt av isen. Ta gärna även lite mer potatismjöl om de fortfarande är blöta, kanske dubbla mängden.)
- 0,5 dl strösocker
- 2 tsk potatismjöl
Strö på strösocker och potatismjöl. -
Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.
(Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)
Tryck ut resten av degen som ett lock. -
Grädda blåbärspajen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30-40 minuter tills den fått fin gyllene färg.
Färdiggräddad blåbärspaj. -
Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
- 4 portioner vaniljsås
- eller ca 3 dl vispad vispgrädde
- eller 4 portioner vaniljglass
En bit blåbärspaj serverad. - 4 portioner vaniljsås
Pajdeg:
Fyllning:
Serveringstips
Tips & tricks
GI Tips
Planeringstips
Jag älskar denna pajen, gör alltid den när jag ska ha blåbärspaj.
Degen är supergod, men jag tycker det är för snålt med deg, därför gör jag en halv sats mer!
Håller med om att den tar lång tid i ugnen, funderar på att höja graderna något till nästa gång :)

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Viktigt att låta degen vila i kylskåp annars blir den kletig.

webmaster

webmaster