Blåbärspaj
Baka denna klassiska och mycket goda blåbärspaj som är enkel att göra.
Tid: 1 timme
Mängd: 4 portioner
Ingredienser:
Pajdeg:
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 150 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning:
- ca 3 dl (ca 225 g) blåbär färska eller frysta
- 0,5 dl strösocker
- 2 tsk potatismjöl
Servering:
- 4 portioner vaniljsås
- eller ca 3 dl vispad vispgrädde
- eller 4 portioner vaniljglass
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st pajform ca 18-20 cm i diameter
Ugn:
- Pajskalet: 175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
- Hela pajen: 175 °C i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter med över- och undervärme
Serveringstips
Severa med vaniljsås eller glass.
Tips & tricks
Om man inte har smör hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande smör. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt ev. lite mera mjöl.
GI Tips
Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.
Planeringstips
Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.
️ Skrivet av
En av dom bästa pajerna jag gjort.
️ Skrivet av
Sämsta resptet hitills. Blev ju bara geggamoja av grejerna.
️ Skrivet av
Supergod paj en klar favorit
️ Skrivet av
Gottt som fan, jag gör alltid deta🥰
️ Skrivet av
Alledlles för kladdig, omöjligt att kavla, om hålls i kylen går i smulor. 175 grader för botten bara smälter degen o separerar den. Katastrof.