Utrustning:
Smält smöret och låt det svalna.
Placera ut 16 st bakformar (gäller en sats) på en plåt.
Bakformarnas storlek ska vara svensk muffinsstorlek, ej amerikanska, det är den sorten som är lite mindre än bullformar.
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul fluffig smet.
Använd gärna elvisp med vispar.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Vispa till en jämn smet.
Tillsätt mjölmixen (eller majsmjöl och potatismjöl) samt det smälta smöret. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.
(Vispa inte längre tid än att det är blandat. Tänk också på att inte dra ut på tiden i detta moment och fram tills muffinsarna är i ugnen eftersom bakpulvrets effekt sätter igång, särskilt om det smälta smöret inte hunnit svalna. Ingen stress men det är inte läge att ta någon paus.)
Fördela smeten i bakformarna. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Muffinssmeten pöser upp i ugnen. När den börjar sjunka så är muffinsarna klara att ta ut. Mina var klara på exakt 17 minuter.
Efter en stund när de tagits ut ur ugnen så sjunker de ihop en del. Det är i sin ordning.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Visa alla kommentarer
Recept och foto: Susanne Jarl